Ovaj puding, ako ti to želiš, može biti - bez soje, bez šećera, bez glutena, bez orašastih plodova i bez mliječnih proizvoda. No, što onda on zapravo sadrži? Kakao u prahu, čokolada i ekstrakt vanilije ono su što ga čini ukusnim, a ostale namirnice možeš izabrati po svojoj preferenciji.
Dakle, možeš koristiti šećer, ali ne moraš, a isto je i s životinjskim, odnosno biljnim mlijekom. Nadalje, jednom pripremljen, puding možeš po želji ukrasiti voćem, dodatnom dozom čokolade ili kakaa ili pak tučenim vrhnjem.
Navedene namirnice dovoljne će ti biti za tri manje ili dvije veće porcije.
Sastojci:
- 475 mL mlijeka (može biljnog)
- 1/8 žličice soli
- 20 g kakaa u prahu
- 60 g šećera (javorov sirup ili med)
- 120 mL mlijeka
- 3 žlice kukuruznog škroba
- 100 g nasjeckane čokolade
- 3/4 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij 475 mililitara mlijeka po izboru u lončiću sa solju, kakaom u prahu i zaslađivačem po izboru.
- U međuvremenu umuti kukuruzni škrob i 120 mililitara mlijeka u maloj posudi dok se ne otopi.
- Kada se mlijeko u lončiću zagrije, dodaj smjesu kukuruznog škroba i mlijeka i pričekaj da zakipi.
- Nakon ključanja neprestano miješaj dvije minute. Spusti temperaturu, pričekaj još minutu, a zatim makni s vatre.
- Zatim umiješaj ekstrakt vanilije i čokoladne kapi ili razmrvljenu čokoladu da se otopi.
- Pričekaj da se ohladi, a zatim ga prebaci u hladnjak kao bi se do kraja zgusnuo.
- Što ga duže ostaviš stajati, to će gušći biti. Najbolje bi ga bilo konzumirati nakon nekoliko sati ili sutradan. Ono postaje gušće što duže sjedi i bit će spremno za konzumiranje nakon nekoliko sati ili preko noći.
- Posluži samo ili ukrasi po želji s voćem ili drugom omiljenom namirnicom.
U slast!