Recepti Riba 19. prosinca 2025.

Kuglice od bakalara koje obožavaju i djeca

Riba
15 MIN
15 MIN
2
JEDNOSTAVNO
kuglice od bakalara
Kuglice od bakalara, savršene za Badnjak
foto: Saša Halambek
Donosimo odličan recept za kuglice od bakalara na bijelo, koje su jednostavne za pripremu, a tako fine! Idealne su za Badnjak!

Kako je bakalar, skandinavska bijela riba, postala tradicionalno mediteransko jelo, koje se servira posebno u blagdansko vrijeme, otkrio nam je jedan od najvećih majstora bakalara Aleksandar Stefanov, vlasnik prve hrvatske bakalarnice, smještene u mjestu Bačva pokraj Višnjana.

Mletački plemić Piero Querini glavni je 'krivac' što možemo danas uživati u bakalaru. Tijekom jednog od svojih putovanja 1431. doživio je havariju i završio na sjeveru Norveške, na Lofotskom otočju, gdje su ga domaćini počastili tom ribom.

bakalar, Baccalà della Mamma Možda vas zanima... Imamo odličan recept za fuže s bakalarom i tartufima Recepti

Od Lofotskog otočja do istarske Bačve

"Lukavi trgovac pri povratku u domovinu ponio je sa sobom velike količine bakalara i tako ga uveo u mediteransku kuhinju. Od 16. stoljeća počinje se uvoziti u europske zemlje, gdje ubrzo postaje traženi specijalitet“, ispričao je Aleksandar, koji bakalarnicu ima od 1996.

Danas u proizvodima Baccalà della Mamma uživaju gurmani diljem Europe, a osim klasičnog bakalara na bijelo, u ponudi su namazi i paštete s dodatkom crnih tartufa, crvene paprike i chili papričica te zelenih maslina i maslinova ulja.

kuglice od bakalara | Author: Saša Halambek Kuglice od bakalara, savršene za Badnjak foto: Saša Halambek

kuglice od bakalara | Author: Saša Halambek Baccalà della Mamma foto: Saša Halambek

Bakalar je ukusan i jako zdrav

Bakalar je ukusan, ali i iznimno zdrav. Osim omega-3 masnih kiselina, odličan je izvor proteina, minerala i vitamina te sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća. Nije to problem objasniti odraslima, ali kako pridobiti najmlađe da posegnu za ovom ribljom poslasticom?

"Lako, uz recept za pržene ili pohane okruglice kojima je glavni sastojak bakalar na bijelo koji će oduševiti male i velike gurmane“, dodao je Stefanov i otkrio recept za kuglice od bakalara, divnu riblju poslasticu. Evo kako je pripremiti.

kuglice od bakalara | Author: Saša Halambek Kuglice od bakalara, savršene za Badnjak foto: Saša Halambek

Ne gasi ekran dok kuham

Kuglice od bakalara
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Bakalar na bijelo Baccalà della Mamma 250 g
  • Jaje 1 kom
  • Brašno
  • Krušne mrvice
  • Mlijeko
  • Suncokretovo ulje
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Pripremite smjesu za pohanje od jedne čaše mlijeka (ili mineralne vode), jednog jaja, dvije žlice brašna, prstohvata soli i papra te sve dobro pomiješajte.


  2. Od bakalara na bijelo žličicom oblikujte okruglice, uronite ih u smjesu i ispržite u većoj količini vrelog ulja. Kad poprime zlatno-smeđu boju, izvadite ih, ocijedite i kratko posušite na kuhinjskom papiru.


  3. Poslužite s kriškom limuna i omiljenim umakom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

520 kcal

26 %

MASTI

29,00 g

40 %

KOLESTEROL

0,24 g

0 %

UH

38,00 g

13 %

PROTEINI

30,00 g

60 %

Umjesto navedene smjese, može se primijeniti i klasičan postupak pohanja – uvaljati okruglice redom u brašno, jaje i krušne mrvice.
Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara Možda vas zanima... Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara Recepti Bakalar na bijelo s krumpirom Možda vas zanima... Tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.