Ne treba ti puno sastojaka. Hrskavo lisnato tijesto, toplo voće i kremasti sir, i imaš desert koje ćeš pojesti s guštom
Na druženjima se uvijek traži nešto što će premostiti put između aperitiva i glavnog jela. Ovi naopaki mini tartovi s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava rade upravo to.
Džem od smokava lagano se karamelizira u pećnici, kruška omekša, a kozji sir se tek počne topiti, dovoljno da poveže sve slojeve, ali bez gubitka karaktera. Lisnato tijesto peče se izravno na nadjevu, a zatim se sve preokrene. Ono što je bilo dolje, postaje lice jela: sjajno, mirisno i toplo.
Kruške ovom desertu donose svoju prirodnu slatkoću i sočnost te su, zdravstveno gledajući, dobar izvor vlakana. Kozji sir daje blagu kiselost i kremastu strukturu, a džem od smokava zaokružuje okus zemljanom, gotovo karamelnom notom.
Završni detalj – nekoliko kapi jabučnog octa pomiješanog s džemom od smokava. On 'reže' slatkoću i čini zalogaj uravnoteženim, zanimljivim i nimalo monotonim. Naopaki mini tartovi s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava najbolji su dok su još topli, a nadjev mekan.
Recept za naopake mini tartove s kruškama, kozjim sirom i džemom od smokava je u nastavku...
foto: @Middleeastsector25 Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Naopaki mini tartovi s kruškama
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Džem od smokava
7,50
žlica
Kruška
1
kom
Kozji sir
0,75
šalica
Lisnato tijesto
125
g
Jaje
1
kom
Jabučni ocat
0,25
žličica
Cvijet soli
0,25
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Veliki lim obloži papirom za pečenje.
Na limu razmaži džem od smokava u 6 pravokutnika veličine približno 7 × 5 cm, koristeći po 1 žličicu za svaki. Ostavi razmak od oko 5 cm između.
Na svaki pravokutnik složi kruške narezana na ploške debljine oko 3 mm, otprilike 4 ploške po porciji, lagano preklopljene, zatim pospi s oko 2 žlice izmrvljenog kozjeg sira.
Lisnato tijesto nareži na 6 pravokutnika veličine otprilike 8 × 11 cm i svaki komad izbodi vilicom po cijeloj površini.
Položi tijesto preko nadjeva, po potrebi ga lagano rastegni i nježno pritisni rubove kako bi zatvorio voće. Vrhove premaži razmućenim jajem.
Peci 15–20 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i lisnato, nakon 15 minuta po potrebi prekrij folijom. Dok su još topli, pažljivo ih lopaticom okreni tako da kruške budu gore.
U maloj zdjeli pomiješaj preostalih 1½ žličica džema od smokava s jabučnim octom, prelij preko toplih tartova i pospi cvijetom soli.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
1457 kcal
72 %
MASTI
98,00 g
136 %
KOLESTEROL
0,38 g
0 %
UH
122,00 g
44 %
PROTEINI
22,00 g
44 %
Ako tartove radiš unaprijed, ispeci ih ranije isti dan i kratko zagrij u pećnici prije posluživanja. Čuvaju se do 2 dana u hladnjaku, ali ih uvijek podgrij u pećnici, ne u mikrovalnoj, kako bi zadržali teksturu.