Plačeš svaki put kad režeš luk? Ako primijeniš neki od ovih savjeta slavnih chefova, to više neće biti tvoj problem
Gotovo da nema jela u koje ne stavljamo luk. Loša vijest za tebe jer – plačeš baš svaki put kad ga režeš? Poslušaj neki od savjeta slavnih chefova koje donosimo i lukza tebe više neće biti problem vrijedan suza.
Michelinovim zvjezdicama nagrađivani australski chef Curtis Stone, sudionik nove sezone showa "Iron Chef" na Netflixu, tvrdi da je tajna u – korištenju oštrih noževa. Američka kulinarska zvijezda Martha Stewart pak luk uvijek reže pokraj otvorenog plamena (zapaljenog plinskog plamenika ili svijeće) i zato nikad ne plače kad priprema neko jelo koje zahtijeva veće količine luka.
Također, ako cijelu glavicu luka 15-ak minuta prije rezanja staviš u zamrzivač suza ne bi trebalo biti, baš kao ni ako ga na isto toliko vremena namočiš u vodu. Slavna britanska kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Nigella Lawson kune se pak u to da ne plače dok reže luk zato što cijelo vrijeme diše na usta!
Za koji god od navedenih savjeta da se odlučiš, možeš ga provjeriti već danas pripremajući ovaj recept za brzu, jednostavnu i jako finu pitu od luka i sira!
Pita od luka - slasna, a jednostavna kombinacija luka, sira, jaja, soli i papra
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od luka i sira
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
500
g
Maslac
250
g
Luk
3
kom
Cheddar
300
g
Jaje
3
kom
Sol
Crni papar
Postupak
Za tijesto izmiksaj brašno, prstohvat soli i hladni maslac narezan na kockice sve dok ne dobiješ grudice nalik krušnim mrvicama. Dodaj 5-6 žlica hladne vode, miksaj dalje dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Umotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku pola sata.
Luk narezan na tanke polumjesece dinstaj na 3 žlice vode 10-15 minuta. Pusti da se ohladi te ocijedi višak tekućine.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Izmiješaj luk, sir, sol i papar te dodaj dva izmućena jaja.
Trećinu tijesta ostavi sa strane, ostalo razvaljaj i stavi u kalup za pite promjera 25 cm.
Na tijesto stavi nadjev i zagladi, prekrij ostatkom tijesta te istuci treće jaje i premaži odozgora,
Peci oko 40 minuta, dok ne dobije zlaćanu koricu. Nakon pečenja pusti da odstoji 10 minuta prije rezanja i posluživanja.
Isprobaj i ove divote u kojima je luk glavna zvijezda!