Recepti 05. rujna 2023.

Pečeni patlidžan za prste polizati

Pečeni patlidžan s umakom od mlaćenice i narom foto: Alex Lvrs/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Temperature su napokon malo niže i vrijeme je za paljenje pećnice i uživanje u sezonskim jelima

Sezona patlidžana još uvijek traje pa je treba maksimalno iskoristiti. Na jelovnik moraš uvrstiti odlično vegetarijansko jelo od pečenih patlidžana s umakom od mlaćenice i jogurta te svježim narom. Bit će spremno za serviranje za 45 minuta, što ga čini idealnim kasnim ručkom tijekom radnog tjedna. 

Preporučujemo kupnju većih patlidžana koji još nisu dozreli ili su u savršenom stanju, jer će prezreli biti nejestivo gorki. Nemoj im guliti koru jer je bogata nutrijentima, već ih samo dobro operi i obriši. Dobar tek!

 

Okruglice Možda vas zanima... Slasni sendvič s okruglicama od patlidžana i gljiva Recepti

 

 | Author: Aneta Pawlik/Unsplash Pečeni patlidžani foto: Aneta Pawlik/Unsplash

Pečeni patlidžani

Sastojci - za pečene patlidžane:

  • 2 velika patlidžana
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica svježeg timijana
  • 1 šipak (nar)
  • 1 žličica za'atara
  • sol, papar

Sastojci - za umak:

  • 10 žlica mlaćenice
  • 100 ml grčkog jogurta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 mali režanj češnjaka
  • prstohvat soli

 

patlidžan Možda vas zanima... Od musake do parmigiane: 8 finih jela od patlidžana Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. 
  2. Patlidžane operi, obriši pa ih prereži na pola po dužini. Možeš ostaviti stabljiku zbog efektnosti, ali je nemoj konzumirati. 
  3. Položi patlidžane na lim obložen papirom za pečenje tako da prerezana strana bude gornja. Tankim nožem zareži nekoliko puta svaki komad, ali ga nemoj prerezati.
  4. Patlidžane dobro premaži maslinovim uljem, posoli i popapri pa pospi listićima timijana. 
  5. Peci 40-ak minuta, dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se ohlade.
  6. Za to vrijeme nar prereži i izvadite zrnca, a zatim ih operi i ocijedi.
  7. Pomiješaj mlaćenicu, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni češnjak.
  8. Svaki patlidžan prelij pripremljenim umakom, pospi narom pa prelij s još malo maslinovog ulja. 

 | Author: Olivie Strauss/Unsplash Patlidžani - kraljevi (kasnog) ljeta foto: Olivie Strauss/Unsplash

 

Parmigiana Možda vas zanima... Parmigiana - okus i miris Sicilije Recepti Možda vas zanima... Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:06 05. Rujan 2023.

    fino