gastro postao
Temperature su napokon malo niže i vrijeme je za paljenje pećnice i uživanje u sezonskim jelima
Sezona patlidžana još uvijek traje pa je treba maksimalno iskoristiti. Na jelovnik moraš uvrstiti odlično vegetarijansko jelo od pečenih patlidžana s umakom od mlaćenice i jogurta te svježim narom. Bit će spremno za serviranje za 45 minuta, što ga čini idealnim kasnim ručkom tijekom radnog tjedna.
Preporučujemo kupnju većih patlidžana koji još nisu dozreli ili su u savršenom stanju, jer će prezreli biti nejestivo gorki. Nemoj im guliti koru jer je bogata nutrijentima, već ih samo dobro operi i obriši. Dobar tek!
Pečeni patlidžani
Sastojci - za pečene patlidžane:
- 2 velika patlidžana
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 žličica svježeg timijana
- 1 šipak (nar)
- 1 žličica za'atara
- sol, papar
Sastojci - za umak:
- 10 žlica mlaćenice
- 100 ml grčkog jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 mali režanj češnjaka
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Patlidžane operi, obriši pa ih prereži na pola po dužini. Možeš ostaviti stabljiku zbog efektnosti, ali je nemoj konzumirati.
- Položi patlidžane na lim obložen papirom za pečenje tako da prerezana strana bude gornja. Tankim nožem zareži nekoliko puta svaki komad, ali ga nemoj prerezati.
- Patlidžane dobro premaži maslinovim uljem, posoli i popapri pa pospi listićima timijana.
- Peci 40-ak minuta, dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju. Izvadi ih iz pećnice i pusti da se ohlade.
- Za to vrijeme nar prereži i izvadite zrnca, a zatim ih operi i ocijedi.
- Pomiješaj mlaćenicu, jogurt, maslinovo ulje, malo soli i zgnječeni češnjak.
- Svaki patlidžan prelij pripremljenim umakom, pospi narom pa prelij s još malo maslinovog ulja.