Ljubitelji focaccie ovo je recept za vas! Ova focaccia s češnjakom i ružmarinom nevjerojatno je pahuljasta i aromatična i stvarno joj je teško odoljeti. Mi smo probali i – nismo uspjeli!
Ova focaccia se ne mijesi i ne zahtijeva puno vremena niti muke. Jedino što se tijesto (radi boljeg okusa) drži u hladnjaku dosta dugo. No ti u to vrijeme stigneš odmoriti, obaviti druge stvari ili - odspavati.
Kako poslužiti focacciu?
Baš zato je ovu focacciu najbolje zamiješati (da, ova focaccia se ne mijesi, samo se na početku zamiješa špatulom) prije spavanja i ujutro nakon doručka nastaviti s pripremom.
Trakice focacccie s češnjakom i ružmarinom posluži uz umak od bosiljka i maslinovog ulja, tapenadu od maslina ili izmiksani feta sir. Ili iskoristi focacciu i od nje napravi najfiniji sendvič – primjerice s mortadelom. Obavezno isprobaj ovaj recept!
Focaccia s češnjakom i ružmarinom
(10 porcija, jednostavno, 35 minuta priprema + 10 sati dizanje i pečenje)
Sastojci:
- 2 i 1/3 šalice tople vode (cca 45 stupnjeva) (1 šalica = 250 ml)
- 30 g instant kvasca
- ¾ šalice + 2 žlice maslinova ulja
- 4 žličice soli
- 5 šalica brašna
- cvijet soli ili krupna sol za posipanje
- 2 velika ili 3 mala češnja češnjaka, narezana na tanke šnitice
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg ružmarina
Postupak:
- Izmiješaj vodu, kvasac i 2 žlice maslinova ulja u velikoj zdjeli, dok se kvasac do kraja ne rastopi. Dodaj sol, a potom i brašno. Miješaj špatulom dok se ne počne formirati ljepljivo tijesto. Postruži ostatke s rubova posude, umiješaj ih u tijesto.
- Tijesto pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se volumen tijesta ne udvostruči – minimalno 8 sati, ali i do 24 sata.
- Ulij 1/2 šalice ulja u metalni pleh dimenzija cca 35x23 cm.
- Naulji ruke i prebaci rukama tijesto iz zdjele u pripremljeni kalup, preklopi tijesto i cijelog dobro namaži uljem. Tijesto raširi do rubova pleha. Ako se tijesto vraća, pusti ga da odmori 10-ak minuta i pokušaj ponovno. Pusti da se tijesto diže na sobnoj temperaturi sve dok ne postane jako mekano i pahuljasto, sati i pol do dva sata.
- Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Prstima u focaccii napravi udubine. Pospi cvijetom soli ili krupnom soli te peci dok se focaccia lijepo ne digne i dobije zlaćanu boju, 25-30 minuta.
- Dok se focaccia peče u posudu na slabu vatru stavi preostalu ¼ šalice ulja, češnjak i ružmarin i zagrijavaj dok lijepo ne zamiriše. Makni s vatre.
- Focacciu stavi da se hladi 15-ak minuta u plehu te ju nakon toga premaži aromatiziranim uljem s češnjakom i ružmarinom. Kada se sve upije lagano izvadi focacciu iz pleha i pusti da se još malo hladi.
- Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Savjet više:
- Što je veća posuda za dizanje tijesta, to bolje. Ako nemaš veliku posudu za tijesto, možeš koristiti i neki veliki lonac ili veliku posudu od lijevanog željeza.
- Focacciu možeš napraviti i 3 dana prije posluživanja, samo ju trebaš kada se potpuno ohladi dobro umotati u plastičnu foliju i čuvati tako na sobnoj temperaturi (ne zaboravi, maksimalno 3 dana!). Focacciu možeš i zamrznuti te ju čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Focacciu koje je bila zamrznuta ili stajala na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati, treba lagano zagrijati u pećnici na niskoj temperaturi kako bi ponovno postala hrskava.