Recepti 07. ožujka 2024.

Recept za mirisnu focacciu s češnjakom i ružmarinom

focaccia
Focaccia s češnjakom i ružmarinom foto: Nunun Dy/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi kojima je focaccia omiljena, doći će na svoje uz ovaj odličan recept u kojem se tijesto ne mijesi, već samo zamiješa i diže u hladnjaku. Isprobaj, uživat ćeš!

Ljubitelji focaccie ovo je recept za vas! Ova focaccia s češnjakom i ružmarinom nevjerojatno je pahuljasta i aromatična i stvarno joj je teško odoljeti. Mi smo probali i – nismo uspjeli!

Ova focaccia se ne mijesi i ne zahtijeva puno vremena niti muke. Jedino što se tijesto (radi boljeg okusa) drži u hladnjaku dosta dugo. No ti u to vrijeme stigneš odmoriti, obaviti druge stvari ili - odspavati.

 

Možda vas zanima... Jamiejeva foccacia s bobom, parmezanom i limunom Recepti

 

Kako poslužiti focacciu?

Baš zato je ovu focacciu najbolje zamiješati (da, ova focaccia se ne mijesi, samo se na početku zamiješa špatulom) prije spavanja i ujutro nakon doručka nastaviti s pripremom.

Trakice focacccie s češnjakom i ružmarinom posluži uz umak od bosiljka i maslinovog ulja, tapenadu od maslina ili izmiksani feta sir. Ili iskoristi focacciu i od nje napravi najfiniji sendvič – primjerice s mortadelom. Obavezno isprobaj ovaj recept!

focaccia | Author: Haley Truoong/Unsplash Focaccia s češnjakom i ružmarinom foto: Haley Truoong/Unsplash

Focaccia s češnjakom i ružmarinom

(10 porcija, jednostavno, 35 minuta priprema + 10 sati dizanje i pečenje)

Sastojci:

  • 2 i 1/3 šalice tople vode (cca 45 stupnjeva) (1 šalica = 250 ml)
  • 30 g instant kvasca
  • ¾ šalice + 2 žlice maslinova ulja
  • 4 žličice soli
  • 5 šalica brašna
  • cvijet soli ili krupna sol za posipanje
  • 2 velika ili 3 mala češnja češnjaka, narezana na tanke šnitice
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg ružmarina

 

Možda vas zanima... Od A do Ž: Focaccia s maslinama, rajčicama i ružmarinom Kolumne

 

Postupak:

  1. Izmiješaj vodu, kvasac i 2 žlice maslinova ulja u velikoj zdjeli, dok se kvasac do kraja ne rastopi. Dodaj sol, a potom i brašno. Miješaj špatulom dok se ne počne formirati ljepljivo tijesto. Postruži ostatke s rubova posude, umiješaj ih u tijesto.
  2. Tijesto pokrij plastičnom folijom i drži u hladnjaku dok se volumen tijesta ne udvostruči – minimalno 8 sati, ali i do 24 sata.
  3. Ulij 1/2 šalice ulja u metalni pleh dimenzija cca 35x23 cm.
  4. Naulji ruke i prebaci rukama tijesto iz zdjele u pripremljeni kalup, preklopi tijesto i cijelog dobro namaži uljem. Tijesto raširi do rubova pleha. Ako se tijesto vraća, pusti ga da odmori 10-ak minuta i pokušaj ponovno. Pusti da se tijesto diže na sobnoj temperaturi sve dok ne postane jako mekano i pahuljasto, sati i pol do dva sata.
  5. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Prstima u focaccii napravi udubine. Pospi cvijetom soli ili krupnom soli te peci dok se focaccia lijepo ne digne i dobije zlaćanu boju, 25-30 minuta.
  6. Dok se focaccia peče u posudu na slabu vatru stavi preostalu ¼ šalice ulja, češnjak i ružmarin i zagrijavaj dok lijepo ne zamiriše. Makni s vatre.
  7. Focacciu stavi da se hladi 15-ak minuta u plehu te ju nakon toga premaži aromatiziranim uljem s češnjakom i ružmarinom. Kada se sve upije lagano izvadi focacciu iz pleha i pusti da se još malo hladi.
  8. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

 

Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

 

Savjet više:

  • Što je veća posuda za dizanje tijesta, to bolje. Ako nemaš veliku posudu za tijesto, možeš koristiti i neki veliki lonac ili veliku posudu od lijevanog željeza.
  • Focacciu možeš napraviti i 3 dana prije posluživanja, samo ju trebaš kada se potpuno ohladi dobro umotati u plastičnu foliju i čuvati tako na sobnoj temperaturi (ne zaboravi, maksimalno 3 dana!). Focacciu možeš i zamrznuti te ju čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Focacciu koje je bila zamrznuta ili stajala na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati, treba lagano zagrijati u pećnici na niskoj temperaturi kako bi ponovno postala hrskava.

focaccia | Author: Adam Bartoszewicz/Unsplash Pravljenje udubina u tijestu za focacciu foto: Adam Bartoszewicz/Unsplash

 

Možda vas zanima... Focaccia na još bolji način - meka, prozračna i slasna! Kolumne Možda vas zanima... Mirisna focaccia za doručak, gablec ili večeru Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:56 07. Ožujak 2024.

    prekrasno