Recepti 28. ožujka 2023.

Savršeno nesavršeni - prefini čokoladni tartufi

Čokoladni tartufi
Čokoladni tartufi s aromom naranče i kardamoma foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept za čokoladne tartufe s aromom naranče i kardamoma je toliko jednostavan da ga svatko može pripremiti, a odličan je i za vježbanje strpljivosti jer najteže je čekati da se prefina smjesa dobro ohladi

Kao i za brojna druga (slatka) kulinarska čuda, niti za čokoladne tartufe ne zna se tko ih je točno i kada smislio. No zna se jedno – ovi slatki 'tartufi', za koje vam ne treba pas tragač da ih nanjuši, svoje korijene vuku iz Francuske, prijestolnice svjetskog slastičarstva.

Zašto tartufi? Zbog svog oblika koji podsjeća na te skupocjene aromatične gomolje… I zato, kad radiš čokoladne tartufe nemoj nikada oblikovati savršene kuglice, kako bi što više nalikovali pravima. Eto, ovdje za savršenstvo treba i manje truda nego što misliš… Što nepravilnije, to bolje!

 

Možda vas zanima... Znaš li zašto se čokoladni tartufi tako zovu? Kolumne

 

Ovaj recept specifičan je po malo drugačijim aromama – vruće vrhnje infuzira se narančinom koricom i sjemenkama kardamoma, a znamo da su to dvoje odlična kombinacija. A još kad se spoje s tamnom čokoladom…

Kažu, čokoladne tartufe možeš čuvati u hladnjaku – no hoće li do njega dospjeti? Jer toliko su ukusni da im je teško odoljeti, a priprema je toliko jednostavna da će ih svatko složiti bez problema. Jedino što ćeš se načekati da budu gotovi, jer ganache se mora dobro ohladiti i stvrdnuti kako bi se mogao oblikovati u kuglice (najbolje je ganache pripremiti navečer, a tartufe oblikovati drugi dan). Zato je ova slastica odlična za vježbanje strpljivosti!

 | Author: Shutterstock Čokoladni tartufi foto: Shutterstock

Čokoladni tartufi s aromom naranče i kardamoma

Sastojci:

  • 225 g tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca
  • 2/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 6 sjemenki kardamoma, zgnječenih
  • 4 duge trake narančine kore
  • 1 žlica šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • kakao prah

 

Možda vas zanima... Čokoladne kuglice od čipsa i kikiriki maslaca riješit će tvoju slatko-slanu dilemu Recepti

 

Postupak:

  1. Čokolade razlomi na manje komade i stavi u vatrostalnu zdjelu, dodaj maslac.
  2. U manjoj posudi ugrij slatko vrhnje, zgnječene sjemenke kardamoma i narančinu koricu. Pusti da vrhnje dođe do točke vrenja i potom ugasi vatru te pusti da stoji oko 30 minuta, da narančina korica i kardamom puste sve arome.
  3. Vrhnje ponovno dovedi do točke vrenja te ga procijedi preko razlomljene čokolade. Miješaj sve dok se čokolada potpuno ne rastopi i ne dobiješ jednoličnu, gustu i glatku smjesu. Dodaj šećer u prahu i prstohvat soli, ponovno dobro promiješaj i zatim stavi ganache za strane da se ohladi na sobnu temperaturu. Stavi ganache u hladnjak na minimalno 4 sata, najbolje preko noći.
  4. Kad se ganache stvrdne, uzimaj žličicu po žličicu smjese, oblikuj je u nepravilnu kuglicu i uvaljaj u kakao prah. Gotov desert čuvaj u hladnjaku, te ih izvadi oko sat vremena prije posluživanja.

 | Author: Shutterstock Oblikovanje čokoladnih tartufa foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Ultimativni užitak: Čokoladne praline s pivom Špajza Možda vas zanima... Ultimativni recept za čokoladne kuglice s kavom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:59 28. Ožujak 2023.

    savrseni