Sezona roštiljanja je u tijeku, a osim slasnog glavnog jela, pažnju je potrebno usmjeriti i na ukusne salate!
Iako će većina, kada je u pitanju roštiljanje, u prvom planu imati vrstu i sočnost mesa, ne smijemo zaboraviti i na salate! Šarolike i osvježavajuće te raznih tekstura, upravo su one dio jelovnika koji je često zanemaren.
Osim dobro poznatih i jednostavnih kao što su zelene salate, s dodatkom mladoga luka i sezonskih rotkvica te salate s krastavcima i vrhnjem, postoji i mnogo drugih recepata. Danas ti donosimo dva recepta, za jednostavne, ali nešto drugačije salate koje će se svakako istaknuti na tvojem stolu!
Mediteranska salata sa slanutkom
foto: Shutterstock
Mediteranska salata sa slanutkom
Zahvaljujući slanutku, ova će nas salata održati sitima još satima nakon ručka, a spoj osvježavajućih krastavaca, paprike i feta sira osim šarolikih boja, pridonijet će i različitim teksturama. Naravno, kao i u većini recepata i ovaj možeš prilagoditi svojim željama i potrebama te možeš određene sastojke izostaviti, a nove dodati.
Stoga, ako masline ili slanutak možda nisu tvoje omiljene namirnice, zamijeni ih cherry rajčicama ili grahom, a kako bi dobila na kremoznosti možeš dodati i komadiće avokada.
Ne gasi ekran dok kuham
Mediteranska salata sa slanutkom
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kuhani slanutak
800
g
Krastavac
1
kom
Paprika
1
kom
Feta sir
150
g
Masline
80
g
Luk
1
kom
Maslinovo ulje
100
ml
Vinski ocat
4
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Listići svježeg peršina
1
žlica
Ljuta papričica
0,25
žlica
Sol
Crni papar
Postupak
Napravi salatu: u velikoj zdjeli pomiješaj slanutak, krastavac, papriku, crveni luk, masline i fetu. Stavi u hladnjak dok pripremaš umak, odnosno do posluživanja, kako bi salata bila fino hladna i ostala hrskava.
Napravi umak: u staklenku s poklopcem ulij maslinovo ulje, ocat, limunov sok, peršin i osušene komadiće chilli papričice. Staklenku zatvori i protresi kako bi se svi sastojci dobro promiješali. Posoli i popapri prema ukusu.
Neposredno prije posluživanja preko salate prelij umak i dobro promiješaj.
Coleslaw salata
foto: Shutterstock
Coleslaw salata
Rijetko tko odbit će ovu slasnu salatu napravljenu od naribanog kupusa, mrkve i celera. Iako se sve spomenute namirnice dobro slažu samo s dodatkom ulja i octa, ova verzija koja se priprema s malo jogurta, majoneze te senfa ultimativni je proljetni i ljetni recept.
Nadalje, tanko narezani luk također će se dobro uklopiti u nju, a u umak se mogu dodati i komadići sušene chilli papričice. Iako sve sastojke za nju već pomiješane možeš pronaći u gotovo svim većim trgovinama, posebna je čar pripremiti ju u potpunosti kod kuće.
Ne gasi ekran dok kuham
Coleslaw salata
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kupus - glavica
0,50
kom
Mrkva
3
kom
Celer - korijen
1
kom
Majoneza
150
g
Vinski ocat
3
žlica
Senf
1
žlica
Jogurt
2
žlica
Šećer
1
žličica
Sol
Crni papar
Postupak
Izmiješaj majonezu, ocat, dijon senf i šećer. Posoli i popapri prema ukusu.
Temeljito operi celer, kupus i mrkvu. Naribaj ili nareži ih na tanke rezance.
Oko 10 minuta prije posluživanja, umak prelij preko salate i dobro promiješaj. Posluži dobro ohlađeno.
Coleslaw salata
foto: Shutterstock
A sada i par ideja što sve možeš baciti na grill...