Nakon 40 dana korizme i odricanja od jela dolaze trenuci obiteljskih okupljanja uz bogat uskrsni stol. Glavni gastronomski junak ovih dugo iščekivanih događanja bit će svinja, njen najsočniji i najizdašniji dio – šunka, kuhana ili pečena, dimljena ili u kruhu.
Uskrs je najveći kršćanski blagdan i vrijeme radosnih obiteljskih druženja uz raskošno opremljen i hranom izdašno nakrcan blagdanski stol. Proljeće je pa na njemu do suza oštro miriše mladi luk oko kojeg leže kuhana jaja, neka u vedrim, živim bojama, neka sva šarena i išarana, a sva premazana slaninom sjaje, mameći vas da ih uzmete u ruku i kucnete njima jedno o drugo ili uz rub tanjura.
Ravlićev mesar pravi je stručnjak za uskrsnu šunku
Šunka je kraljica uskrsnog doručka
No prava kraljica uskrsnog doručka, ali i svih ručkova i večera koje će uslijediti narednih dana ipak bit će svinja, no ovoga puta u prvom planu neće biti ni njen file ni kare, ni koljenica niti vrat nego - šunka.
Šunka se tradicionalno proizvodi od svinjskog buta, najvećeg komada mesa na stražnjem dijelu tijela svinje. Na but otpada otprilike četvrtina težine cijele životinje i sastoji se od nekoliko dijelova, uključujući orah ili ružu, pisanicu ili švanclu, frikando, šol i kapak.
Svaki od ovih dijelova ima specifične karakteristike koje ih čine pogodnim za različite načine pripreme, ali upravo cijeli but s kostima, kožom i masnoćom najčešće se koristi za izradu šunki. Taj proces uključuje soljenje, dimljenje ili sušenje mesa. Neki će pak šunke napraviti i od lopatica jer su bogate masnoćom i mogu se fino sušiti ili dimiti.
Raskošan uskrsni doručak
I stari Rimljani voljeli su šunku
Šunka ima bogatu povijest pripreme koja seže tisućama godina unatrag. Od antičkog Rima do kolonijalne Amerike, šunku su brojni narodi i kulture cijenile, zbog njenog okusa, ali i postojanosti i lake prilagodljivosti različitim kulinarskim tradicijama.
Rimljani su tako šunku kuhali s aromatičnim sastojcima, suhim smokvama i lovorovim listom, da bi je zatim premazivali medom i oblagali tijestom od brašna, maslinovog ulja i vode. Pečenje u tijestu stvaralo je zlatno-smeđu koricu koja čuva sve one fine sokove koji bi inače iscurili iz mesa.
Srednjovjekovni plemići diljem Europe uživali su u pitama u kojima se šunka sljubljivala sa suhim voćem i začinima poput klinčića ili cimeta. U kolonijalnoj Americi šunka je postala simbol praktičnosti i okusa, a metode poput soljenja i dimljenja jamčile su da ćete u njima uživati i nakon puno mjeseci.
Raskošan uskrsni stol s Ravlić šunkom od buta
Vestfalska šunka, izuzetno popularna u 18. stoljeću, bila je dimljena na drvu te kuhana ili pečena prije posluživanja. Šunku bi neki pak kombinirali s kamenicama, stvarajući tako bogata jela u kremastim umacima.
Šunka je sve do danas ostala nezaobilazan dio blagdanskih stolova, a sve one stare, tradicijske metode kuhanja u vodi s lovorovim listom i paprom nadopunjuju se sad modernim varijacijama poput glazirane šunke s medom i senfom.
Uz to, ostaci šunke često se koriste za pripremu složenaca, salata ili juha, kako bi se ova vrijedna namirnica maksimalno iskoristila, sve do posljednjeg zalogaja.
Ideje za raskošan uskrsni stol pronađi i u našoj slasnoj Ravlić galeriji...
Koje je mjesto šunke u hrvatskoj gastronomiji
Hrvatska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti i bogatstvu okusa. Stoga ne čudi ni širok spektar jela od svinjetine koja je stoljećima bila ključni dio prehrane u mnogim našim krajevima.
Svinju se ovdje s pravom naziva kraljicom mesa jer gotovo da nema njenog dijela koji neće završiti kao glavni sastojak neke tradicionalne delicije. Šunka ima posebno mjesto u hrvatskoj kuhinji, osobito tijekom Uskrsa.
Tradicionalno se u ovim krajevima kuhana šunka poslužuje uz domaći kruh, kuhano jaje, mladi luk i hren. Popularna je i šunka u kruhu, gdje se već kuhana šunka dodatno peče umotana u tijesto koje upija mirise i okuse i štiti da se sokovi i arome ne izgube u tavi.
Oko svinjetine se, znamo, vrti gurmanska kultura svih kontinentalnih dijelova Hrvatske, od Slavonije i Baranje gdje se s punim pravom ponose svojim kulenom, slaninom, čvarcima i šunkama, sve do Hrvatskog Zagorja i okolice Zagreba gdje će se rado spraviti i buncek, kuhan ili pečen, uz jela na žlicu ili uz priloge. Pa kako vam prijalo nek vam bude dobar tek ili kako se nekad znalo reći: dobro jelo k teku!
Ravlić uskrsna ponuda
Najbolju i najpovoljniju ponudu šunki uoči Uskrsa možeš pronaći u mesnici Ravlić - u ponudi je omiljena Slavonska šunka, potom Rolana šunka, Zlatna šunka bez kosti, Classic šunka, šunka Srce slavonsko... Svatko će u mesnici Ravlić pronaći baš onakvu šunku kakvu voli. Koju god Ravlić šunku da odabereš, nećeš pogriješiti, možeš samo beskrajno uživati u divnim okusima. A savjet za pripremu uvijek ćeš dobiti od omiljenog Ravlić mesara...
Za kraj, donosimo odličan recept u kojem na brz i jednostavan način možeš iskoristiti ostatke Ravlić uskrsne šunke...
Frencuski krumpir s Ravlić šunkom