Recepti Uskrs 10. travnja 2025.

Saznali smo zašto je šunka kraljica uskrsnog doručka

Uskrs
30 MIN
30 MIN
4
SREDNJE
ravlić, uskrs, šunka, ravlićev mesar
Ravlić uskrsna šunka
foto: silovinac
Omiljeni Ravlićev mesar ovih dana ima puno posla - svi od njega traže najbolje šunke za Uskrs, kao i savjete kako ih pripremiti... Otkrio nam je i kako najbolje iskoristiti ostatke uskrsne šunke pa donosimo njegov recept za francuski krumpir s Ravlić šunkom

Nakon 40 dana korizme i odricanja od jela dolaze trenuci obiteljskih okupljanja uz bogat uskrsni stol. Glavni gastronomski junak ovih dugo iščekivanih događanja bit će svinja, njen najsočniji i najizdašniji dio – šunka, kuhana ili pečena, dimljena ili u kruhu.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan i vrijeme radosnih obiteljskih druženja uz raskošno opremljen i hranom izdašno nakrcan blagdanski stol. Proljeće je pa na njemu do suza oštro miriše mladi luk oko kojeg leže kuhana jaja, neka u vedrim, živim bojama, neka sva šarena i išarana, a sva premazana slaninom sjaje, mameći vas da ih uzmete u ruku i kucnete njima jedno o drugo ili uz rub tanjura.

Ravlićev mesar | Author: Ravlić Ravlićev mesar pravi je stručnjak za uskrsnu šunku foto: Ravlić

Šunka je kraljica uskrsnog doručka

No prava kraljica uskrsnog doručka, ali i svih ručkova i večera koje će uslijediti narednih dana ipak bit će svinja, no ovoga puta u prvom planu neće biti ni njen file ni kare, ni koljenica niti vrat nego - šunka.

Šunka se tradicionalno proizvodi od svinjskog buta, najvećeg komada mesa na stražnjem dijelu tijela svinje. Na but otpada otprilike četvrtina težine cijele životinje i sastoji se od nekoliko dijelova, uključujući orah ili ružu, pisanicu ili švanclu, frikando, šol i kapak.

Svaki od ovih dijelova ima specifične karakteristike koje ih čine pogodnim za različite načine pripreme, ali upravo cijeli but s kostima, kožom i masnoćom najčešće se koristi za izradu šunki. Taj proces uključuje soljenje, dimljenje ili sušenje mesa. Neki će pak šunke napraviti i od lopatica jer su bogate masnoćom i mogu se fino sušiti ili dimiti.

Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Ovako će tvoja uskrsna šunkica biti sočna, mirisna i beskrajno ukusna Kolumne

ravlić, uskrs, šunka, ravlićev mesar | Author: silovinac Raskošan uskrsni doručak foto: silovinac

I stari Rimljani voljeli su šunku

Šunka ima bogatu povijest pripreme koja seže tisućama godina unatrag. Od antičkog Rima do kolonijalne Amerike, šunku su brojni narodi i kulture cijenile, zbog njenog okusa, ali i postojanosti i lake prilagodljivosti različitim kulinarskim tradicijama.

Rimljani su tako šunku kuhali s aromatičnim sastojcima, suhim smokvama i lovorovim listom, da bi je zatim premazivali medom i oblagali tijestom od brašna, maslinovog ulja i vode. Pečenje u tijestu stvaralo je zlatno-smeđu koricu koja čuva sve one fine sokove koji bi inače iscurili iz mesa.

Srednjovjekovni plemići diljem Europe uživali su u pitama u kojima se šunka sljubljivala sa suhim voćem i začinima poput klinčića ili cimeta. U kolonijalnoj Americi šunka je postala simbol praktičnosti i okusa, a metode poput soljenja i dimljenja jamčile su da ćete u njima uživati i nakon puno mjeseci.

ravlić, uskrs, šunka, ravlićev mesar | Author: silovinac Raskošan uskrsni stol s Ravlić šunkom od buta foto: silovinac

Vestfalska šunka, izuzetno popularna u 18. stoljeću, bila je dimljena na drvu te kuhana ili pečena prije posluživanja. Šunku bi neki pak kombinirali s kamenicama, stvarajući tako bogata jela u kremastim umacima.

Šunka je sve do danas ostala nezaobilazan dio blagdanskih stolova, a sve one stare, tradicijske metode kuhanja u vodi s lovorovim listom i paprom nadopunjuju se sad modernim varijacijama poput glazirane šunke s medom i senfom.

Uz to, ostaci šunke često se koriste za pripremu složenaca, salata ili juha, kako bi se ova vrijedna namirnica maksimalno iskoristila, sve do posljednjeg zalogaja.

ravlić slavonska bombonijera Možda vas zanima... Pripreme za Uskrs polako kreću, znamo gdje nabaviti najfiniju šunku i hren... Kolumne

Ideje za raskošan uskrsni stol pronađi i u našoj slasnoj Ravlić galeriji...

1/25

Koje je mjesto šunke u hrvatskoj gastronomiji

Hrvatska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti i bogatstvu okusa. Stoga ne čudi ni širok spektar jela od svinjetine koja je stoljećima bila ključni dio prehrane u mnogim našim krajevima.

Svinju se ovdje s pravom naziva kraljicom mesa jer gotovo da nema njenog dijela koji neće završiti kao glavni sastojak neke tradicionalne delicije. Šunka ima posebno mjesto u hrvatskoj kuhinji, osobito tijekom Uskrsa.

Tradicionalno se u ovim krajevima kuhana šunka poslužuje uz domaći kruh, kuhano jaje, mladi luk i hren. Popularna je i šunka u kruhu, gdje se već kuhana šunka dodatno peče umotana u tijesto koje upija mirise i okuse i štiti da se sokovi i arome ne izgube u tavi.

Oko svinjetine se, znamo, vrti gurmanska kultura svih kontinentalnih dijelova Hrvatske, od Slavonije i Baranje gdje se s punim pravom ponose svojim kulenom, slaninom, čvarcima i šunkama, sve do Hrvatskog Zagorja i okolice Zagreba gdje će se rado spraviti i buncek, kuhan ili pečen, uz jela na žlicu ili uz priloge. Pa kako vam prijalo nek vam bude dobar tek ili kako se nekad znalo reći: dobro jelo k teku!

ravlić | Author: Ravlić Ravlić uskrsna ponuda foto: Ravlić

Najbolju i najpovoljniju ponudu šunki uoči Uskrsa možeš pronaći u mesnici Ravlić - u ponudi je omiljena Slavonska šunka, potom Rolana šunka, Zlatna šunka bez kosti, Classic šunka, šunka Srce slavonsko... Svatko će u mesnici Ravlić pronaći baš onakvu šunku kakvu voli. Koju god Ravlić šunku da odabereš, nećeš pogriješiti, možeš samo beskrajno uživati u divnim okusima. A savjet za pripremu uvijek ćeš dobiti od omiljenog Ravlić mesara... 

Za kraj, donosimo odličan recept u kojem na brz i jednostavan način možeš iskoristiti ostatke Ravlić uskrsne šunke...

ravlić uskrs šunka | Author: Josip Grizbaher Frencuski krumpir s Ravlić šunkom foto: Josip Grizbaher

Ne gasi ekran dok kuham

Francuski krumpir s Ravlić šunkom
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Ravlić šunka
  • Krumpir 1,50 kg
  • Sol
  • Tvrdo kuhano jaje 6 kom
  • Suncokretovo ulje
  • Kiselo vrhnje 200 ml
  • Vrhnje za kuhanje 300 ml
  • Mlada salata
Postupak
  1. Operi krumpir i skuhaj ga u kori. Vodu posolite. Dok se krumpir kuha, nareži šunku na manje komade, oguli kuhana jaja i nareži ih na ploške.


  2. Kuhani krumpir ocijedit i ostavi da se malo ohladi. Zagrijte pećnicu na 180* stupnjeva

    Oguli krumpir i nareži ga na ploške.


  3. Naulji malo tepsiju, složi krumpir pa jaja i šunku, posoli. U drugi red ponovo složi krumpir, jaja i šunku pa završi s krumpirom.


  4. Izmiješaj kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje, posoli. Tije prelij složenac.


  5. Peci 30-ak minuta dok vrhnje ne porumeni.

    Izvadi iz pećnice i ostavi 20-ak minuta neka se malo ohladi prije rezanja i posluživanja

    Napravi salatu i posluži uz malo nasjeckanog mladog luka.


Ravlić šunke Možda vas zanima... Koja je šunka najbolja i kako ćeš je prepoznati? Kolumne