Rijetko što može nadmašiti ukusan obrok s tjesteninom. Budući da je sezona patlidžana, tikvica i paprika u punom jeku, donosimo ti recept popularnog chefa Jamieja Olivera za tjesteninu s mixom povrća. Osnova je umak od rajčice, a različito povrće umaku daje zanimljiv okus i aromu.
Dobra je stvar što se u ovom receptu zaista možeš poigrati s povrćem i iskoristiti ono koje ti danima stoji u hladnjaku. Po želji, tjesteninu možeš obilno posuti sirom te ju zapeći u pećnici, oko 25 minuta ili dok ne porumeni. Priprema je jednostavna, a najviše vremena će ti oduzeti sjeckanje povrća (ali isplati se, garantiramo!). Uživaj!
Sastojci (za četiri porcije):
- 350 g luka ili poriluka
- 500 g povrća ( patlidžana, tikvica, paprika)
- 20 ml maslinovog ulja
- 450 g tjestenine
- 1 l umaka od rajčice
- 85 g tvrdog sira
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Povrće očisti, oguli i nasjeckaj na kockice.
- U srednje veliku tavu dodaj maslinovo ulje, zatim luk i poriluk te ga kuhaj 15 minuta ili dok ne omekša, povremeno miješajući.
- Dodaj preostalo povrće i nastavi ga kuhati 15 minuta ili dok ne omekša.
- Skuhaj tjesteninu u loncu s kipućom slanom vodom, al dente, prema uputama na pakiranju, a zatim je ocijedi.
- U umak s povrćem dodaj umak od rajčice i pusti da zavrije.
- Umiješaj kuhanu tjesteninu. Začini po ukusu.
- Posluži toplo, posipano svježe naribanim sirom.
U slast!