Praktična je, štedi vrijeme i energiju, jednostavna i sigurna za upotrebu… tako često podcijenjenu mikrovalnu pećnicu opisuje slavni britanski kuhar Jamie Oliver. Mikrovalna, napominje Jamie, nije korisna samo za podgrijavanje ostataka hrane, nego je odlična za pripremu kompletnih obroka, ali i brzinskih deserata kada nam se jede nešto slatko – sad i odmah!
Donosimo 3 njegova recepta koji se u potpunosti pripremaju u mikrovalnoj – quesadille s batatom i salatom od svježeg povrća, chili con carne i brzinske kolačiće s bademima i džemom. Ovaj niz može postati odličan ručak ili večera u 3 slijeda, ali sva 3 jela odlična su i zasebno.
Quesadille s batatom
(za 2 osobe, 25 minuta)
Sastojci:
- 2 batata (oko 250 g)
- ½ krastavca
- 100 g rotkvica
- 4 zrele rajčice
- kvasina
- maslinovo ulje
- ½ svežnja svježeg korijandera (oko 15 g)
- 8 komada mladog luka
- 30 g cheddara
- 2 integralne tortilje sa sjemenkama
- umak tabasco chipotle
- ½ zrelog avokada
- 2 obilne žlice jogurta
- ½ limete
Postupak:
- Operi i dobro izribaj batate, probodi ih vilicom na više mjesta i kuhaj u mikrovalnoj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
- Vilicom po dužini izgrebi koru polovice krastavca kako bi se kreirali mali utori (koji će lakše 'uhvatiti' dresing), potom grubo, dnom tave istuci krastavac da se raspadne na komade, nebitno koliko su nejednake veličine. Isto napravi i s rotkvicama, a grubo nareži i rajčice.
- Povrće za salatu, zajedno sa svim sokovima, stavi u zdjelu, prelij 1 žlicom kvasine i sa 2 žlice maslinova ulja, posoli i popapri prema ukusu. Grubo natrgaj listiće korijandera i umiješaj ih u salatu.
- Veliku tavu stavi na srednju vatru i pusti da se zagrije. Nasjeckaj mladi luk, naribaj cheddar i zgnječi kuhani batat (kožu nemoj guliti).
- U tavu stavi 1 tortilju, pospi polovicom količine sira i mladog luka, na to stavi batata.
- Dodaj nekoliko kapi tabasca, pospi ostatkom sira i mladog luka, na to stavi drugu tortilju i lagano pritisni.
- Tortilju oprezno preokreni (uz pomoć velikog tanjura), i pusti da se prži s druge strane oko 1 minutu, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava i s donje strane. Prebaci na dasku za rezanje i nareži na 8 jednakih kriški.
- Avokado zgnječi i dodaj mu 1 žlicu maslinova ulja i malo kvasine. U jogurt umiješaj nekoliko kapi tabasca i malo maslinova ulja.
- Posluži quesadille sa salatom, umakom od avokada, umakom od jogurta i kriškama limete.
Chili con carne
(za 4 osobe, 45 minuta)
Sastojci:
- 250 g mljevene govedine
- 1 žličica kumina u prahu
- maslinovo ulje
- 1 goveđa kocka
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 stabljike celera
- 1-2 čili papričice
- 400 g muškatne bundeve
- kvasina
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 limenka sjeckane rajčice
- 1 limenka crvenog grada
- 1 šalica riže dugog zrna (1 šalica = 250 ml)
Postupak:
- Mljeveno meso, kumin i 2 žlice maslinova ulja, prstohvat soli i prstohvat svježe mljevenog crnog papra stavi u posudu koja može ići u mikrovalnu. Nadrobi goveđu kocku i sve skupa dobro izmiješaj. Stavi u mikrovalnu na 800 W, 10 minuta, odnosno dok meso ne dobije smećkastu boju. Na pola vremena malo sve razdvoji kuhačom.
- U međuvremenu oguli luk i češnjak te ih sitno nasjeckaj skupa sa celerom. Čili papričice sitno nasjeckaj, te im prethodno ukloni sjemenke. Šaku nasjeckanog povrća stavi u zdjelicu za salsu, sitno nasjeckaj manji komad bundeve i dodaj povrću u zdjelici. Umiješaj žličicu kvasine i prstohvat soli i pusti 15 minuta sa strane, da se ukiseli.
- Kad se govedina 'prodinsta' u mikrovalnoj, dodaj joj ostatak nasjeckanog luka, češnjaka i celera te čili papričice. Ostatak tikve nareži na 4 velika komada (muškatnu tikvu za ovo jelo nije potrebno guliti) i lagano zareži koru. Stavi tikvu na vrh smjese mesa i povrća i ponovno stavi u mikrovalnu na još 15 minuta na 800 W.
- Nakon što prođe 15 minuta dodaj koncentrat rajčice i rajčicu iz konzerve, grah ocijedi i dodaj (ostavi mali dio graha za kasnije). Lagano sve izgnječi gnječilicom za krumpir, tako da se dio graha stopi s umakom. Vrati u mikrovalnu na finalnih 20 minuta, na 600-700 W, odnosno dok tikva ne omekša. Kada izvadiš iz mikrovalne, gnječilicom zgnječi i komade bundeve. Kušaj i dodaj začine po potrebi. Poklopi i kreni pripremati rižu.
- Rižu stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, zapremine 2 litre. Stavi rižu, 600 ml vode i prstohvat soli. Pokrij poklopcem ili tanjurom, na vrh poklopca stavi preostala zrna graha da se lijepo zapeku. Stabi u mikrovalnu na 10-14 minuta, na 800 W – urna graha izvadi nakon pola vremena kuhanja.
- Gotovu rižu razrahli vilicom i razdijeli na tanjure ili zdjelice, preko toga posluži čili te pospi zapečenim zrnima graha i salsom od svježeg povrća.
Savjet više: Odličan dodatak ovom jelu je i svježe začinsko bilje poput metvice, peršina, korijandera – treba ga samo grubo nasjeckati i pomiješati sa salsom.
Brzinski kolačići s kremom od vanilije
(za 6 osoba, 17 minuta)
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 velika jaja
- 375 g džema od bobičastog voća (borovnica, ribizla, malina, kupina, jagoda… ili mješavine)
- 150 g brašna s ½ žličice praška za pecivo
- 100 g mljevenih badema
- prstohvat soli
- krema od vanilije, za posluživanje
Postupak:
- 6 šalica za čaj koje su prikladne za mikrovalnu pećnicu namasti s malo maslinova ulja.
- U velikoj zdjeli izmiksaj 100 ml maslinova ulja sa slatkim vrhnjem, jajima i 2 žlice džema. Dodaj brašno, prašak za pecivo, bademe i prstohvat soli.
- Razdijeli tijesto u šalice i stavi 2 po 2 u mikrovalnu na 2 i ½ do 3 minute, odnosno dok se biskvit lijepo ne digne. Pečene biskvite izvadi iz šalica i stavi na tanjure za posluživanje.
- Ostatak džema stavi u šalicu za čaj i zagrijavaj u mikrovalnoj 20-ak sekundi te prelij preko biskvita. Svaki kolačić posluži s malo kreme od vanilije
Savjet više: Ako nemaš badema pri ruci, jednostavno ih zamijeni sa 100 g brašna. Također, umjesto ukupne količine brašna i badema, možeš koristiti 250 g griza.
Isprobaj i ove recepte Jamieja Olivera...