Špajza 04. prosinca 2024.

5 trikova kako izvući najbolje iz maslaca

maslac
Maslac
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Možeš ga prepržiti, naribati, otopiti, zamrznuti, aromatizirati... Maslac je zvijezda prosinca i može više nego što misliš

Maslac je zvijezda pečenja – daje bogat okus, savršenu kremastu teksturu i one slojeve koji kolače, kekse i pite čine neodoljivima. No, znaš li da uz nekoliko jednostavnih trikova možeš iz njega izvući još više? Ovi savjeti pomoći će ti da tvoje slastice postanu mekane, slojevite ili prozračne, baš onakve kakve želiš!

Smeđi maslac za intenzivniji okus

Ako želiš kolače i kekse učiniti još posebnijima, isprobaj smeđi maslac. Ovaj postupak daje maslacu bogatu, orašastu aromu i dublji okus koji savršeno pristaje čokoladnim keksima, kolačima ili palačinkama.

maslac Možda vas zanima... Što je smeđi maslac i zašto je toliko ukusan None Smeđi maslac Možda vas zanima... Kako pripremiti smeđi maslac Špajza

maslac | Author: Olimpia Davies/Unsplash Maslac foto: Olimpia Davies/Unsplash

Postupak je jednostavan: maslac rastopi na srednje laganoj vatri dok se ne počne pjeniti i poprimati zlatno-smeđu boju. Kada zamiriše na orašaste note, makni ga s vatre jer ga ne želiš pregrijati. Ohladi ga prije nego ga dodaš u tijesto i uživaj u rezultatima – bogatiji okus svaku će slasticu učiniti posebnijom.

Izradi maslac za prozračne kolače

Dobar kolač ili keks počinje pravilno izrađenim maslacem. To ne znači samo umiješati ga u smjesu – cilj je unijeti zrak u maslac kako bi kolači postali mekani i prozračni. Koristi mikser i omekšali maslac miksaj nekoliko minuta dulje nego što misliš da trebaš.

Za savršen rezultat, zaustavi miksanje na pola i sastruži maslac sa stranica zdjele. Tako će sve biti ravnomjerno izmiješano. Dodatno vrijeme koje posvetiš ovom koraku rezultirat će savršeno laganim kolačima i keksima.

Sastojci Možda vas zanima... Zašto maslac mora biti na sobnoj temperaturi? Špajza

Maslac je bitan za lisnatu koru

Savršeno lisnata i prhka kora za pitu ne ovisi samo o receptu – ključ je u tehnici. Kada radiš tijesto, koristi hladni maslac i u brašno dodaj komadiće koje prstima utisni u tanke listiće.

5 trikova kako izvući najbolje iz maslaca | Author: Olimpia Davies/Unsplash Hladan maslac utisni u listove tijesta foto: Olimpia Davies/Unsplash

Tajna je u tome da maslac ostane hladan jer će se tijekom pečenja topiti i stvarati slojeve koji su ključni za lisnatu koru. Radi brzo i ne brini ako tijesto izgleda malo grubo – upravo u tome je čar. Kad pita izađe iz pećnice s hrskavom, slojevitom korom, bit ćeš oduševljen.

Naribaj zamrznuti maslac za super kekse

Ako želiš lagane, slojevite kekse, trik je u zamrznutome maslacu. Umjesto da ga režeš na kockice, naribaj ga na ribež i dodaj ravno u brašno.

maslac Možda vas zanima... Kako pravilno zamrznuti maslac Špajza

5 trikova kako izvući najbolje iz maslaca | Author: Canva Naribani maslac foto: Canva

Zamrznuti maslac ravnomjerno će se rasporediti u tijestu, a ostati dovoljno hladan sve do trenutka pečenja. To je važno za stvaranje slojeva koji pecivo čine prozračnim i prhkim. Naribani maslac štedi vrijeme i osigurava savršene rezultate – probaj i uvjeri se.

Aromatiziraj maslac za jedinstveni okus

Maslac je odličan način da kolačima i keksima dodaš poseban pečat. Zahvaljujući sposobnosti zadržavanja aroma, maslac možeš lako obogatiti začinima, biljem ili koricom citrusa.

maslac | Author: Maryam Sicard/Unsplash Maslac možeš aromatizirati, primjerice koricom citrusa foto: Maryam Sicard/Unsplash

Primjerice, možeš blanširati svježu mentu, izmiksati je s maslacem i ponovno ga ohladiti. Tako pripremljen maslac možeš koristiti za kekse s okusom mente ili kolače s posebnim aromatičnim dodirom. Isto tako, isprobaj limunovu koricu, vaniliju ili cimet – svaka aroma učinit će slastice jedinstvenima.

Pročišćeni maslac Možda vas zanima... Kako pročistiti maslac i zašto je to važno Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.