Maslac je zvijezda pečenja – daje bogat okus, savršenu kremastu teksturu i one slojeve koji kolače, kekse i pite čine neodoljivima. No, znaš li da uz nekoliko jednostavnih trikova možeš iz njega izvući još više? Ovi savjeti pomoći će ti da tvoje slastice postanu mekane, slojevite ili prozračne, baš onakve kakve želiš!
Smeđi maslac za intenzivniji okus
Ako želiš kolače i kekse učiniti još posebnijima, isprobaj smeđi maslac. Ovaj postupak daje maslacu bogatu, orašastu aromu i dublji okus koji savršeno pristaje čokoladnim keksima, kolačima ili palačinkama.
Postupak je jednostavan: maslac rastopi na srednje laganoj vatri dok se ne počne pjeniti i poprimati zlatno-smeđu boju. Kada zamiriše na orašaste note, makni ga s vatre jer ga ne želiš pregrijati. Ohladi ga prije nego ga dodaš u tijesto i uživaj u rezultatima – bogatiji okus svaku će slasticu učiniti posebnijom.
Izradi maslac za prozračne kolače
Dobar kolač ili keks počinje pravilno izrađenim maslacem. To ne znači samo umiješati ga u smjesu – cilj je unijeti zrak u maslac kako bi kolači postali mekani i prozračni. Koristi mikser i omekšali maslac miksaj nekoliko minuta dulje nego što misliš da trebaš.
Za savršen rezultat, zaustavi miksanje na pola i sastruži maslac sa stranica zdjele. Tako će sve biti ravnomjerno izmiješano. Dodatno vrijeme koje posvetiš ovom koraku rezultirat će savršeno laganim kolačima i keksima.
Maslac je bitan za lisnatu koru
Savršeno lisnata i prhka kora za pitu ne ovisi samo o receptu – ključ je u tehnici. Kada radiš tijesto, koristi hladni maslac i u brašno dodaj komadiće koje prstima utisni u tanke listiće.
Tajna je u tome da maslac ostane hladan jer će se tijekom pečenja topiti i stvarati slojeve koji su ključni za lisnatu koru. Radi brzo i ne brini ako tijesto izgleda malo grubo – upravo u tome je čar. Kad pita izađe iz pećnice s hrskavom, slojevitom korom, bit ćeš oduševljen.
Naribaj zamrznuti maslac za super kekse
Ako želiš lagane, slojevite kekse, trik je u zamrznutome maslacu. Umjesto da ga režeš na kockice, naribaj ga na ribež i dodaj ravno u brašno.
Zamrznuti maslac ravnomjerno će se rasporediti u tijestu, a ostati dovoljno hladan sve do trenutka pečenja. To je važno za stvaranje slojeva koji pecivo čine prozračnim i prhkim. Naribani maslac štedi vrijeme i osigurava savršene rezultate – probaj i uvjeri se.
Aromatiziraj maslac za jedinstveni okus
Maslac je odličan način da kolačima i keksima dodaš poseban pečat. Zahvaljujući sposobnosti zadržavanja aroma, maslac možeš lako obogatiti začinima, biljem ili koricom citrusa.
Primjerice, možeš blanširati svježu mentu, izmiksati je s maslacem i ponovno ga ohladiti. Tako pripremljen maslac možeš koristiti za kekse s okusom mente ili kolače s posebnim aromatičnim dodirom. Isto tako, isprobaj limunovu koricu, vaniliju ili cimet – svaka aroma učinit će slastice jedinstvenima.