Špajza 25. ožujka 2024.

Chefovi znaju: Kako napraviti najbolji dresing za salatu

salata, dresing
Složi svjou salatu, a nakon toga i savršeni dresing za nju
foto: Luisa Brimble/Unsplash
Sve tajne najukusnijih dresinga za salatu otkrivaju nam poznati chefovi. Nakon što ih pročitaš i isprobaš, postat ćeš majstor za salatu!

Proljeće i fine osvježavajuće salate gotovo da su sinonimi. Nakon mjeseci teške hrane, jedva dočekamo baciti se na svježe i mlado povrće, ali i voće kojeg, kako proljeće odmiče, ima sve više i sve je ukusnije.

Salata odlično ide uz jela s roštilja, uz tjestenine..., a nerijetko je i odličan samostalan obrok. A što je najbolje od svega – uz pravu kombinaciju okusa, u salati možeš jako dobro iskoristiti i eventualne ostatke od ručka ili večere.

Salata od mladih korabica i kopra Možda vas zanima... Osvježavajuća salata od mladih korabica i kopra Recepti

Vrlo bitan dio svake salate je i dresing, bio on jednostavan, samo od ulja i kiseline (octa, limunova soka…), ili neki elaborirani s dodatkom raznih začina, preljeva, umaka… I zato ti donosimo odlične savjete uspješnih chefova za najbolje dresinge, a time i salate općenito.

salata, dresing | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Proljeće je vrijeme kada uživamo u savršenim, hrskavim i osvježavajućim salatama foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Što to stavljaš u salatu?

Kad razmišljaš o dresingu, prvo uzmi u obzir koje sve sastojke namjeravaš staviti u svoju salatu, savjetuje nagrađivana chefica Lindsay Autry. "Ako je u salati uglavnom gorkasto zeleno lisnato povrće, onda će joj bolje odgovarati kiseliji dresing koji će malo umanjiti gorčinu", kaže Autry.

Za salate od nježnijeg zelenog povrća savjetuje pak upotrebu dresinga s manje kiseline. Napominje, važna je i tekstura sastojaka salate – kremasti dresinzi bolji su za salatu s puno hrskavih komponenti, a lagani vinaigrette dresinzi za salate nježnije strukture.

Možda vas zanima... Tri osvježavajuće salate s krastavcima Recepti

salata, dresing, ocat, kvasina | Author: Olivie Strauss/Unsplash Svaka salata ima svoj savršeni dresing foto: Olivie Strauss/Unsplash

Formula za savršeni vinaigrette

Vinaigrette je jednostavan dresing, odnosno preljev za salatu koji se najčešće sastoji od dvije komponente – masnoće (najčešće maslinova ulja) te kiseline (octa ili soka od citrusa). O tebi i sastojcima salate ovisi kakav vinaigrette želiš – kiseliji ili manje kiseo.

Za klasični vinaigrette najčešće se koristi omjer 3:1 (3 dijela ulja i 1 dio octa), no moguće su i druge varijacije.

Fit salata i povrtni brusketi Možda vas zanima... Idemo na izlet i nosimo fit salatu i povrtne bruskete Recepti

Odaberi pravo ulje

Maslinovo ulje očit je izbor zbog brojnih komponenti blagotvornih za ljudsko zdravlje, no treba pripaziti i odabrati neko blažeg karaktera, kako okusom ne bi nadvladalo ostale namirnice u salati. Također, nekad je i blago maslinovo ulje prejako, a nekim drugim salatama pak puno bolje odgovaraju druga hladno prešana ulja poput orahova ili sezamova.

 | Author: Kristina Snowasp/Pexels Priprema salate foto: Kristina Snowasp/Pexels

Dodaj dobru kiselinu

Umjesto pripreme stalno istog dresinga, najbolje je okuse dresinga prilagoditi namirnicama koje imamo u salati. Tako je nekad najbolja opcija jabučni ocat, nekad vinski, nekad aceto balsamico ili pa ocat aromatiziran voćem. Primjerice, bijeli balzamični ocat odlično ide uz gorko povrće, a opor ocat od crvenog vina super će se sljubiti s grahom ili lećom.

Odličnu kiselinu tvojoj salati može dati i sok od agruma poput limuna, limete, naranči…, a izvrstan je za tu namjenu i sok koji iscuri iz svježih rajčica dok ih režemo.

Krumpir salata Možda vas zanima... Sočna i jako posebna: salata od krumpira Italija Recepti

Oživi svoj dresing zanimljivim dodacima

Jednom kad dobro izmiješaš ulje i kiselinu, u dresing možeš dodati malo soli. Tu se možeš i zaustaviti ako misliš da ti drugi dodaci ne trebaju, a možeš i nastaviti dodavati – suhe začine, usitnjeni češnjak, sitno nasjeckanu ljutiku, svježe začinsko bilje…

Odlična mediteranske kombinacija su limun, maslinovo ulje, kumin i korijandar. Obavezno isprobaj i kombinaciju aceta balsamica, maslinova ulja, svježeg peršina i listića svježeg timijana.

 | Author: Dovile Ramoskaite/Unsplash U svoju salatu dodaj i sezonsko voće! foto: Dovile Ramoskaite/Unsplash

Napravi bogatu emulziju!

Za gušći vinaigrette, napravi raskošnu emulziju – to je chefovski jezik koji zapravo znači "dodaj neki sastojak poput meda, senfa, majoneze… koji će još bolje povezati masnoću i kiselinu u tvom dresingu". Neki slavni chefovi primjerice koriste jednake omjere majoneze i mlaćenice, a ponekad umjesto majoneze znaju staviti i jogurt.

Za dodatnu kremoznost dresinga mogu se koristiti i druge namirnice, koje su prikladne i za vegane, poput indijskih oraščića. Oni se prvo moraju namočiti u vodi, potom dobro izblendati - tako pripremljeni bit će savršeni sastojak kremastih umaka za salate ili dresinga koje možemo poslužiti uz pečeno ili grilano povrće.

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Salata foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Pravilno kušanje je pola posla

Prije nego što dresing preliješ po cijeloj salati, kušaj ga žličicom, a potom ga kušaj i uz komadić salate. To je najbolji način provjere, jer ponekad se zna dogoditi da nam dresing kada ga kušamo samog ima izvrstan okus, no on se kasnije potpuno izgubi u salati. Tu si ostavljamo mjesta za izmjene i dopune.

Ako nam se dresing čini prekiseo, možemo mu nakon kušanja dodati neki zaslađivač poput agavina sirupa, meda, javorova sirupa…, a ako je premastan, dodajemo mu malo limunova soka ili octa.

 | Author: Jonathan Farber/Unsplash Salata foto: Jonathan Farber/Unsplash

Šopska salata Možda vas zanima... Napravi osvježavajuću šopsku salatu za 5 minuta! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.