Poput mnogih gastronomskih delicija i ricotta potječe iz Italije. Riječ je o kremastom, blagom siru slatkastog okusa. Kremasta ricotta savršeno se uklopa u mnoga slatka i slana jela, a u nastavku ti donosimo neke od naših omiljenih kombinacija s ricottom.
1. Umaci s ricottom
Gotovo svaki umak (Ili kremastu juhu) možeš obogatiti ricottom. Probaj dodati žličicu ili dvije ricotte u umake za tjesteninu, ali uvijek ju dodaj pred kraj kuhanja. Umak će biti gušći i kremastiji, a dobra je vijest i da nećeš dodati masnoće kao kada koristite vrhnje za kuhanje. Naime ricotta ima samo oko 5% masnoće, a uz to je bogata proteinima, uglavnom dobivenim iz sirutke.
2. Jaja i ricotta
Pripremaš li omlet, kajganu ili fritatu, uvijek dodaj malo ricotte. Baš kao i kod umaka, ricotta će jajima dati kremoznost i puninu okusa. Klikom na link u nastavku možeš pronaći recept za kajganu s ricottom - za dobar početak dana!
3. Lazanje i tjestenine
Sve vrste tjestenina odlično se sljubljuju s ricottom; rigatoni s rajčicama, ricottom i pestom odlična su ideja za sljedeći ručak! Ricottu možeš dodati u lazanje, složence ili bilo koje jelo koje se slaže u redovima pa zapeče u pećnici.
4. Jednostavan obrok sa začinskim biljem
Ricotta je odličnog okusa i kada se jede samostalno. Probaj je staviti na topli tost. Prethodno je možeš pomiješati sa začinskim biljem i doživjet ćeš pravu eksploziju okusa. U nastavku donosimo recept za tost s ricottom i jabukama. Svakako isprobaj!
5. Slastice s ricottom
Ricotta je idealna za pripremu različitih slastica. Punjene palačinke s ricottom prava su delicija, a možeš ju iskoristiti i za pripremu torti od sira, kruha ili muffina. Primijetit ćeš kako će ricotta u trenu poboljšati svaki recept.