Špajza 02. ožujka 2024.

Evo što sve možeš napraviti s ricottom...

Pet načina na koji možeš iskoristiti pakiranje ricotte foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo nekoliko slatkih i slanih ideja za ono pakiranje ricotte koje čeka svoj red

Poput mnogih gastronomskih delicija i ricotta potječe iz Italije. Riječ je o kremastom, blagom siru slatkastog okusa. Kremasta ricotta savršeno se uklopa u mnoga slatka i slana jela, a u nastavku ti donosimo neke od naših omiljenih kombinacija s ricottom.

1. Umaci s ricottom

Gotovo svaki umak (Ili kremastu juhu) možeš obogatiti ricottom. Probaj dodati žličicu ili dvije ricotte u umake za tjesteninu, ali uvijek ju dodaj pred kraj kuhanja. Umak će biti gušći i kremastiji, a dobra je vijest i da nećeš dodati masnoće kao kada koristite vrhnje za kuhanje. Naime ricotta ima samo oko 5% masnoće, a uz to je bogata proteinima, uglavnom dobivenim iz sirutke.

 

palačinke Možda vas zanima... Prefine palačinke s limunom, ricottom i - tajnim sastojkom Recepti Kolač od limuna i ricotte Možda vas zanima... Nevjerojatno sočan kolač od limuna i ricotte Recepti

 

2. Jaja i ricotta

Pripremaš li omlet, kajganu ili fritatu, uvijek dodaj malo ricotte. Baš kao i kod umaka, ricotta će jajima dati kremoznost i puninu okusa. Klikom na link u nastavku možeš pronaći recept za kajganu s ricottom - za dobar početak dana! 

 

Kajgana s ricottom Možda vas zanima... Kajgana s ricottom za dobar početak dana Recepti

 

 | Author: Alleksana/Pexels Ricotta će dodatno oplemeniti lazanje foto: Alleksana/Pexels

3. Lazanje i tjestenine

Sve vrste tjestenina odlično se sljubljuju s ricottom; rigatoni s rajčicama, ricottom i pestom odlična su ideja za sljedeći ručak! Ricottu možeš dodati u lazanje, složence ili bilo koje jelo koje se slaže u redovima pa zapeče u pećnici.

 

Možda vas zanima... Kremasta tjestenina sa špinatom i ricottom Recepti

 

 | Author: shutterstock Tjestenina, foto: shutterstock

4. Jednostavan obrok sa začinskim biljem

Ricotta je odličnog okusa i kada se jede samostalno. Probaj je staviti na topli tost. Prethodno je možeš pomiješati sa začinskim biljem i doživjet ćeš pravu eksploziju okusa. U nastavku donosimo recept za tost s ricottom i jabukama. Svakako isprobaj! 

 

Možda vas zanima... Za doručak se počasti tostom s ricottom i jabukama Recepti

 

5. Slastice s ricottom

Ricotta je idealna za pripremu različitih slastica. Punjene palačinke s ricottom prava su delicija, a možeš ju iskoristiti i za pripremu torti od sira, kruha ili muffina. Primijetit ćeš kako će ricotta u trenu poboljšati svaki recept. 

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač od ricotte, limuna i badema Kolumne

 

 | Author: Shutterstock Cheesecake, foto: Shutterstock

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:53 02. Ožujak 2024.

    najs