Špajza 10. prosinca 2025.

Evo zašto sjeckanje brokulu zčini hranjivijom

brokula
Evo zašto je brokulu zdravije nasjeckati
foto: Patrycja Jadach/Unsplash
Donosimo dobre razloge zašto bi ti se isplatilo nasjeckati brokulu puno prije kuhanja, a imamo i brojne druge trikove i ideje uz pomoć kojih brokula postaje slasna i zdrava kraljica tvog stola

Sigurni smo da te više ne iznenađuje činjenica da je brokula jedna od najmoćnijih namirnica koju možeš staviti na tanjur. Ova zvijezda među kupusnjačama obiluje antioksidansima i cijelim nizom spojeva koji dokazano doprinose boljem zdravlju – od detoksikacije jetre do jačanja kardiovaskularnog sustava. Čak i njezin iznenađujuće solidan udio proteina čini je sjajnim izborom za sve koji žele više biljnih, hranjivih i zasitnih obroka.

No ono što mnogi ne znaju jest da na nutritivnu vrijednost brokule ne utječe samo način pripreme – nego i način na koji je režeš. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Agricultural and Food Chemistry, rezanje brokule u pravo vrijeme može značajno povećati količinu korisnih spojeva u njoj. Ključ se krije u aktivaciji antioksidansa, posebno sulforafana.

brokula Možda vas zanima... Kako odabrati savršenu brokulu? Špajza

Sjeckanje na cvjetiće oslobađa najviše korisnih spojeva

Brokula, baš poput kelja, cvjetače ili prokulica, sadrži sulforafan – spoj koji potiče stvaranje antioksidansa odgovornih za niz zaštitnih funkcija. Istraživanja navode da taj mikronutrijent može sudjelovati u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, podržavati bolju funkciju jetre te pomagati u zaštiti kardiovaskularnog sustava.

Prema spomenutoj studiji, brokula je imala najvišu razinu sulforafana kada je bila nasjeckana na cvjetiće i ostavljena da odstoji 90 minuta prije laganog prženja. Razlog? Rezanje aktivira enzim mirozinazu, koji pretvara glukorafanin u sulforafan. Drugim riječima, brokula "radi" sama za sebe dok miruje, a ti dobivaš više nutrijenata bez truda.

brokula | Author: Louis Hansel/Unsplash Što se događa kada nasjeckaš brokulu i pustiš da tako malo odstoji? foto: Louis Hansel/Unsplash

Zašto prženje brokule može biti problem

Iako visoke temperature daju brokuli onu divnu aromu, karamelizirane rubove i hrskavost, nisu idealne za zadržavanje sulforafana. Toplina deaktivira mirozinazu, što znači da prestaje pretvaranje glukorafanina u sulforafan.

Znanstvenici su uočili da već 3 minute prženja smanjuju aktivnost mirozinaze za čak 80%. Time se, naravno, smanjuje i konačna količina sulforafana u jelu. To je u suprotnosti s nekim drugim povrćem – primjerice mrkvom ili krumpirom – koje postaje nutritivno vrjednije nakon termičke obrade.

brokula Možda vas zanima... Uključi brokulu u prehranu već danas Špajza

Treba li onda brokulu jesti sirovu?

Ne nužno. Iako sirova brokula s dobrim dipom može biti ukusna grickalica, realnost je da je većini ljudi najfinija kad se lagano termički obradi. Dobra vijest je da ne moraš birati između okusa i nutrijenata.

Ako želiš maksimalno iskoristiti sulforafan, brokulu pripremi na ovaj način - prati naše upute:

  • Nasjeckaj brokulu i ostavi je da miruje 90 minuta. U tom periodu mirozinaza obavlja svoj posao i proizvodi sulforafan.
  • Brokulu kratko termički obradi. Tek toliko da omekša i upije arome češnjaka, limuna ili začina koje voliš.
  • Izbjegavaj predugo prženje ili pečenje na vrlo visokim temperaturama.
Ako tražiš jednostavan trik kojim ćeš izvući maksimum iz ovog zelenog klasika – samo brokuli daj malo vremena nakon rezanja. Tvoje tijelo će ti zahvaliti.

brokula | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Brokula foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Brokulu prvo nasjeckaj, pa se odmori i potom isprobaj ove recepte s brokulom:

marry me brokula Možda vas zanima... Marry Me brokula – kremasti hit sa sušenim rajčicama! Recepti slanutak, brokula Možda vas zanima... Slanutak i brokulu ubacili smo zajedno u tavu i dobili genijalan brzi ručak Recepti zapečena tjestenina s bokulom i sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom i brokulom popravlja dan Recepti salata od brokule Možda vas zanima... Hrskava salata od brokule gotova za samo 15 minuta Recepti grilana brokula Možda vas zanima... Grilana brokula je super sočna i ukusna ideja Špajza brokula iz friteze na vrući zrak Možda vas zanima... Nevjerojatno ukusna brokula iz friteze na vrući zrak Recepti Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskave grickalice Možda vas zanima... Ne bacaj stabljike brokule – pretvori ih u hrskavi snack Recepti broccoli bread Možda vas zanima... Kruh od brokule brzo je gotov, a jako, jako ukusan! Recepti broccoli smash, zgnječena brokula Možda vas zanima... Hrskava i jako, jako fina – zgnječena brokula Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.