Špajza 31. ožujka 2023.

Iz strasti prema sourdough kruhu Petra je u rodnoj Rijeci otvorila Babushku, uistinu posebnu artisan pekaru

Petra Dragojlović
Petra Dragojlović foto: Babushka Rijeka
gastro postao gastro.24sata.hr
Vlasnica Babushke Petra Dragojlović oduvijek obožava sourdough, a svojim je klijentima ponudila zanimljiv i neobičan koncept: nema fizički prostor nego klijenti naručuju proizvode i sami dolaze po njih! I nikom to nije teško, dapače Riječani su oduševljeni!

Kada je prije više od godinu dana u Rijeci otvorena Babushka - prva artisan pekara i proizvodnja u Rijeci, bilo je skeptika koji su sigurno pomislili – još jedna pekara u nizu. No upravo suprotno, ova je pekara sve ono što većina njih u Hrvatskoj nije! Jer Babushka radi isključivo kruh i peciva od kiselog tijesta, a nema svoj izložbeni prostor nego klijenti naručuju proizvode i sami dođu po njih u dogovoreno vrijeme! I nikome to nije teško, dapače Riječani su oduševljeni!

 

kruh Možda vas zanima... Kruh na treću - za zdravlje i sreću! None

 

Ljubav prema tijestima od malih nogu

Iza ovog zanimljivog i neobičnog koncepta stoji mlada vlasnica Petra Dragojlović, rođena Riječanka koja se završila srednju školu za hotelijersko-turističkog tehničara, a nakon nje otišla u Dublin, upisala kuinarsku školu i odmah dobila priliku raditi u restoranu. 

“Vani sam provela oko 5 godina kuhajući i putujući. Kada je pala odluka o povratku u Rijeku nastavila sam raditi na sebi pa sam upisala prekvalifikaciju za slastičara kako bih mogla otvoriti obrt i tako je krenula avantura s Babushkom”, kaže nam Petra. Jedna od konstanti u njezinu životu sigurno je - ljubav prema tijestima, i to oduvijek.

 | Author: Petra Dragojlović U Babushki se nude različite vrste sourdugh kruha foto: Petra Dragojlović

“Kada sam krenula s kuhanjem znala sam da ću kad-tad raditi tijesta jer me to jako privlačilo i zanimalo. Sa sourdough kruhom sam se prvi puta susrela u Dublinu, naravno u to doba kod nas nije se moglo kupiti takav kruh, tako da sam ga prvi puta i okusila u Irskoj.

Na prvu mi je bilo zanimljivo raditi s njim, sjećam se svojih prvih radionica s kiselim tijestom dok sam išla još u školu. Znam da mi je to bila najbolja radionica, i toliko sam bila sretna sa svojim kruhom da neću nikada zaboraviti taj osjećaj”, objašnjava nam Petra.

 

Možda vas zanima... Sourdough - sve što trebate znati o ljubavi između kruha i upornog pojedinca Špajza

 | Author: Petra Dragojlović Petra Dragojlović foto: Petra Dragojlović

Za sada samo proizvodnja

Iako joj se tada nije rodila ideja o pekari u kojoj bi radila kruh isključivo od kiselog tijesta, s vremenom se počela razvijati. Sourdough je drugačiji od klasičnih tijesta jer ga treba razumjeti, jer je to, kako Petra objašnjava "jedno malo živo biće koje se zove starter, koje hranite svaki dana i brinete se o njemu", pa u tim procesima nema kratica, jednostavno treba poštovati vrijeme i prirodne procese.

Babushka je službeno proslavila svoj 1. rođendan u prosincu prošle godine, a Petri i njezinom malom timu čini se kao da je to bilo jučer. Riječani su izvrsno prihvatili njihove proizvode i cijelu priču o Babushki. 

 | Author: Petra Dragojlović Sourdough foto: Petra Dragojlović  | Author: Petra Dragojlović Pinca - dio uskrsne ponude u Babushki foto: Petra Dragojlović

"Naravno, svaka osoba koja kupuje kod nas gura nas naprijed - bez ljudi i naših kupaca ne bismo bili tu gdje jesmo. Zato se još jednom moram zahvaliti svim divnim ljudima koji nas podupiru. Trenutačno smo samo proizvodnja i pick-up mjesto, nemamo izložbeni prostor nego kupci naručuju svoj proizvod putem telefona ili društvenih mreža i dođu pokupiti ga ili svrate ako su u blizini i kupe što imamo taj dan od ponude.

Za sada i tako izvrsno funkcioniramo, ali radimo svi na tome da jedan dan imamo svoje prodajno mjesto i da ćemo moći svojim kupcima pružiti još više toga”, s optimizmom kaže naša sugovornica.

 

Možda vas zanima... Korak po korak: Uzgojite starter za fini domaći kruh Špajza

 

U ponudi više vrsta kruha

Trenutno su u Babushki najviše fokusirani na kruh - sav kruh se radi od kiselog tijesta, a u ponudi je više vrsta - od pšeničnog, focaccia (s različitim dodacima, ovisno o sezoni) do čistih integralnih.

Paralelno se radi i na novom asortimanu za toplije mjesece i proširenju ponude. Subotom uvijek nude i nešto slatko, a ponuda se mijenja, tako da svakih mjesec dana imaju nešto novo i drugačije. Slastice prate sezonu - krafne, maritozzi, različite vrste slatkog kruha... Primjerice, trenutno se nudi uskrsni program, a nakon njega sprema se neka nova ponuda.

 | Author: Petra Dragojlović Petra Dragojlović foto: Petra Dragojlović

“U uskrsnoj ponudi ove godine imamo klasične pince koje svi vole, te uskrsna peciva s čokoladom (vani zvana hot cross buns), slatki kruh od mrkve, oraha i krem sira... Naravno, imamo ograničene količine koje možemo proizvesti jer ipak smo mi mala zanatska proizvodnja i za sve što radimo treba vremena. No, mislim da je bolje da imamo manju ponudu proizvoda, ali da su oni kvalitetni i da uvijek imamo standarde. Toga se držimo od otvaranja Babushke", kaže Petra koja je s nama podijelila upravo recept za svoj kolač (slatki kruh) od mrkve, oraha i krem sira.

 | Author: Petra Dragojlović Kolač od mrkve i oraha s krem sirom foto: Petra Dragojlović

 


Kolač od mrkve i oraha s krem sirom

Sastojci:

  • 5 jaja (sobne temperature)
  • 250 g meda
  • 200 ml ulja (pola maslinovo, pola suncokretovo ulje)
  • 250 g integralnog pirovog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta (može i više, ovisno koliko voliš cimet)
  • 250 g ribane mrkve
  • 150 g grubo sjeckanih oraha

 

Torta od mrkve Možda vas zanima... Imamo recept za najbolju tortu od mrkve na svijetu! Recepti

 

Postupak:

  1. U zdjelu miksera s nastavkom pjenjača stavi jaja, med i prstohvat soli, te sve upali na srednju brzinu i miksaj dok se smjesa ne udvostruči, postane svijetla i prozračna. Dok mikser stalno radi dodaj ulje, u laganom mlazu i postepeno, dok se sve ne sjedini. 
  2. U posebnu zdjelu izvaži pirovo brašno, prašak za pecivo i začine. Kada završiš s miksanjem, u smjesu jaja postepeno dodaj brašno - u tri navrata miješajući lagano s gumenom špatulom. Kada dodaš sve brašno dodaj I naribanu mrkvu i orahe, te sve ručno umiješaj. 
  3. Možeš peći u kalupu za kruh koji se prije toga treba obložili papirom za pečenje ili smjesu podijeliti u dva okrugla srednja kalupa za tortu, te peći kao biskvit.
  4. Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva s ventilacijom i peci ovisno o kalupu i vrsti pećnici cca 45 minuta do sat vremena. Kada provjeriš sredinu s drvenim štapićem mora biti pečena, a ne vlažna.
  5. Kada je kolač pečen, izvadi ga iz pećnice, ostavi nekoliko minuta u kalupu te nakon toga prebaci na rešetku da se hladi.
  6. U međuvremenu napravi krem sir.

 | Author: Petra Dragojlović Kolač od mrkve i oraha s krem sirom foto: Petra Dragojlović

Krem sir

Sastojci:

  • 60 g šećera u prahu
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • pola mahune vanilije ili pasta od vanilije
  • pola korice naranče 
  • 370 g krem sira
  • 120 g vrhnja za šlag

Postupak:

  1. U zdjelu miksera s nastavkom žica stavi maslac narezan na kockice i šećer u prahu, sve dobro miksaj dok maslac kompletno ne pobijeli i postane lagan i prozračan, a zatim dodaj krem sir i začine. Sve provrti da se smjesa sjedini, te na kraju dodaj postepeno vrhnje za šlag - dok mikser radi na srednjoj brzini. Ne treba previše miksati da se smjesa ne bi ‘pretukla’.
  2. Ohlađeni kolač rustikalno namaži krem sirom i pospi grubo nasjeckanim orasima, a po želi malo naribaj i koricu naranče po vrhu.

 | Author: Petra Dragojlović Sourdough kruh iz Babushke foto: Petra Dragojlović

 

majstorica za sourdoough Možda vas zanima... Zvijezda društvenih mreža otkrila nam je tajnu savršeno ukusnog sourdough kruha! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.