Kada je prije više od godinu dana u Rijeci otvorena Babushka - prva artisan pekara i proizvodnja u Rijeci, bilo je skeptika koji su sigurno pomislili – još jedna pekara u nizu. No upravo suprotno, ova je pekara sve ono što većina njih u Hrvatskoj nije! Jer Babushka radi isključivo kruh i peciva od kiselog tijesta, a nema svoj izložbeni prostor nego klijenti naručuju proizvode i sami dođu po njih u dogovoreno vrijeme! I nikome to nije teško, dapače Riječani su oduševljeni!
Ljubav prema tijestima od malih nogu
Iza ovog zanimljivog i neobičnog koncepta stoji mlada vlasnica Petra Dragojlović, rođena Riječanka koja se završila srednju školu za hotelijersko-turističkog tehničara, a nakon nje otišla u Dublin, upisala kuinarsku školu i odmah dobila priliku raditi u restoranu.
“Vani sam provela oko 5 godina kuhajući i putujući. Kada je pala odluka o povratku u Rijeku nastavila sam raditi na sebi pa sam upisala prekvalifikaciju za slastičara kako bih mogla otvoriti obrt i tako je krenula avantura s Babushkom”, kaže nam Petra. Jedna od konstanti u njezinu životu sigurno je - ljubav prema tijestima, i to oduvijek.
“Kada sam krenula s kuhanjem znala sam da ću kad-tad raditi tijesta jer me to jako privlačilo i zanimalo. Sa sourdough kruhom sam se prvi puta susrela u Dublinu, naravno u to doba kod nas nije se moglo kupiti takav kruh, tako da sam ga prvi puta i okusila u Irskoj.
Na prvu mi je bilo zanimljivo raditi s njim, sjećam se svojih prvih radionica s kiselim tijestom dok sam išla još u školu. Znam da mi je to bila najbolja radionica, i toliko sam bila sretna sa svojim kruhom da neću nikada zaboraviti taj osjećaj”, objašnjava nam Petra.
Za sada samo proizvodnja
Iako joj se tada nije rodila ideja o pekari u kojoj bi radila kruh isključivo od kiselog tijesta, s vremenom se počela razvijati. Sourdough je drugačiji od klasičnih tijesta jer ga treba razumjeti, jer je to, kako Petra objašnjava "jedno malo živo biće koje se zove starter, koje hranite svaki dana i brinete se o njemu", pa u tim procesima nema kratica, jednostavno treba poštovati vrijeme i prirodne procese.
Babushka je službeno proslavila svoj 1. rođendan u prosincu prošle godine, a Petri i njezinom malom timu čini se kao da je to bilo jučer. Riječani su izvrsno prihvatili njihove proizvode i cijelu priču o Babushki.
"Naravno, svaka osoba koja kupuje kod nas gura nas naprijed - bez ljudi i naših kupaca ne bismo bili tu gdje jesmo. Zato se još jednom moram zahvaliti svim divnim ljudima koji nas podupiru. Trenutačno smo samo proizvodnja i pick-up mjesto, nemamo izložbeni prostor nego kupci naručuju svoj proizvod putem telefona ili društvenih mreža i dođu pokupiti ga ili svrate ako su u blizini i kupe što imamo taj dan od ponude.
Za sada i tako izvrsno funkcioniramo, ali radimo svi na tome da jedan dan imamo svoje prodajno mjesto i da ćemo moći svojim kupcima pružiti još više toga”, s optimizmom kaže naša sugovornica.
U ponudi više vrsta kruha
Trenutno su u Babushki najviše fokusirani na kruh - sav kruh se radi od kiselog tijesta, a u ponudi je više vrsta - od pšeničnog, focaccia (s različitim dodacima, ovisno o sezoni) do čistih integralnih.
Paralelno se radi i na novom asortimanu za toplije mjesece i proširenju ponude. Subotom uvijek nude i nešto slatko, a ponuda se mijenja, tako da svakih mjesec dana imaju nešto novo i drugačije. Slastice prate sezonu - krafne, maritozzi, različite vrste slatkog kruha... Primjerice, trenutno se nudi uskrsni program, a nakon njega sprema se neka nova ponuda.
“U uskrsnoj ponudi ove godine imamo klasične pince koje svi vole, te uskrsna peciva s čokoladom (vani zvana hot cross buns), slatki kruh od mrkve, oraha i krem sira... Naravno, imamo ograničene količine koje možemo proizvesti jer ipak smo mi mala zanatska proizvodnja i za sve što radimo treba vremena. No, mislim da je bolje da imamo manju ponudu proizvoda, ali da su oni kvalitetni i da uvijek imamo standarde. Toga se držimo od otvaranja Babushke", kaže Petra koja je s nama podijelila upravo recept za svoj kolač (slatki kruh) od mrkve, oraha i krem sira.
Kolač od mrkve i oraha s krem sirom
Sastojci:
- 5 jaja (sobne temperature)
- 250 g meda
- 200 ml ulja (pola maslinovo, pola suncokretovo ulje)
- 250 g integralnog pirovog brašna
- prstohvat soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta (može i više, ovisno koliko voliš cimet)
- 250 g ribane mrkve
- 150 g grubo sjeckanih oraha
Postupak:
- U zdjelu miksera s nastavkom pjenjača stavi jaja, med i prstohvat soli, te sve upali na srednju brzinu i miksaj dok se smjesa ne udvostruči, postane svijetla i prozračna. Dok mikser stalno radi dodaj ulje, u laganom mlazu i postepeno, dok se sve ne sjedini.
- U posebnu zdjelu izvaži pirovo brašno, prašak za pecivo i začine. Kada završiš s miksanjem, u smjesu jaja postepeno dodaj brašno - u tri navrata miješajući lagano s gumenom špatulom. Kada dodaš sve brašno dodaj I naribanu mrkvu i orahe, te sve ručno umiješaj.
- Možeš peći u kalupu za kruh koji se prije toga treba obložili papirom za pečenje ili smjesu podijeliti u dva okrugla srednja kalupa za tortu, te peći kao biskvit.
- Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva s ventilacijom i peci ovisno o kalupu i vrsti pećnici cca 45 minuta do sat vremena. Kada provjeriš sredinu s drvenim štapićem mora biti pečena, a ne vlažna.
- Kada je kolač pečen, izvadi ga iz pećnice, ostavi nekoliko minuta u kalupu te nakon toga prebaci na rešetku da se hladi.
- U međuvremenu napravi krem sir.
Krem sir
Sastojci:
- 60 g šećera u prahu
- 60 g maslaca sobne temperature
- pola mahune vanilije ili pasta od vanilije
- pola korice naranče
- 370 g krem sira
- 120 g vrhnja za šlag
Postupak:
- U zdjelu miksera s nastavkom žica stavi maslac narezan na kockice i šećer u prahu, sve dobro miksaj dok maslac kompletno ne pobijeli i postane lagan i prozračan, a zatim dodaj krem sir i začine. Sve provrti da se smjesa sjedini, te na kraju dodaj postepeno vrhnje za šlag - dok mikser radi na srednjoj brzini. Ne treba previše miksati da se smjesa ne bi ‘pretukla’.
- Ohlađeni kolač rustikalno namaži krem sirom i pospi grubo nasjeckanim orasima, a po želi malo naribaj i koricu naranče po vrhu.