Špajza 20. rujna 2024.

Je li sigurno držati maslinovo ulje u plastičnim bocama?

Je li sigurno držati maslinovo ulje u plastičnim bocama?
foto: Neufal54/Pixabay
Staklo, metal ili plastika? Istražili smo sve što trebaš znati o sigurnom čuvanju maslinovog ulja…

Maslinovo ulje je nezaobilazan sastojak u brojnim receptima – od brzih prženja do složenih salata, ovo aromatično ulje elementarni je sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Njegova svestranost čini ga idealnim za mnoge tehnike kuhanja, a dolazi u različitim pakiranjima: od staklenki, preko limenki, pa sve do plastičnih boca.

maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Špajza

Plastika, staklo, limenke..

No postavlja se važno pitanje: je li plastika siguran materijal za dugotrajno čuvanje ovog dragocjenog sastojka? Kako pravilno pohraniti maslinovo ulje kako bi zadržalo kvalitetu i okus što je dulje moguće?

Ovdje ti donosimo odgovore na ta pitanja, uz nekoliko korisnih savjeta kako najbolje iskoristiti ulje.

Je li sigurno držati maslinovo ulje u plastičnim bocama? | Author: Steve Buissinne/Pixabay Maslinovo ulje pohranjuje se u staklenke, limenke, plastične boce... foto: Steve Buissinne/Pixabay

Je li plastika najbolji način čuvanja maslinovog ulja? Kratki odgovor je: ne. No to ne znači da odmah moraš baciti plastičnu ambalažu.

Maslinovo ulje, posebno ekstra djevičansko, osjetljivo je na određene izvanjske čimbenike. Svjetlost, kisik i toplina ubrzavaju oksidaciju, što dovodi do razgradnje molekula masti i gubitka okusa. Iako ulje koje užegne nije opasno za zdravlje, njegov okus postaje gorak i kiselkast.

Možda vas zanima... Maslinovo ulje traje puno kraće nego sto si mislila! Špajza

Veća mogućnost oksidiranja

Zbog toga mnogi proizvođači odlučuju maslinovo ulje pakirati u materijale koji smanjuju izloženost svjetlosti, poput tamnog stakla, neprozirne plastike ili limenki.

Ipak, studije pokazuju da su plastične boce izrađene od polietilena manje učinkovite u zaštiti ulja od oksidiranja u usporedbi s drugim materijalima. Također, plastika može smanjiti količinu antioksidansa u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

 | Author: Nazar Hrabovyi/Unsplash Maslinovo ulje neizostavan je dio kuhinja širom svijeta foto: Nazar Hrabovyi/Unsplash

Rizik od PFAS-a (perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari)i mikroplastike prisutan je kod svih materijala, ne samo plastike. Istraživanje iz 2023. pokazalo je kako plastične boce izrađene od fluoriranog polietilena visoke gustoće (HDPE) mogu ispuštati PFAS kemikalije u sadržaj boce, a taj rizik značajno raste ako je boca izložena toplini.

Iako se ove vrste plastike rijetko koriste za maslinovo ulje, služe za skladištenje pesticida i gnojiva, koji mogu doći u kontakt s maslinama tijekom proizvodnog procesa. Zato je važno paziti na čistoću i podrijetlo ambalaže.

Maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako znamo je li maslinovo ulje užeglo Špajza

Kako sigurno koristiti plastične boce?

Nema potrebe za panikom – ne moraš se odmah riješiti maslinovog ulja u plastičnoj boci. Plastične boce su praktične, osobito u profesionalnim kuhinjama jer olakšavaju mjerenje i brzo korištenje ulja. No ako želiš zadržati kvalitetu ulja što je dulje moguće, postoje načini kako to postići.

maslinovo ulje | Author: Michael Tucker/Unsplash Maslinovo ulje najbolje je čuvati u bocama od zatamnjenog stakla foto: Michael Tucker/Unsplash

Prvo, važno je maslinovo ulje pravilno skladištiti. Bez obzira na vrstu ambalaže, ulje treba držati dalje od izvora topline i svjetla. To znači da boce ne bi smjele stajati pored štednjaka ili blizu prozora. Umjesto toga, najbolje ih je držati na tamnom i hladnome mjestu, poput kuhinjskih ormarića.

Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru Možda vas zanima... Kako upariti hranu, vino i maslinovo ulje? Najave

Plastika? Da, ali s mjerom

Druga opcija je korištenje staklenih ili metalnih posuda za dugotrajno skladištenje, dok male količine možeš preliti u plastične boce za kraću uporabu. Ovo je česta praksa u restoranima gdje se maslinovo ulje brzo troši i samo kratko vrijeme provodi u plastičnim posudama.

Tako možeš kombinirati praktičnost plastike i sigurnost dugotrajnog skladištenja u staklu ili metalu. Ukratko, pametnim skladištenjem i povremenom upotrebom plastičnih boca, maslinovo ulje možeš koristiti sigurno, zadržavajući njegov okus i kvalitetu.

maslinovo ulje, focaccia | Author: Olimpia Davies/Unsplash Maslinovo ulje osjetljiv je, ali preukusan proizvod foto: Olimpia Davies/Unsplash

Imamo i super recepte s maslinovim uljem...

focaccia Možda vas zanima... Recept za mirisnu focacciu s češnjakom i ružmarinom Recepti Jennifer Garner, kolač od limuna i maslinova ulja Možda vas zanima... Glumica ispekla sočan kolač od limuna i maslinova ulja Recepti Kuglof od naranče Možda vas zanima... Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.