Špajza 03. lipnja 2025.

Kako pravilno oprati svježe začinsko bilje

Kako pravilno oprati svježe začinsko bilje da bude čisto, svježe i sigurno za upotrebu
foto: @homeismylifestyle Pinterest
Iako djeluje čisto, svježe začinsko biljke često skriva tragove zemlje, kukce, pa čak i ostatke pesticida. Dobra vijest? Pranje ne mora biti gnjavaža ako znaš kako

Kad uzmeš svežanj peršina, metvice ili bosiljka s tržnice ili iz vrta, vjerojatno ga samo na brzinu ispereš pod vodom i baciš u jelo. No iako izgleda čisto, svježe začinsko bilje često skriva sitnu zemlju, ostatke pesticida pa čak i mikro kukce – sve ono što ti ne treba na tanjuru.

Svježe bilje raste nisko uz tlo i redovito dolazi u kontakt s prašinom i vlagom. Zato je važno oprati ga temeljito, ali nježno – i bez kemikalija. Dobra vijest? Sve to možeš napraviti brzo, s običnom hladnom vodom i jednim trikom iz kuhinje.

Nauči kada koristiti svježe, a kada suhe začine Možda vas zanima... Kada koristiti svježe, a kada suhe začine Špajza

Što pod vodu, a što u zdjelu

Za nježnije biljke poput peršina, korijandera, kopra ili bosiljka najbolje je koristiti hladnu vodu i 2 metode: ili ih lagano isperi pod mlazom ili uroni u veću zdjelu s hladnom vodom i nježno promiješaj. Na taj način će se sitna prljavština i pijesak odvojiti i pasti na dno.

Nemoj izlijevati vodu s biljem. Umjesto toga, izvući bilje žlicom s rupicama ili rukom – tako nećeš ponovo uzburkati talog s dna i vratiti prljavštinu natrag na listove. Čvršće biljke poput ružmarina, timijana ili lavande možeš prati na isti način. Ako imaju drvenaste stabljike, obrati pažnju da listove ne zgnječiš.

Kako pravilno oprati svježe začinsko bilje da bude čisto, svježe i sigurno za upotrebu | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Nježnim ispiranjem uklanjaju se prljavština i pijesak foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Zaboravi na sapun i kemiju

Ako ti je slučajno palo na pamet da bi dodatno pranje sapunom ili sredstvom za pranje voća bilo "temeljitije" – stani. Takva sredstva nisu namijenjena za konzumaciju i mogu ti više štetiti nego pomoći. Ako se ne isperu u potpunosti, ostavljaju tragove koji mogu biti opasni za probavu.

Ako te brinu bakterije ili ostaci pesticida, posegni za prirodnim rješenjem: otopinom octa. U omjeru 1:3 (jedan dio octa na tri dijela vode) potopi bilje i lagano promiješaj. Ocat pomaže u uklanjanju pesticida, a neće oštetiti bilje ako ga ne ostaviš predugo.

kviz, začini Možda vas zanima... KVIZ Prepoznaješ li 10/10 začina? Kviz

Kako pravilno oprati svježe začinsko bilje da bude čisto, svježe i sigurno za upotrebu | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Svaka čestica zemlje mora van, ali aroma mora ostati foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Kad prati – odmah ili kasnije?

Evo još par korisnih savjeta u pranju svježeg začinskog bilja:

  • Ako nećeš koristiti bilje odmah, ostavi ga neprano i pravilno pohrani. Pranjem unaprijed možeš skratiti mu vijek jer vlaga potiče brže propadanje.
  • Najbolji način čuvanja: odreži donje vrhove stabljika, odstrani uvelo lišće i stavi u čašu s malo vode – kao cvijeće u vazi. Pokrij vrećicom i čuvaj u hladnjaku. Vodu mijenjaj svaka dva dana. Na ovaj način, svježinu možeš produžiti i do tjedan dana.
  • Ako baš moraš oprati unaprijed, obavezno osuši bilje – idealno u uređaju za sušenje lisnate salate ili na kuhinjskoj krpi, a zatim zamotaj u suhu papirnatu salvetu i spremi u posudu.
  • Svježe bilje mora biti živih boja, čvrsto pod prstima i mirisno. Kad požuti, omekša ili poprimi sluzavu teksturu – nema povratka. Isto vrijedi ako se pojavi neugodan miris.
  • Ako je samo nekoliko listova loših, makni ih i provjeri ostatak. Suho bilje uvijek mora biti dobro osušeno prije spremanja jer preostala vlaga vodi do propadanja.
Znanost začina Možda vas zanima... Kakva je veza znanosti i začina? Najave

Ne bacaj – sačuvaj ili podijeli

Ako ti ostane više nego što možeš potrošiti, napravi pesto, umak od začinskog bilja ili ga usitni i zamrzni u kockicama leda s maslinovim uljem. Možeš i sušiti: svežanj zaveži koncem i objesi naopako dok ne postane potpuno suh, pa spremi u staklenku.

Tako će ti trajati i do godinu dana. A ako imaš više nego što ti treba – napravi mali buket i daruj susjedima ili prijateljima.

 | Author: azerbaijan_stockers / Freepik Prije skladištenja, začini moraju biti oprani i suhi foto: azerbaijan_stockers / Freepik

začini Možda vas zanima... Kako pravilno skladištiti začine da dulje ostanu svježi Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.