Meso lososa izrazito je popularna namirnica u kulinarstvu. Finog je okusa, jednostavno je za pripremu, a uklapa se u brojne kombinacije bez obzira na godišnje doba.
Nježno ružičaste do narančaste boje, lososovo meso bogato je omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, kalijem, vitaminom B i proteinima.
U trgovinama i na tržnicama može se kupiti svjež, smrznut i konzerviran, a osobito je cijenjen dimljeni losos. Odlično se slaže uz jednostavne namirnice poput sirnog namaza za doručak, ali će biti i odličan dodatak svakoj povrtnoj salati koju će divnim aromama i svježinom dići na novu razinu.
Svjež i smrznuti losos zimi volimo u toplijim i raskošnijim jelima dok je ljeto rezervirano za laganija jela koja uključuju tjesteninu, različite vrste rižota i omiljene salate. Donosimo vam prijedloge koji će na sjajan način začiniti vruće ljetne dane, a vama definitivno staviti osmijeh na lice.
Rižota i tjestenine svakako ulaze u top deset ljetnih jela. Bez obzira na sastojke, riječ je jelima koja su u velikoj mjeri osvježavajuća i neodoljivo lagana.
Losos se voli s neobičnim, istočnjačkim okusima pa kod pripreme slobodno posegnite za namirnicama poput đumbira i meda. Kombinaciji dodajte dobru dozu alkohola, kratko zapecite pa uživajte u novim okusima već poznate ribe.
Pohana riba uvijek je dobar izbor, posebice zbog brzine pripreme. Osim u krušnim mrvicama, losos možete pohati i u kukuruznom brašnu što će rezultirati finom hrskavom i aromatičnom koricom.
Volite li pak više pite, odličan odabir bit će sezonski quiche s lososom i mladim špinatom ili pak losos u lisnatom tijestu koji se priprema brzinski, a nestaje još brže.
Dobar tek!