Sretan ti Dan tartar umaka, jednog od najsvestranijih hladnih umaka. Tartar umak možemo stavljati u sendviče, a sjajno ide uz pržene srdele, lignje, pohani oslić ili oslić u pivskom tijestu.
Također, tartar umak odlično paše i uz pohanu piletinu, prženi luk, pržene krumpiriće, razne popečke (od povrća, tune)... A možeš ga i jednostavno namazati na kruh. Ma niz je načina kako u njemu možemo uživati - sve dok imamo savršen recept kao što je ovaj naš recept za tartar umak.
Moramo priznati, sve uz što smo predložili da jedeš tartar je pohano ili prženo, ali nekad si smijemo priuštiti ta mala, slasna zadovoljstva! I zato napravi svoj domaći tartar umak i uživaj u njemu nekoliko dana! Sve namirnice lako su dostupne, a postupak je vrlo jednostavan!
Osnovni sastojci su majoneza, kiseli krastavci, češnjak... ali okus možeš oplemeniti uz dodatak ukiseljenih kapara, senfa...
Tartar umak
Sastojci:
- 200 ml majoneze
- 5-6 kiselih krastavaca, ovisno o veličini, prerezanih na 4 dijela i narezanih na trakice
- 1 žlica kapara
- 1 žlica sitno naribanog češnjaka
- sol i papar
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žličica senfa
Postupak:
- U posudi (najbolje staklenoj u kojoj ćeš kasnije i poslužiti tartar umak) pomiješati sastojke.
- Posoliti i popapriti po želji, te ako voliš malo kiselkastiji okus, dodaj žličicu tekućine od kiselih krastavaca.
- Posluži uz svoje omiljeno jelo koje inače jedeš s tartarom i to je to!
- Ovako pripremljen, tartar umak može stajati u hladnjaku nekoliko dana.
Posluži tartar umak uz ova hrskava jela: