Špajza 05. siječnja 2023.

Ne bacaj ostatke mesa, oživi ga finim umacima

Čarobni umaci
Ostatke mesa možeš oživjeti odličnim umacima foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto bacanja ostataka hrane donosimo ti nekoliko praktičnih i kreativnih ideja kako ih iskoristiti. Bez obzira na to o kojoj se vrsti mesa radi, finim umacima i maštovitim kombinacijama začina možeš mu vratiti sočnost i dati posve nove okuse

Prema istraživanjima zadnjih godina, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istodobno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne. Analizirajući bacanje hrane prema sektorima, najviše se hrane baci u domaćinstvima. Moramo li istaknuti kako se najviše hrani baci upravo nakon blagdana i obilja u kojem pretjerujemo.

Umjesto bacanja ostataka namirnica donosimo ti nekoliko praktičnih, ali izuzetno kreativnih ideja iz priručnika 'Kako upravljati ostacima hrane – savjeti i recepti za svakoga' autorice Sanje Kalambure, kako iskoristiti ostatke mesa – bez obzira na to o kojoj se vrsti mesa radi.

 | Author: Shutterstock Zapečena piletina s tjesteninom foto: Shutterstock

Zapečena piletina s tjesteninom

Ostatke pečene piletine nareži na kockice te dodaj ostatke kuhanog povrća. Potom svemu dodaj ostatke tjestenine, posoli i popapri te dodaj nasjeckani peršin. Prelij smjesom jaja i kiselog vrhnja te sve promiješaj. Istresi u nauljen kalup za pečenje i peci 20 minuta na 180 stupnjeva.

 

Božićni ručak Možda vas zanima... Ostaci s blagdanskog stola postaju sjajna nova jela! Špajza Otpad od hrane Možda vas zanima... Reci NE bacanju hrane, iskoristi ostatke! Špajza .

 

Piletina/svinjetina/junetina u umaku od sušenih rajčica

U blenderu izmiješaj sušene rajčice, šalicu vode, jednu svježu rajčicu, 2 žličice origana, čili papričicu, maslinovo ulje i 2 žlice octa.

Meso od ručka isjeckaj na trakice i poprži na ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pripremljeni umak prokuhaj, eventualno začini prema potrebi i dodaj 3 žlice naribanog sira. Pripremljenim umakom prelij meso. Posluži uz sezonsku salatu ili kao umak uz tjesteninu.

 | Author: Shutterstock Meso u umaku od gljiva odlična je ideja foto: Shutterstock

Meso u umaku od gljiva

Ostatke mesa od ručka nasjeckaj na trakice, poprži na tavi s malo ulja, dodaj sitno narezani luk i pirjaj. Kad je luk poprimio zlatnu boju dodaj gljive. Na kraju dodaj vrhnje za kuhanje i začini po želji. Serviraj uz salatu ili prilog.

 

Fini tart od panettonea Možda vas zanima... Jamie Oliver zna kako iskoristiti stari panettone Recepti Stari kruh Možda vas zanima... Ne bacaj stari kruh, iskoristi ga za nova jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.