Prema istraživanjima zadnjih godina, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istodobno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne. Analizirajući bacanje hrane prema sektorima, najviše se hrane baci u domaćinstvima. Moramo li istaknuti kako se najviše hrani baci upravo nakon blagdana i obilja u kojem pretjerujemo.
Umjesto bacanja ostataka namirnica donosimo ti nekoliko praktičnih, ali izuzetno kreativnih ideja iz priručnika 'Kako upravljati ostacima hrane – savjeti i recepti za svakoga' autorice Sanje Kalambure, kako iskoristiti ostatke mesa – bez obzira na to o kojoj se vrsti mesa radi.
Zapečena piletina s tjesteninom
Ostatke pečene piletine nareži na kockice te dodaj ostatke kuhanog povrća. Potom svemu dodaj ostatke tjestenine, posoli i popapri te dodaj nasjeckani peršin. Prelij smjesom jaja i kiselog vrhnja te sve promiješaj. Istresi u nauljen kalup za pečenje i peci 20 minuta na 180 stupnjeva.
.
Piletina/svinjetina/junetina u umaku od sušenih rajčica
U blenderu izmiješaj sušene rajčice, šalicu vode, jednu svježu rajčicu, 2 žličice origana, čili papričicu, maslinovo ulje i 2 žlice octa.
Meso od ručka isjeckaj na trakice i poprži na ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pripremljeni umak prokuhaj, eventualno začini prema potrebi i dodaj 3 žlice naribanog sira. Pripremljenim umakom prelij meso. Posluži uz sezonsku salatu ili kao umak uz tjesteninu.
Meso u umaku od gljiva
Ostatke mesa od ručka nasjeckaj na trakice, poprži na tavi s malo ulja, dodaj sitno narezani luk i pirjaj. Kad je luk poprimio zlatnu boju dodaj gljive. Na kraju dodaj vrhnje za kuhanje i začini po želji. Serviraj uz salatu ili prilog.