Špajza 19. ožujka 2018.

Otkrijte tajnu savršenih njoka

Njoki
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
I dok mnogi uživaju u različitim jelima s njokima, većina se ipak uglavnom odlučuje na kupovinu onih gotovih iz škrinje, budući da nemaju volje raditi domaće.

Ono čega mnogi nisu svjesni jest činjenica da ne trebate biti nikakav majstor kako biste i kod svoje kuće napravili njoke kakvi se poslužuju u vrhunskim restoranima. Slijedite ove savjete i uvjerite se i sami.

Za njoke je potrebno koristiti krumpir s visokim udjelom škroba i nikako ne mladi krumpir. Škrob nam je bitan kod pripremanja njoka iz razloga što će pire od krumpira sadržavati manje vode pa će biti potrebno dodavati manje brašna. Što se dodaje manja količina brašna, to će njoki biti ukusniji.

 

Gulaš s njokima Možda vas zanima... Fantastično: Njoki na pet sjajnih načina! Špajza

 

Krumpire otprilike jednake veličine s korom stavljamo u lonac s hladnom vodom i kuhamo dok ne budu mekani odnosno dok vilica ne klizne kroz njih. Kada su kuhani krumpire je potrebno gnječiti zajedno s korom da izađe višak vode, a potom ih treba oguliti. 

Njoki | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Njoki se mogu pripremiti i od ohlađenog krumpira međutim, činjenica je da škrob na višim temperaturama stvara gel koji zapravo pomaže da se njoki prilikom kuhanja ne raspadaju. Na pult se istrese potrebna količina brašna koja je otprilike 120 g na količinu od 0,5 kg krumpira. Na brašno se doda protisnuti krumpir, pola dobro umućenog jaja i sol. Tijesto treba zamijesiti brzo i ne mijesiti dugo kako ne bi postalo gumeno. Ponekad je potrebno dodati još brašna, no ne više od 150 g na 0,5 kg krumpira. Ako je tijesto i dalje ljepljivo, može se dodati žličica škrobnog brašna. Da bi dobili lijepi oblik, tijesto se usko razvalja i nareže na komadiće od 2 cm. Svaki komadić se s prerezane strane pritisne o zupce vilice tako da s jedne strane ostane rupa od palca, a s druge strane karakteristični nabori. 

 

njoko.jpg Možda vas zanima... Sve što ste oduvijek željeli znati o njokima! Špajza

 

Dvadeset do trideset minuta stajanja dovoljno je da se površina njoka lagano prosuši kako bi tijekom kuhanja sačuvali svoj oblik. Ako se odmah kuhaju, mogli bi se zalijepiti, no ako čekate dulje od 30 minuta tada može doći do stvaranja čvrste kore i velike razlike između kore i mekane unutrašnjosti.

Njoki se kuhaju u velikom loncu bez miješanja, a kuhani su kada isplivaju na površinu. Pazite da ne pretrpate lonac. Ako ih ne želite odmah kuhati, možete ih i zamrznuti. U tom slučaju ih rasporedite na ravnu površinu bez dodirivanja i tako stavite u zamrzivač. Tek kad se stisnu ih možete preseliti u vrećicu za zamrzavanje.

Isprobajte ova jela s njokama:

Njoki s kaduljom

Gratinirani njoki s gorgonzolom

Njoki u umaku od svinjetine i povrća

Kremasti složenac od njoka, graška i slanine

Zapečeni njoki

Njoki s gulašem od divljači

Zapečeni njoki sa špinatom i rajčicama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.