Špajza 27. srpnja 2024.

Pripremaš domaći sladoled? Izbjegni opasne zamke!

Domaći sladoled od maline
Domaći sladoled od maline
foto: SHUTTERSTOCK
Vodimo te do savršeno kremastog sladoleda iz kućne radinosti

Priprema domaćeg sladoleda nije komplicirana, ali strpljenje je presudno. Ako želiš napraviti sladoled za pamćenje, savršeno kremast i bogat okusom, trebat ćeš uložiti trud, koncentraciju i dati mu malo vremena. 

Kako bi proces prošao glatko, bez nervoze i nepopravljivih grešaka, pripremili smo popis koraka na koje trebaš obratiti dodatnu pažnju...

sladoled, kornet Možda vas zanima... Kako kod kuće napraviti domaći kornet za sladoled Recepti

 

Izbjegni proizvode sa smanjenim udjelom mliječne masti

Kad je u pitanju sladoled, ne treba raditi kompromise. Odaberi slatko vrhnje i punomasno mlijeko jer su to izvori kremoznosti i bogatog okusa. Upotreba light i biljnih varijanti rezultirat će zaleđenom masom punom kristalića leda, bez puno okusa i osobnosti. 

 | Author: Ian Dooley/Unsplash Sladoled foto: Ian Dooley/Unsplash

Napravi sladoled, a ne kajganu!

Baza bogatog, kremastog sladoleda su slatko vrhnje i jaja. Najprije se slatko vrhnje, nerijetko pomiješano s punomasnim mlijekom, zagrijava na pari sa šećerom, a potom se u smjesu ukuhavaju jaja. Ako požuriš ovaj korak, jaja će se zgusnuti i dobit ćeš kajganu, a ne glatku, podatnu smjesu. 

Nemoj pojačavati vatru, strpljivo miješaj i redovito provjeravaj je li smjesa dovoljno gusta. Čim se zadrži na špatuli, makni je s vatre. 

mary berry, sladoled Možda vas zanima... Savršen domaći sladoled po receptu Mary Berry Recepti

Imaš problem s aparatom za sladoled?

Vrlo vjerojatno je problem u koracima, a ne u samom aparatu. Bitno je da posudu za sladoled dobro ohladiš, da smjesa za sladoled ne bude topla, pa čak ni mlaka, te da ne forsiraš s količinama. 

Dakle, kako bi sve prošlo u redu, posudu iz aparata stavi u zamrzivač dan ranije, rashladi pripremljenu bazu, a zatim je prelij u aparat tako da ne prijeđeš 3/4 zapremnine. Proces pripreme je dugotrajan, ali strpljenje se isplati!

sladoled, kornet | Author: Victor Larracuente/Unsplash Sladoled foto: Victor Larracuente/Unsplash

 

Dodatke umiješaj naknadno

Nemamo ništa protiv komadića voća, čokolade, orašastih plodova, keksića ili kikiriki maslaca, ali trebaš ih umiješati nakon što ugasiš svoj aparat za sladoled. Nareži sve na male, sigurne komade kako ne bi stradali zubi i lagano ih pomiješaj sa sladoledom. Ovo je najbitnije pri dodavanju mekanijeg voća, osobito ako želiš da ostane u komadima.  

Namaze i džemove dodaj doslovno pola minute prije no što ugasiš aparat, tako ćeš dobiti swirl efekt. 

martha stewart, sladoledni sendvič Možda vas zanima... Martha Stewart spojila 3 omiljena deserta u savršen ljetni užitak Recepti Sladoled od kokosa Možda vas zanima... Ledenim kokos lizalicama protiv nesnosnih vrućina Recepti

Planiraš servirati odmah? To je velika greška...

Kad razmišljamo o domaćem sladoledu, u mislima nam je kremasta smjesa bez kristalića leda, koju je moguće oblikovati u savršene kuglice i servirati u domaćem kornetu. Kako bi se to i ostvarilo, sladoled ipak treba odraditi svoj staž u zamrzivaču.

Sladoled iz aparata izvadi kad primijetiš da je smjesa gusta, glatka i hladna, poput soft sladoleda. Prebaci ga u posudu s poklopcem i stavi u zamrzivač na barem dva sata, gdje će postići savršenu teksturu. Izvadi ga pet do deset minuta prije serviranja, a potom ga oblikuj u kuglice uz pomoć mokre, a ne tople žlice

 | Author: SHUTTERSTOCK Domaći sladoled foto: SHUTTERSTOCK

Možda vas zanima... Testiraj brzinske recepte za "sladoled" od banane Recepti sladoled od šljiva Možda vas zanima... Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.