Špajza 25. rujna 2021.

Saznaj kako pravilno uskladištiti začine

Polica sa suhim začinima foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi će ti savjeti pomoći da tvoji začini dulje ostanu mirisni i svježi - kako bi uvijek kuhala s najboljim mogućim sastojcima

Važno je dobro poznavati začine kako bi jela bila ukusna i optimalno začinjena. No, još je važnije znati kako pravilno čuvati začine, kako bi zadržali puninu okusa, boje i mirisa. U nastavku pročitaj najvažnija pravila za skladištenje začina. 

Provjeri u kakvom su stanju začini

Ne postoji univerzalni dogovor o točnom roku trajanja začina. Ipak, ako primijetiš da je začin izgubio svoju aromu, miris ili boju, odnosno svoje prepoznatljivo svojstvo bolje ga je odmah baciti, posebno ako te na to još upozorava otisnuti rok upotrebe naveden na proizvodu.

Iako će se kvaliteta okusa začina s vremenom neizbježno smanjivati, moguće je produljiti okus i svježinu začina odgovarajućim skladištenjem. Također, stručnjaci se slažu, cijeli začini traju mnogo dulje od mljevenih. Kupovina cijelih začina i njihovo mljevenje kod kuće neposredno prije uporabe povećat će bogatstvo aroma, okus i svježinu začina. Imaj na umu da je neke cijele začine, poput sjemenki kima i mahuna kardamoma, lakše samljeti nakon što se prepeku u tavi.

Kupuj u malim količinama

Budući da je rok trajanja mljevenih začina samo oko godinu dana - i budući da ne možeš uvijek biti sigurna kada su začini samljeveni, uvijek kupuj manje količine, koje će ti potrajati sljedećih šest mjeseci. Imaj na umu da se neki začini, poput čilija u prahu ili curryja, obično koriste u relativno velikim količinama, ponekad se u jednom receptu koriste čak dvije do četiri žlice. U tim je slučajevima manja staklenka dovoljna samo za pripremu nekoliko jela. Za ostale začine koji imaju vrlo jake arome, poput  mljevenog klinčića ili mljevenog muškatnog oraščića, dovoljne su manje veličine.

Suhi začini | Author: Thinkstock Suhi začini, foto: Thinkstock

Začine uvijek čuvaj dobro zatvorene

Začine treba držati dobro zatvorene, ponajbolje u staklenkama. Izbjegavaj plastične kutijice za začine. Zašto je ovo važno? Naime, začini koji su izloženi zraku brže će izgubiti aromu. 

Skladišti ih na tamnom i suhom mjestu

Iako bi niz staklenih posudica za začinima na prozorskom pultu mogao izgledati lijepo, začine valja spremiti podalje od izvora topline i sunčeve svjetlosti. Naime, izravna sunčeva svjetlost ubrzava gubitak okusa, pa je staklenke sa začinima ponajbolje držati u ladici ili ormaru. 

Čuvaj ih podalje od izvora topline i vlage 

Polica iznad štednjaka mogla bi se činiti zgodnim mjestom za čuvanje omiljenih začina, ali toplina je još jedan faktor koji brzo narušava njihov okus. Također, izbjegavaj skladištenje začina u blizini perilice posuđa, drugog opasnog - i manje očitog - izvora topline.

Vlaga je također veliki neprijatelj začina te ubrzava proces kvarenja. Nikada ne stavljaj začine u hladnjak ili zamrzivač i uvijek provjeri jesu li staklenke ili mjerne žlice potpuno suhe prije no što ih uroniš u posudicu za začinima. Ako pak začine prebacuješ u staklenke, vodi računa da su one u potpunosti suhe i čiste. 

Pročitaj i sljedeće teme:

 

Možda vas zanima... Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led Recepti Možda vas zanima... Osuši svježe začinsko bilje. Ovo je odlična metoda... Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.