Špajza 29. svibnja 2025.

Top 5 načina za pripremanje srdela

Riba
20 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
srdele
Srdele
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Za ljubitelje srdela donosimo 5 slasnih ideja kako pripremiti ovu finu, zdravu i pristupačnu plavu ribu

Srdela je jeftina, iznimno zdrava i jednostavno ju je pripremiti. Je li uopće potreban još ikakav argument? Priznajemo, najgore nam je u vrijeme lovostaja na srdele, kada ih eventualno možemo jesti zamrznute, no nema do svježih... I zato sada napokon ponovno uživamo u njihovom svježem izdanju!

Maštoviti recepti

I još jedna stvar - OK, jako su ukusne pržene, no donosimo ti 5 odličnih recepata kako možeš srdele pripremiti na malo drugačiji način. I u njima jednako uživati! Možda čak i više, jer u ovim receptima dodajemo ih pregršt novih okusa!

Donosimo ti 5 različitih recepata sa srdelama koji će obogatiti tvoj stol, ali i tijelo i dušu. Ako slučajno imaš bilo kakvih sumnji prema ovoj sitnoj plavoj ribi, isprobaj ova jela. Sigurni smo da će nakon njih srdela sve češće imati glavnu ulogu na tvome stolu.

 | Author: Inigo De La Maza/Unsplash Srdele foto: Inigo De La Maza/Unsplash

Srdele 'na savor'

Tipično venecijansko jelo savor u Istri se priprema nešto drugačije. Ovo je verzija chefa Marina Rendića s koromačem, mrkvom, motarom..., a recept se nalazi u njegovoj kuharici "S okusom mora i soli".

Srdele na 'savor' Možda vas zanima... Srdele na 'savor' obožavamo u svim prilikama Recepti

Srdele iz pećnice

Srdele iz pećnice na visokom su mjestu top liste najjednostavnijih jela od srdela ikad. Zaprljat ćeš jednu posudu, a jelo će biti gotovo za pola sata.

Ne gasi ekran dok kuham

Srdele iz pećnice
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Srdela 1 kg
  • Luk 1 kom
  • Cherry rajčice 200 g
  • Limun 1 kom
  • Chilli pahuljice 0,25 žličica
  • Maslinovo ulje
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
  • Češnjak 2 režanj
Postupak
  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.


  2. Srdele očistiti te ih poslagati na lim obložen papirom za pečenje. Pokapati maslinovim uljem i posoliti.


  3. Cherry rajčice i luk pomiješati s koricom i sokom od 1 limuna, malo soli, ljuskicama ljutih papričica te sve dobro izmiješati i poslagati oko srdela. Na ostatak papira možeš staviti krumpir narezan na tanje ploške, ako ga planiraš poslužiti.


  4. Srdele peći u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju željenu boju. Posipati ih nasjeckanim češnjakom i peršinom te poslužiti još tople.


Srdela u pećnici Možda vas zanima... Srdela u pećnici Recepti

 | Author: Harris Vo/Unsplash Srdele foto: Harris Vo/Unsplash

Usoljene srdele u octu

Dalmatinski težački klasik koji ne traži nikakve napore u kuhinji. Priprema je hladna, a ti samo trebaš sjesti za stol, servirati srdele u octu i ćakulati dugo u noć.

Usoljene srdele u octu Možda vas zanima... Usoljene srdele u octu Recepti

Srdele s pečenom ciklom i mrkvom

Fantastično i jednostavno morsko jelo vraća nas okusima Mediterana  – srdelicama, limunovom soku, maslinovom ulju, ružmarinu, češnjaku i vinu. Dodaj im i zapečenu mladu ciklu i mrkvu i uživaj u zemljano-morskim okusima koji se nadopunjuju kao da su se oduvijek jeli zajedno.

srdele naslov.jpg Možda vas zanima... Srdele s pečenom ciklom i mrkvom Kolumne

srdele iz pećnice recept | Author: Shutterstock Srdele iz pećnice foto: Shutterstock

Srdele s mentom i bademima

Mješavina začinskog bilja koja se sastoji od korijandra i mente u kombinaciji s češnjakom bit će pun pogodak kada su u pitanju srdele. Dodaj tome još i orašaste note badema pa sve skupa pojačaj lukom.

srdele Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Srdele s mentom i bademima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.