Špajza 3448 prikaza 14. prosinca 2017.

Otkrijte tajnu savršenog pommes fritesa

pomfri.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Malo je onih koji ne vole pommes frites, iako ga se mnogi odriču u strahu da će ostaviti traga na vitkoj liniji. Povremeno uživanje u pommes fritesu sasvim je opravdano, no pritom trebamo naučiti kako se pripremaju idealno hrskavi krumpirići.

Tome su se posvetili talijanski znanstvenici čiji je zadatak bio otkriti optimalne uvjete prženja krumpira u domaćinstvu. Utvrdili su kako je idealan omjer ulja i krumpira 4:1, temperatura ulja 180°C, a vrijeme prženja krumpirića 5 minuta. Kao parametre uzeli su: količinu upijenog ulja, boju krumpira te količinu akrilamida koja se stvara tijekom prženja.

pomfrit | Author: Thinkstock Thinkstock

Akrilamid je molekula koja nastaje tijekom prženja i pečenja hrane, a njegova koncentracija u prženom krumpiru, između ostaloga, ovisi o temperaturi i trajanju prženja. Smatra se da može naštetiti našem zdravlju pa nije poželjan u hrani. Istraživanja na laboratorijskim životinjama, naime, pokazuju da je genotoksičan i neurotoksičan a misli se da može biti karcinogen.

 

Možda vas zanima... Pomfrit od bundeve - zdravi comfort food Kolumne

 

Dakle, ako namjeravate uživati u prženim krumpirićima oboružajte se termometrom i štopericom, ne samo zbog uživanja u okusu i teksturi ove hrane, nego i zbog zdravlja.

Pommes | Author: Thinkstock Thinkstock

Osim temperature i vremena bitna je i osnovna sirovina – krumpir. Za slastan pommes frites bitno je da je krumpir, zdrav, čvrst i narezan na što tanje štapiće približno jednakih dimenzija. Najpogodnija vrsta je brašnasti krumpir koji je bogat škrobom te krumpir s umjerenom količinom škroba, a treba izbjegavati tzv. voštane vrste koje su pogodnije za kuhanje i salate. Šaku do dvije krumpira valja „ubaciti“ na ugrijano ulje.

Uvijek je poželjno da se ne stavlja previše krumpira odjednom jer se time onemogućuje podjednako prženje svih krumpirića. Nakon pečenja, krumpir treba ocijediti na željeznom situ, nemojte ga stavljati na papirnate ubruse jer bi mogao izgubiti na teksturi i hrskavosti.

 

Možda vas zanima... Fantastično hrskav pomfrit iz pećnice Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.