Postoje deseci recepata za mesnu štrucu, a svi imaju isti cilj: postići nježnu, sočnu i mekanu teksturu. Čak i ako te potpuno ne zadovoljava recept koji koristiš za mesnu štrucu, postoji jednostavan dodatak koji ga može učiniti boljim.
Dodaj jabuku i nećeš požaliti
Mali trik koji podiže mesnu štrucu na višu razinu krije se u zdjeli s voćem – obična naribana jabuka. Ideja dolazi od korisnika Reddita, koji tvrdi kako je upravo jabuka ključ za najsočniju i najukusniju mesnu štrucu koju si ikada probao.
Naime, jedna naribana jabuka dodaje sočnost, blagu slatkoću i nježnost, a ne preuzima okus jela. Preporučena sorta je Fuji, ali možeš koristiti bilo koju jabuku koju voliš.
Većina recepata za mesnu štrucu koristi oko pola kilograma mljevenog mesa, bilo da je riječ o govedini, piletini, puretini, svinjetini ili kombinaciji. Za ovaj omjer preporučuje se dodati jednu srednje veliku jabuku. Naribaj jabuku na najvećim rupama ribeža, s korom, ali pazi da izbjegneš koštice i jezgru.
Zašto baš jabuka?
Nema potrebe cijediti ili termički obrađivati naribanu jabuku – samo je dodaj direktno u smjesu za mesnu štrucu i nastavi s receptom kao inače. Vrijeme pečenja ostat će isto, a tekstura i sočnost mesne štruce bit će primjetno poboljšane.
Što se tiče vrste jabuke, izbor nije presudan. Jabuka ovdje služi kako bi obogatila teksturu, dodala sočnost i blagu slatkoću, pa možeš koristiti bilo koju sortu koju imaš pri ruci.
Jabuka ima poroznu, spužvastu strukturu koja je bogata aromatičnim sokom, slatka je i blago kisela. Upravo te karakteristike omogućuju da voće doda mekoću, sočnost i balansira snažan, mesni okus štruce.
Okus je nepromijenjen
Mnogi recepti za mesnu štrucu koriste sastojke poput kečapa, smeđeg šećera ili melase kako bi dodali slatkoću i ublažili okus mesa. Jabuka postiže isti efekt, ali na prirodniji i suptilniji način.
Okus jabuke neće dominirati jelom – samo ćeš osjetiti blagu slatkoću. Iako se možda vide komadići jabuke prilikom rezanja štruce, okus će ostati nenametljiv.