Postoje deseci recepata za mesnu štrucu, a svi imaju isti cilj: postići nježnu, sočnu i mekanu teksturu. Čak i ako te potpuno ne zadovoljava recept koji koristiš za mesnu štrucu, postoji jednostavan dodatak koji ga može učiniti boljim.
Dodaj jabuku i nećeš požaliti
Mali trik koji podiže mesnu štrucu na višu razinu krije se u zdjeli s voćem – obična naribana jabuka. Ideja dolazi od korisnika Reddita, koji tvrdi kako je upravo jabuka ključ za najsočniju i najukusniju mesnu štrucu koju si ikada probao.
Naime, jedna naribana jabuka dodaje sočnost, blagu slatkoću i nježnost, a ne preuzima okus jela. Preporučena sorta je Fuji, ali možeš koristiti bilo koju jabuku koju voliš.
Jabuke
Većina recepata za mesnu štrucu koristi oko pola kilograma mljevenog mesa, bilo da je riječ o govedini, piletini, puretini, svinjetini ili kombinaciji. Za ovaj omjer preporučuje se dodati jednu srednje veliku jabuku. Naribaj jabuku na najvećim rupama ribeža, s korom, ali pazi da izbjegneš koštice i jezgru.
Zašto baš jabuka?
Nema potrebe cijediti ili termički obrađivati naribanu jabuku – samo je dodaj direktno u smjesu za mesnu štrucu i nastavi s receptom kao inače. Vrijeme pečenja ostat će isto, a tekstura i sočnost mesne štruce bit će primjetno poboljšane.
Što se tiče vrste jabuke, izbor nije presudan. Jabuka ovdje služi kako bi obogatila teksturu, dodala sočnost i blagu slatkoću, pa možeš koristiti bilo koju sortu koju imaš pri ruci.
Mljeveno meso i ostali sastojci za finu mesnu štrucu
Jabuka ima poroznu, spužvastu strukturu koja je bogata aromatičnim sokom, slatka je i blago kisela. Upravo te karakteristike omogućuju da voće doda mekoću, sočnost i balansira snažan, mesni okus štruce.
Okus je nepromijenjen
Mnogi recepti za mesnu štrucu koriste sastojke poput kečapa, smeđeg šećera ili melase kako bi dodali slatkoću i ublažili okus mesa. Jabuka postiže isti efekt, ali na prirodniji i suptilniji način.
Okus jabuke neće dominirati jelom – samo ćeš osjetiti blagu slatkoću. Iako se možda vide komadići jabuke prilikom rezanja štruce, okus će ostati nenametljiv.