Petkom obično jedemo ribu, a uz prženu ribu najbolja pratnja je - tartar umak. Donosimo odličan recept!
Tartar umak možemo stavljati u sendviče, a sjajno ide uz pržene srdele, lignje, pohani oslić ili oslić u pivskom tijestu. Također, tartar umak odlično paše i uz pohanu piletinu, prženi luk, pržene krumpiriće, razne popečke (od povrća, tune)...
A možeš ga i jednostavno namazati na kruh. Ma niz je načina kako u njemu možemo uživati - sve dok imamo savršen recept kao što je ovaj naš recept za tartar umak.
Moramo priznati, sve uz što smo predložili da jedeš tartar je pohano ili prženo, ali nekad si smijemo priuštiti ta mala, slasna zadovoljstva! I zato napravi svoj domaći tartar umak i uživaj u njemu nekoliko dana! Sve namirnice lako su dostupne, a postupak je vrlo jednostavan!
Osnovni sastojci su majoneza, kiseli krastavci, češnjak... ali okus možeš oplemeniti uz dodatak ukiseljenih kapara, senfa... Recept za tartar umak je u nastavku!
Sastojci za tartar umak
foto: Cooking with Cocktail Rings Recipes & Photography/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći tartar umak
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Majoneza
200
ml
Kiseli krastavci
6
kom
Kapare - ukiseljene
1
žlica
Češnjak
1
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Listići svježeg peršina
1
žlica
Sok od limuna
2
žlica
Senf
1
žličica
Postupak
U posudi (najbolje staklenoj u kojoj ćeš kasnije i poslužiti tartar umak) pomiješati sastojke.
Posoliti i popapriti po želji, te ako voliš malo kiselkastiji okus, dodaj žličicu tekućine od kiselih krastavaca.
Posluži uz svoje omiljeno jelo koje inače jedeš s tartarom i to je to!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
158 kcal
7 %
MASTI
15,50 g
21 %
KOLESTEROL
0,08 g
0 %
UH
2,80 g
1 %
PROTEINI
0,40 g
0 %
Ovako pripremljen, tartar umak može stajati u hladnjaku nekoliko dana. Također, osim nasitno nasjeckanih listića svježeg peršina u tartar umak možeš staviti i nasjeckani vlasac i/ili kopar. I ljutika je odličan dodatak tartar umaku, a majonezu možeš malo razblažiti pokojom žlicom grčkog jogurta.