Veljača je najkraći mejsec u godini, no ove prijestupne godine i ona je dobila jedan ekstra dan. Ekstra dan za uživanje u finoj hrani - slanoj i slatkoj, zdravoj, ali i onoj za utjehu...
Od klasika do hit recepata s TikToka
U veljači smo svi guštali u krafnama, drugi dan pekla bi nas savjest pa bismo jeli zdrave juhice, a onda bismo opet krenuli po starom te se tješili jelima poput kremastog rižota s limunom ili zapečenim palačinkama punjenim sirom.
Otkrili smo i pokoji hit s TikToka, poput tunakado sendviča, a u ribi smo uživali i uz genijalan recept Davida Skoke za pohane srdele.
U nastavku zato donosimo pregled top 10 recepata koje ste najviše čitali, a nadamo se i isprobali!
Hrskava pileća prsa
Hrskavi fileti pilećih prsa, marinirani u kiselom vrhnju i uvaljani u sloj krušnih mrvica, poslužit će u različitim prilikama. Možeš ih pripremiti tijekom radnog tjedna jer je proces brz i jednostavan, a možeš ih bez razmišljanja poslužiti i za nedjeljni ručak.
Domaći umak za pizzu
Ako planiraš goste oduševiti pizzom, domaći umak od rajčice značajno će ti povećati šanse. Gotov je za otprilike 20 minuta, a okus je nenadmašan. Budući da su sastojci dostatni za pripremu poveće količine umaka, dio možeš i zamrznuti.
Močvarna juha - novi hit s TikToka
Iako je estetika jela, odnosno njegov izgled, izuzetno bitna, ponekad, srećom, nutritivna vrijednost hrane ipak prevlada nad onim što gledamo. Jedan od primjera kada sastav jela ima prednost nad prezentacijom je novi viralni hit – močvarna juha, koja je postala novi food hit na TikToku jer je izvrstan i hranjiv zimski zalogaj.
Domaće krafne - recept Darka Debića
Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, podijelio je s nama svoj recept za domaće krafne. Mnogi su ga isprobali, uključujući i nas, a rezultat su - savršene, meke krafne baš kao bakine. Najslasnije domaće krafne - savršeno meke i prozračne iznutra i zlatno žute na površini, mogu se puniti džemom, čokoladnim namazom ili primjerice kremom od vanilije.
Domaći slanci po receptu Maje Jalšovec
Domaći slanci prema receptu Maje Jalšovec pravi su hit među ljubiteljima domaćih peciva. Na Majinom TikToku ovaj je recept pogledalo čak 1,4 milijuna ljudi. "Bili su jako fini i odmah su se pojeli", govori za svoje slance sve popularnija Maja, dobitnica nagrade Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Video zvijezda.
Tunakado sendvič
Glavni sastojci tunakado sendviča su - tuna i avokado. Ovaj sendvič pravi je hit otkako ga je na meni uveo lanac kafića Joe & The Juice. od tada svi pokušavaju kopirati njihov recept...
Kremasti rižoto s limunom
Na brzinu pripremi ovaj predivan rižoto s limunom. Polovice limuna položi na zagrijano maslinovo ulje i iskoristi ovaj "pougljenjeni" limun u pripremi perfektnog rižota Brzi rižoto s limunom savršen je izbor tijekom radnog tjedna. Gotov je za samo 30 minuta, savršeno kremast i prepun okusa, a limun mu daje poseban touch i svježinu.
Recept Davida Skoke za pohane srdele
Chef David Skoko zalaže se za veću popularizaciju sitne plave ribe, poput srdela, te stalno osmišljava nove zanimljive recepte u kojima je srdela glavna zvijezda. I mi imamo jedan iz njegove bogate kolekcije - za hrskave i slasne pohane srdele!
Savršeni zalogajčići - lisnato tijesto sa špinatom i feta sirom
Treba ti neko brzinsko predjelo ili fini zalogaj, a bilo bi dobro da je bez mesa jer svi tvoji gosti koji dolaze na večeru ne jedu meso? E pa, imamo odličan recept! Ovi slasni zalogajčići sa špinatom i feta sirom odlična su ideja za takve prilike! Hrskavo lisnato tijesto, i slastan i sočan nadjev u kojem su glavne zvijezde špinat i feta sir, uz dodatak luka, češnjaka, krem sira… svima će se svidjeti, čak i najmlađima koji možda i nisu tako ludi za zelenim povrćem.
Nešto slatko za kraj - zapečene palačinke sa sirom
Kad nas uhvati nostalgija za lijepim trenucima iz djetinjstva, ili nam se jednostavno jede nešto slatko - biramo ove slasne zapečene palačinke sa sirom koje nas nikada ne iznevjere. Volimo te dobre slatke stvari - jednostavne, fine, sa svima dostupnim namirnicama. A zapečene palačinke sa sirom upravo su takva slastica. Mekane, sočne, hrskave na dijelovima koji su se dobro zapekli... Nije da se hvalimo, ali imamo savršen recept!