Špajza 27. studenoga 2023.

Trikovi s čokoladom koji će ti uvijek trebati

slastice s čokoladom
Slastice s čokoladom većini su omiljene, i treba im posvetiti dovoljno pažnje foto: American Heritage Chocolate/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Čokolada je većini omiljena (slatka) namirnica, no treba paziti ne određene detalje kad koristiš čokoladu u pripremi slastica. Donosimo odlične savjete i trikove uspješnih slastičara

Pečenje kolača jednostavno ne možemo zamisliti bez čokolade! Dobro, postoje i brojne slastice koje ne sadrže čarobnu i neodoljivu čokoladu, no u većini su ipak one čokolade. A čokolada, iako većini omiljena namirnica, nije baš jednostavna za rukovanje, posebno ako želiš postići vrhunske rezultate.

Savjete za korištenje čokolade na pravilan način, i za postizanje najboljih rezultata u slasticama s čokoladom, doznali smo od vrhunskih slastičara s glasovite škole Le Cordon Bleu, a mogu se pronaći u priručniku "Le Cordon Bleu: Kolači i deserti" autora Laurenta Duchennea i Bridget Jones.

 

Čokoladni desert Možda vas zanima... Imamo 6 slastica za najveće ljubitelje čokolade! Recepti ž

 

Sjeckanje i ribanje

Prije nego što ćeš čokoladu nasjeckati ili naribati, ohladi je nakratko u hladnjaku. Pazi da ti ruke ne budu pretople, kako se čokolada ne bi otopila.

Ohlađenu čokoladu naribaj na ribežu s najvećim otvorima. Ako se čokolada zagrije u tvojoj ruci, razmazat će se po ribežu – zato treba paziti na temperaturu.

Čokoladu sjeckaj velikim kuhinjskim nožem. Čokoladu prije sjeckanja obavezno razlomi na manje komadiće i dobro ih ohladi u hladnjaku. Komade čokolade stavi na hladnu površinu za sjeckanje i kreni sa sjeckanjem.

 | Author: Maryam Sicard/Unsplash Topljenje čokolade na pari foto: Maryam Sicard/Unsplash

Topljenje čokolade

Za razliku od čokolade za kuhanje, čokoladu za jelo ne treba razrjeđivati, Pažljivo je rastopi. I najmanja kapljica vode dovoljna je da se čokolada stvrdne i zgruša te postane neupotrebljiva. Isto će se dogoditi i ako pregriješ čokoladu.

Čokoladu topi u vatrostalnoj zdjeli, postavljenoj na lonac za pirjanje. Tako ćeš spriječiti da vodena para prodre u zdjelu.

 

Čokoladna glazura, torta Možda vas zanima... Čokoladna glazura: Otkrili smo tajnu ovog savršenstva Špajza

 

Ugrij vodu da lagano zakipi, potom smanji vatru i pričekaj da se voda malo ohladi. Lonac ostavi na vatri, ali ga makni sa štednjaka prije nego što nad njega staviš zdjelu s čokoladom. Potom lonac vrati na vatru.

Čokoladu razlomi na manje, podjednako velike komadiće, jer će se tako brže otopiti i postati glatka.

 | Author: Maria Georgieva/Unsplash Topljenje čokolade na pari - treba pripaziti na nekoliko detalja foto: Maria Georgieva/Unsplash

Temperiranje čokolade

Ako masnoće u čokoladi nisu dobro razmiješane one mogu, kad se čokolada rastopi i ohladi, izazvati pojavu sivih tragova na površini. Da to izbjegneš, zagrij čokoladu, proces zagrijavanja, miješanja i hlađenja doprinijet će da se masnoće posve rastope i dobro umiješaju,

Nakon toga, rastopljenu čokoladu možeš koristiti sa sigurnošću da se sive pruge neće pojaviti. Tako ćeš dobiti sjajnu  i hrskavu glazuru.

Profesionalni slastičari za glazuru koriste couverture čokoladu koju, da bi se postigli dobri rezultati, prije upotrebe valja ugrijati.

 

Pots de Creme Možda vas zanima... Pečena krema od tamne čokolade topi se u ustima Recepti

 

Koraci temperiranja čokolade

Rastopi čokoladu u zdjeli postavljenoj nad lonac za pirjanje s toplom, ali ne i ključalom vodom. Miješaj čokoladu dok ne postane glatka i dosegne temperaturu od 45 stupnjeva.

Čim čokolada dosegne potrebnu temperaturu, ohladi je tako da zdjelu staviš u posudu s ledom. Miješaj dok temperatura ne padne na 25 stupnjeva, a zatim vrati na vatru.

Ponovno zagrij čokoladu nad toplom vodom, ovaj put do 32 stupnja. Čokolada je sada spremna za upotrebu.

 | Author: Anna Tarazevich/Pexels Temperiranje čokolade ključan je proces u pripremi određenih slastica foto: Anna Tarazevich/Pexels

 

fudge Možda vas zanima... Kremasti čokoladni zalogaji od samo 4 sastojka Recepti Muffini s pekan orasima i čokoladom Možda vas zanima... Sočni muffini s pekanima i čokoladom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.