Špajza 15. srpnja 2025.

Zašto kolače prekrivamo kuhinjskom krpom?

pečenje kolača
Pečenje kolača
foto: Mikhail Nilov/Pexels
Prekrivanje tek pečenog kolača vlažnom kuhinjskom krpom star je trik koji koriste brojne domaćice. Zašto? Doznaj u nastavku...

Još su naše bake tek pečene kolače prekrivale mokrim kuhinjskim krpama. Zašto? Ni same nisu to znale objasniti, najčešći odgovor kad bismo ih pitalo, bio bi vjerojatno: "Zato što se to tako radi!" E pa nas baš zanima zašto, pa smo potražili odgovor na to pitanje...

Ako ti je dosta rezanja ispupčenih vrhova biskvita da dobiješ ravnu podlogu za kremu, ovaj trik ća ti uštedjeti vrijeme i živce. Riječ je o jednostavnom postupku koji počinje čim izvadiš biskvit iz pećnice.

Mary Berry Možda vas zanima... Zašto biskvit puca tijekom pečenja? Zna Mary Berry! Špajza

Para omekšava površinu kolača, a biskvit se izravna

Umjesto da ga ostaviš da se jednostavno hladi na zraku, odmah preko još toplog biskvita, dok je još u kalupu, stavi čistu i vlažnu kuhinjsku krpu ili ručnik. Para koja ostaje zarobljena ispod tkanine omekšava površinu i potiče biskvit da se sam izravna dok se hladi – bez potrebe za rezanjem i mrvljenjem toplog biskvita (što nikako nije preporučljivo).

Zatim na pokriveni biskvit lagano položi nešto ravno i čvrsto – dasku za rezanje ili pleh. Nježnim pritiskom potakni biskvit da se “smiri” u ravnom položaju. Nema gnječenja, samo blagi pritisak. Ostavi ga tako dok se potpuno ne ohladi. Kad makneš krpu i “uteg”,  dočekat će te savršeno ravna površina – spremna za mazanje kreme, glaziranje ili slaganje slojeva.

pečenje kolača | Author: Cottonbro Studio/Pexels Zbog čega se kolači nakon pečenja prekrivaju kuhinjskom krpom? foto: Cottonbro Studio/Pexels

Savršeno za kolače koji se jako napušu

Ova metoda najbolje funkcionira kod kolača koji se lako “napušu”, poput klasičnih masnih biskvita. Kombinacija topline, pare i težine ravnomjerno raspoređuje strukturu kolača prije nego se potpuno stisne.

Ova trik posebno dobro dođe kad slažeš kolač ili tortu s više slojeva i želiš da sve bude uredno i simetrično, bez dodatnog rezuckanja. Također, ako pečeš više biskvita za neku proslavu, ušteda vremena bit će osjetna.

brašno Možda vas zanima... Kada se koristi glatko, a kada oštro brašno Špajza

Važno je samo napraviti sve dok je kolač još topao! Ako čekaš predugo ili preskočite korak s krpom, biskvit će se već stvrdnuti u svom zaobljenom obliku.

Za jako visoke torte ili nježne spužvaste biskvite možda će ipak trebati minimalno poravnanje nožem. No za svakodnevno pečenje i trenutke kad si u žurbi, ovaj trik s kuhinjskom krpom je pravo malo čudo - bez nereda i bez stresa.

jogurt kolač, biskvit | Author: Sandie Clarke/Unsplash Krpa će ti pomoći ako želiš potpuno ravan kolač foto: Sandie Clarke/Unsplash

Dodatni savjeti za savršene kolače

Nije krpa jedini super trik kod pečenja kolača, donosimo još dodatnih super savjeta:, a sve vezano uz staru dobru kuhinjsku krpu koja je naš neizostavan saveznik u pripremi brojnih kolača i torti:

  • Koristi isključivo pamučne kuhinjske krpe - Idealno je koristiti tanku (i, naravno, čistu) pamučnu kuhinjsku krpu, bez jakih mirisa deterdženta ili omekšivača. Možeš je prethodno malo navlažiti toplom vodom i dobro ocijediti da ne bude jako natopljena, samo vlažna.
  • Ravnaj dok je toplo - Nemoj čekati da se biskvit potpuno ohladi. Para i toplina su ključni za ovaj trik, pa odmah po vađenju iz pećnice kreni u akciju.
  • Za visoke torte – dvostruka doza - Ako pečeš viši biskvit u dubokom kalupu, možeš kombinirati ovaj trik s pečenjem na nižoj temperaturi (npr. 160°C dulje vrijeme) da izbjegneš “kupolu”.
  • Ne koristi ovaj trik na čokoladnim glazurama - Ova metoda je odlična za "gole" biskvite prije mazanja, ali nije za kolače koji već imaju glazuru ili kremu - prvo izravnaj, pa onda ukrašavaj.
  • Hladnjak? Može, ali ne odmah - Ako se žuriš, biskvit nakon ravnanja možeš staviti u hladnjak, ali neka prethodno odstoji 10-ak minuta na sobnoj temperaturi kako ne bi doživio temperaturni šok i izgubio vlagu.

A sada se baci na pečenje kolača...

kolač od smokava i pistacija Možda vas zanima... Fenomenalan kolač od smokava i pistacija Recepti Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama Možda vas zanima... Kolač s maslinovim uljem i nektarinama za slatko ljeto Recepti kolač od borovnica Možda vas zanima... Brzinski kolač od borovnica i limuna za slađi kraj tjedna Recepti mramorni kuglof Možda vas zanima... Mramorni kuglof - desert koji nikad ne dosadi Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.