Većina restorana visoke kuhinje ima određena pravila odijevanja i ponašanja, koja često nisu eksplicitno napisana, ali ih gosti poštuju čim sjednu za stol. Slično vrijedi i za vrhunske japanske sushi restorane, u kojima se poštivanje određenih normi podrazumijeva, Među tim pravilima je i zabrana nošenja parfema, kolonjske vode ili jakih mirisnih sprejeva za tijelo.
Zašto se u vrhunskim sushi restoranima ne smije nositi parfem
U Japanu, ta zabrana nije stvar osobnog ukusa, već dio duboko ukorijenjenog gastronomskog običaja, odnosno gastronomskog bonton, koji utječe na kvalitetu konzumacije. Naime, miris i okus neraskidivo su povezani, pa se smatra da jaki mirisi narušavaju iskustvo uživanja u hrani. Slično je i kod kušanja vina - jaki mirisi ometaju potpun doživljaj vina.
Svojedobno je i poznati londonski restoran Sushi Kanesaka otvoreno apelirao na goste da izbjegavaju snažne mirise: "Želimo da svi naši gosti imaju vrhunsko iskustvo, no to je ponekad narušeno pretjeranom uporabom parfema. Molimo vas da budete obzirni i koristite parfem umjereno". poručivali su svojim gostima.
Sushi
Ni sommelieri ne nose parfeme kad kušaju i poslužuju vina
Sličan standard vrijedi i za sommeliere, koji nikada ne nose parfem ili kolonjsku vodu, jer bi time mogli zamaskirati arome vina koje kušaju, odnosno poslužuju.
I na velikim kušanjima vina, otvorenim za širu publiku, sve češće organizatori mole posjetitelje da ne koriste (jake) parfeme radi ugodnijeg iskustva kušanja za sve vinoljupce. Takav primjer na domaćoj sceni je tvrtka Vinart koja za svoja događanja poput Vinart Grand Tastinga u Laubi moli posjetitelje da se pridržavaju tog pravila.
Isto pravilo vrijedi i za kuhare: savjetuje im se da ne koriste parfeme, odnosno mirise koji bi mogli utjecati na doživljaj kuhanja i okusa hrane.
Sklad i harmonija - osnova japanske (gastronomske) kulture
U japanskoj kulturi konzumacije hrane naglasak je na skladu i harmoniji – ne samo u pripremi, već i u atmosferi objedovanja. Upravo zato se gosti mole da ne dolaze namirisani (jakim) parfemima, jer snažan miris može omesti osjet okusa i mirisa, a time i potpunu percepciju jela.
U japanskim sushi restoranima zabranjeno je nošenje parfema
"Mirisi su važni kad je riječ o hrani. Oni su sastavni dio stvaranja pravog ugođaja", objasnio je chef Hatanaka za portal Delicious.
Zato, ako se odlučiš posjetiti vrhunski sushi restoran ili bilo koji lokal visoke japanske gastronomije, nemoj nanositi parfem - jer poštivanje tog nepisanog pravila otkriva nečiju kulturu, ali i poštovanje prema umijeću pripreme hrane koju sushi definitivno uključuje.
Još malo o sushiju...