Špajza 02. lipnja 2025.

U japanskim sushi restoranima zabranjeno je nositi parfem - znamo zašto

sushi restoran
Sushi restoran
foto: Aditya Rao/Unsplash
Otkrivamo pozadinu važnog pravila u vrhunskim sushi restoranima: zašto kad dođeš na sushi ne smiješ nositi parfem

Većina restorana visoke kuhinje ima određena pravila odijevanja i ponašanja, koja često nisu eksplicitno napisana, ali ih gosti poštuju čim sjednu za stol. Slično vrijedi i za vrhunske japanske sushi restorane, u kojima se poštivanje određenih normi podrazumijeva, Među tim pravilima je i zabrana nošenja parfema, kolonjske vode ili jakih mirisnih sprejeva za tijelo.

sushi Možda vas zanima... VODIČ: Otkrivamo ti baš sve što trebaš znati o sushiju Špajza

Zašto se u vrhunskim sushi restoranima ne smije nositi parfem

U Japanu, ta zabrana nije stvar osobnog ukusa, već dio duboko ukorijenjenog gastronomskog običaja, odnosno gastronomskog bonton, koji utječe na kvalitetu konzumacije. Naime, miris i okus neraskidivo su povezani, pa se smatra da jaki mirisi narušavaju iskustvo uživanja u hrani. Slično je i kod kušanja vina - jaki mirisi ometaju potpun doživljaj vina.

Svojedobno je i poznati londonski restoran Sushi Kanesaka otvoreno apelirao na goste da izbjegavaju snažne mirise: "Želimo da svi naši gosti imaju vrhunsko iskustvo, no to je ponekad narušeno pretjeranom uporabom parfema. Molimo vas da budete obzirni i koristite parfem umjereno". poručivali su svojim gostima.

sushi | Author: Geraldine Lewa/Unsplash Sushi foto: Geraldine Lewa/Unsplash

Ni sommelieri ne nose parfeme kad kušaju i poslužuju vina

Sličan standard vrijedi i za sommeliere, koji nikada ne nose parfem ili kolonjsku vodu, jer bi time mogli zamaskirati arome vina koje kušaju, odnosno poslužuju.

I na velikim kušanjima vina, otvorenim za širu publiku, sve češće organizatori mole posjetitelje da ne koriste (jake) parfeme radi ugodnijeg iskustva kušanja za sve vinoljupce. Takav primjer na domaćoj sceni je tvrtka Vinart koja za svoja događanja poput Vinart Grand Tastinga u Laubi moli posjetitelje da se pridržavaju tog pravila.

sushi Možda vas zanima... Svjetski dan sushija slavimo uz odličan recept za uramaki Recepti

Isto pravilo vrijedi i za kuhare: savjetuje im se da ne koriste parfeme, odnosno mirise koji bi mogli utjecati na doživljaj kuhanja i okusa hrane.

Sklad i harmonija - osnova japanske (gastronomske) kulture

U japanskoj kulturi konzumacije hrane naglasak je na skladu i harmoniji – ne samo u pripremi, već i u atmosferi objedovanja. Upravo zato se gosti mole da ne dolaze namirisani (jakim) parfemima, jer snažan miris može omesti osjet okusa i mirisa, a time i potpunu percepciju jela.

sushi restoran | Author: Falco Negerman/Unsplash U japanskim sushi restoranima zabranjeno je nošenje parfema foto: Falco Negerman/Unsplash

"Mirisi su važni kad je riječ o hrani. Oni su sastavni dio stvaranja pravog ugođaja", objasnio je chef Hatanaka za portal Delicious.

Zato, ako se odlučiš posjetiti vrhunski sushi restoran ili bilo koji lokal visoke japanske gastronomije, nemoj nanositi parfem - jer poštivanje tog nepisanog pravila otkriva nečiju kulturu, ali i poštovanje prema umijeću pripreme hrane koju sushi definitivno uključuje.

Još malo o sushiju...

sushi riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati sushi rižu Recepti I love sushi Možda vas zanima... Sushi kao glavna zvijezda prave, pravcate izložbe! Najave Sushi vafli Možda vas zanima... Sushi vafli novi su veliki hit na TikToku! Špajza Možda vas zanima... Sushi - osnovni sastojci za pripremu najpoznatijeg japanskog jela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.