Špajza 19. listopada 2023.

Znaš li gdje trebaš čuvati zalihu orašastih plodova?

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi foto: Jess Loiterton/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako pravilno uskladištiš orašaste plodove, rok trajanja im možeš produljiti do godine dana...

Iako nam je san imati smočnicu s nanizanim staklenim posudama punim orašastih plodova, to bi zaista trebao ostati samo san. Orašasti plodovi, poput oraha, badema, lješnjaka i pistacije bogati su dobrim mastima.

Upravo te dobre masti, koje su u kontroliranim količinama odlične za snižavanje kolesterola i osjećaj sitosti, su razlog zbog kojeg orašasti plodovi mogu užegnuti. Podložni su oksidaciji, osobito ako su nasjeckani ili tostirani, te ih ne bismo trebali dugo držati na višoj temperaturi ni svjetlosti. Naravno, ljeti je to teško izbjeći, osim ako ti uvjeti u smočnici nisu izvanredni. 

Ipak, rješenje je jednostavno. Zamrzni ih i produlji im rok trajanja na čak 6 mjeseci do godine dana. 

 | Author: SHUTTERSTOCK Orašaste plodove u zamrzivaču možeš čuvati do godine dana. foto: SHUTTERSTOCK

Kako čuvati orašaste plodove?

Kao što smo ranije spomenuli, nasjeckani orašasti plodovi imaju veću izloženu podlogu i prije će oksidirati. Kod tostiranih pak je promijenjen kemijski sastav i također će prije užegnuti. Najbolje je zamrznuti cijele i termički neobrađene orašaste plodove, koji dobro zapakirani u zamrzivaču mogu biti čak godinu dana. Ostatak će izdržati do 6 mjeseci, što također nije loše.

Hladnjak je isto pristojan odabir, ali će maksimalan rok trajanja u tom slučaju biti 6 mjeseci. Obavezno ih zapakiraj u čvrstu posudu s poklopcem jer lako upijaju mirise i lako će mirisati po luku i češnjaku, kao i ostalim intenzivnim namirnicama koje često držimo u hladnjaku.

 

Kikiriki maslac Možda vas zanima... Znamo gdje trebaš čuvati otvoreni kikiriki maslac! Špajza

 

Ako se pridržiš ovih pravila, uživat ćeš dugo u orašastim plodovima odličnog okusa. Čim osjetiš neugodnu kombinaciju gorkog i kiselkastog, zaputi se do tržnice ili trgovine po novu zalihu. 

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Lješnjaci - kako ih sačuvati da ne užegnu? foto: Monika Grabkowska/Unsplash

DODATNI SAVJETI ZA ZAMRZAVANJE NAMIRNICA:

 

Hrana u zamrzivaču Možda vas zanima... Vrijeme je da organiziraš zamrzivač. Imamo nekoliko savjeta... Špajza Brownies Možda vas zanima... Otkrivamo možeš li zamrznuti brownieje! Špajza Možda vas zanima... Kako napraviti i pravilno zamrznuti pire od bundeve Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.