Malo drukčiji pire krumpir
Iako je pire krumpir jednostavno i svakodnevno jelo, ponekad može ispasti bezličan i tvrd. Kako ne bi bio uvijek isti, pire možemo oplemeniti dodatkom češnjaka i luka. A želite li podići pripremu pirea na višu razinu, preporučamo da ga skuhate na način kako to čini priznati kuhar Heston Blumenthal. Poznati vlasnik jednog od najboljih svjetskih restorana, krumpir oguli i nareže na kriške debljine 2,5 cm pa ih kuha na laganoj vatri otprilike 30 minuta, nakon čega ih ocijedi te ponovno stavlja kuhati u hladnu vodu dok sasvim ne omekšaju. Na 1 kg krumpira, Heston dodaje 300 g maslaca i malo toplog mlijeka.
Pire krumpir na način Hestona Blumenthala

Pita od krumpira
Jednostavnost pripreme glavna je karakteristika ovog izvorno jelo bosanske kuhinje. Idealna je za brzu večeru kada vam navrate nenadani, a gladni gosti. Poslužite ju i za malo svečaniji doručak sa sirom i vrhnjem.
Zapečeni krumpir punjen pancetom i gljivama
S obzirom na izdašnost krumpira, zapečeni krumpir uz bogatu salatu možemo poslužiti i kao glavno jelo.
Zapečeni krumpir s pancetom i gljivama
Umjesto prženja, za pripremu pommes fritesa odaberite pečenje
Ukoliko se ne želite odreći hrskavih krumpirića sasvim ste u pravu, no ipak preporučamo da umjesto prženja u dubokom ulju isprobate ovaj zdravstveno prihvatljiviji način pripreme krumpirića.
Hasselback krumpiri
Pogled na sliku švedskih krumpira izaziva opasne zazubice. Za ove „harmonika“ krumpire rekli bismo da su unaprijeđena verzija pola od krumpira i rado bi ih sparili s pirjanim kiselim kupusom.
Hasselback krumpiri sa slaninom
Francuski krumpir
U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku, uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka. U hrvatskim kuhinjama se rado i često sprema jer krumpira na balkonu i jaja u hladnjaku ima gotovo svaka kuća. Francuski krumpir je toplo pečeno i mirisno jelo poput musake koje izvrsno prija u sva godišnja doba, no pogotovo ga volimo zimi.
Juha od krumpira
Jednostavna za pripremu, a savršeno gusta i kremasta – juha od krumpira.
Mediteranska salata od krumpira
U ovoj se nutritivno uravnoteženoj hranjivoj salati isprepleću kuhani krumpir, tuna, tvrdo kuhana jaja, rajčice, zelena salata, masline i luk, a dresing je pravi mediteranski s maslinovim uljem uz dodatak senfa.
Krumpir u desertu
Iako ideja krumpira u desertu zvuči neobično, ovaj slatki omlet ili palačinka s jabukama izgleda iznimno primamljivo i vrijedi ga isprobati.
Popečci od krumpira
Poslužite ih za glavno jelo, predjelo ili laganu večeru.