Kolumne 07. ožujka 2016.

Nakon ovog fantastičnog burgera više nećete ići u fast-food!

burger
Danijel Živković
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš bloger Ivan danas dijeli recept za savršen, sočan i podatan burger.

Tajna dobrog burgera je u odabiru mesa koje neće biti prežilavo, bezukusno i u konačnici - prepečeno.

S malo ljubavi, strpljenja i dobrim tajmingom, možete kod kuće napraviti savršen burger, baš onakav kakav biste poželjeli pojesti vani. Otprilike ovako...

Sastojci za 4 osobe:

burgeri | Author: Danijel Živković Danijel Živković

Za meso

  • 1 kg mljevene junetine (1/2 kg buta, 1/2 kg vrata)
  • 100 g dimljene slanine
  • Sol
  • Papar
  • 2 žlice Worchester umaka
  • 2 žlice kečapa
  • 1 žličica šećera
  • krušne mrvice
  • 2 jaja
  • svježi peršin
  • Chilly papričica

Za pecivo

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žlice lanenog brašna
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca
  • sol
  • vrećica i pol suhog kvasca
  • 1/2 dcl mlake vode
  • 1/2 dcl mlakog mlijeka

Za umak

  • Kečap
  • Majoneza
  • Worchester umak
  • Senf
  • Med

Priprema peciva

  1. Brašnu dodajte sol i suhi kvasac. Maslac umrvite u brašno, dodajte jaje, vodu i mlijeko te zamijesite smjesu. Ostavite da se diže 45 minuta na toplome.
  2. Oblikujte male loptice te ih stavite na papir za pečenje i ostavite da se još jednom dignu.
  3. Nakon toga premažite ih jajetom i posipajte sezamom, te pecite u pećnici na 200 stupnjeva 15-ak minuta.

Priprema mesa

  1. Zamolite mesara da vam junetinu i slaninu samelje zajedno, obavezno dva puta.
  2. Chilly papričici uklonite sjemenke te ju sitno isjeckajte.
  3. Sjedinite sve sastojke te na kraju dodajte krušne mrvice sve dok smjesa ne postane kompaktna.
  4. Meso ostavite minimalno 2-3 sata u hladnjaku, a idealno preko noći.

Mali savjet: kada smjesu možete primiti jednom rukom i podići ju bez rasipanja - znate da je gotova.

Priprema burgera:

  1. Kad meso izvadite iz hladnjaka, pustavite ga da postigne sobnu temperaturu.
  2. Od smjese oblikujte burgere debljine 3 cm. Tavu najprije dobro zagrijte i pecite meso sa svake strane 3 minute (medium rare).
  3. Nakon što prvi put okrenete meso, na gornju stranu stavite mali komadić maslaca.
  4. Prilikom slaganja burgera, po želji dodajte zelenu salatu, rajčicu, luk i/ili kisele krastavce.

Dobar tek!

Ivana možete pratiti na facebook stranici Dumbina kuhinja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.