Ovaj divni gazpacho od lubenice pravo je osvježenje na žlicu, a ljeto je njegovo idealno vrijeme... Isprobaj naš recept!
Kad bi ljeto imalo okus, vjerojatno bi to bio okus baš kao ova genijalna hladna juha. Jer, iako svi obožavamo klasični gazpacho od rajčice, ovaj gazpacho od lubenice (koji sadrži i rajčicu i krastavce i paprike) sjajan je spoj ostalih ljetnih plodova koji nas istodobno hidriraju, ali i oduševljavaju okusima...
Kako napraviti najbolji gazpacho od lubenice
Ključ je u dobrom balansiranju okusa, i kušanju tijekom pripreme, odnosno nakon blendanja sastojaka. Iako su ljeti na vrhuncu sezone, sastojci za ovaj gazpacho od lubenice, mogu i na vrhuncu sezone varirati u okusu, kiselini, slatkoći... Sve to ovisi i o sorti koja se koristi, ali i načinu uzgoja.
I zato je tajna u tome da gazpacho obavezno kušaš tijekom pripreme i dobro izbalansiraš sve okuse. Ako fali kiseline dodaj, još octa (u receptu je onaj od sherryja, ali odlično funkcionira i kvasina, ali i potpuno drugačiji aceto balsamico). Vjeruj svojim okusnim pupoljcima i ova genijalna hladna juha bit će savršena baš svaki put!
Imaj na umu i to da će se, dok se gazpacho hladi u hladnjaku, okusi međusobno prožeti i izmijeniti, pa obavezno ponovno kušaj svoj gazpacho od lubenice neposredno prije posluživanja. U nastavku je naš recept za gazpacho od lubenice...
Gazpacho od lubenice
foto: Feasting at Home/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gazpacho od lubenice
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krastavac
1
kom
Crvena paprika
1
kom
Rajčica
2
šalica
Lubenica
2
šalica
Maslinovo ulje
65
ml
Ocat od sherryja
1,50
žlica
Jalapeño papričica
2
žlica
Ljutika
3
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Listići svježeg bosiljka
Korijander - listići
Tostirani kruh
Postupak
Krastavac oguli, izvadi mu sjemenke iz sredine - 1/4 nareži na sitne kockice i sačuvaj za servranje, ostatak krastavca grubo nareži i ubaci u blander.
U blender dodaj narezanu papriku, rajčicu (2 šalice rajčice narezane na kockice), lubenicu (2 šalice lubenice narezane na kockice), malsinovo ulje, ocat, jalapeno papričicu i 2 žlice ljllutike, posoli i popapri.
Blendaj do željene konzistencije - ovisno želiš li juhu s malo komadića povrća i voća, ili pak sasvim 'glatku', jednoličnu juuhu.
Kušaj i dodaj još soli i papra prema potrebi.
Stavi u hladnjak (pokriveno) na minimalno 2 sata, a najbolje preko noći.
Gazpacho od lubenice razdijeli u 4 zdjelice. Posluži sa svježim začinskim biljem, lagano prelij maslinovim uljem, nasitno nasjeckanim krastavcima i preostalom 1 žlicom ljutike. Posluži uz tostirani kruh.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
180 kcal
9 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
1,00 g
0 %
UH
11,00 g
4 %
PROTEINI
2,00 g
4 %
Čisto sumnjamo da će ti ostati gazpacha od lubenice, ali ako se to ipak dogodi, zapamti da ga možeš čuvati u hladnjaku, dobro poklopljenog, do 3 dana.
Ako želiš kremastiju verziju gazpacha od lubenice, dodaj u blender i avokado.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.