Pavlova je voćni beze desert, hrskavog vanjskog sloja, i mekane unutrašnjosti. Obložena je tučenim slatkim vrhnjem i voćem. Uobičajeno se smatra ljetnom slasticom, ali napravljena u obliku vijenca čini prekrasnu i ukusnu božićnu slasticu.
Zapravo, božićna pavlova postaje najpopularnija vrsta pavlove! Nije ni čudo - samo jedan pogled na ovu neodoljivu slasticu dovoljan je da se rastope i najtvrđa srca!
Ime Pavlova slastica je dobila po poznatoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Smatra se da su Novozelanđani počeli praviti ovaj kolač nakon njenog obilaska tog dijela svijeta tijekom 1920-ih.
Kako ukrasiti božićnu Pavlovu?
Kad se pavlova ispekla i potpuno ohladila, slijedi zabavni dio – dekoriranja i ukrašavanja prema tvojim željama i ukusu! Bobicama i kriškama voća ukrasi vrh vijenca. Borovnice, maline i jagode su odličan izbor, ali možeš koristiti i kriške banana, manga ili kivija.
Pavlovu možeš ukrasiti i sirupima u boji, laticama ruže ili nasjeckanim orašastim plodovima.
Može li se pripremiti unaprijed?
Ako si u potrazi za ukusnim svečanim receptom koji možeš pripremiti unaprijed, pavlova je savršen izbor! Božićnu pavlovu možeš napraviti i do mjesec dana unaprijed! Samo zamotaj beze koru u prozirnu foliju i ostavi je na hladnom i suhom mjestu. Neposredno prije posluživanja pavlovu premaži tučenim slatkim vrhnjem i voćem.
Božićna pavlova
Sastojci:
- 6 velikih bjelanjaka
- 350 g šećera
- 1 žličica vinskog octa
- 1 žličica škrobnog brašna
- 600 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 700 g voća po izboru
- listovi mente i šećer u prahu za dekoraciju
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 160˚C.
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na papir nacrtaj krug od 30 cm i unutar njega krug od 15 cm.
- Bjelanjke stavi u veliku posudu i miksaj dok ne postanu čvrsti. Postupno dodaj šećer dok se bjelanjci miksaju na najvećoj brzini. Smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
- U šalici izmiješaj brašno s octom te smjesu dodaj bjelanjcima.
- Pažljivo žlicom stavljaj beze smjesu na prsten nacrtan na papiru za pečenje.
- Smjesu pažljivo poravnaj kako bi se kasnije na nju mogli staviti šlag i voće. Imaj na umu da će se beze u pećnici širiti u svim smjerovima.
- Stavi beze u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 140 stupnjeva.
- Peci 1 do 1 sat i 15 minuta.
- Pavlovu možeš ostaviti preko noći da se osuši ili najmanje jedan sat da odmori.
- Izmiksaj slatko vrhnje i ekstrakt vanilije sve do željene teksture.
- Žlicom premaži beze koru tučenim slatkim vrhnjem, a zatim posloži voće.
- Ukrasi s listićima mente i šećerom u prahu.
Sretan ti i sladak Božić uz ove odlične blagdanske recepte!