Recepti 21. prosinca 2020.

Božićna Pavlova u neodoljivom izdanju koje ćeš dugo pamtiti!

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Božićna Pavlova napravljena je u obliku vijenca, a prekrasnim izgledom i dekoracijom uljepšat će svaki blagdanski stol!

Pavlova je voćni beze desert, hrskavog vanjskog sloja, i mekane unutrašnjosti. Obložena je tučenim slatkim vrhnjem i voćem. Uobičajeno se smatra ljetnom slasticom, ali napravljena u obliku vijenca čini prekrasnu i ukusnu božićnu slasticu. Zapravo, božićna pavlova postaje najpopularnija vrsta pavlove! Nije ni čudo - samo jedan pogled na ovu neodoljivu slasticu dovoljan je da se rastope i najtvrđa srca!

Ime Pavlova slastica je dobila po poznatoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Smatra se da su Novozelanđani počeli praviti ovaj kolač nakon njenog obilaska tog dijela svijeta tijekom 1920-ih.

Kako ukrasiti božićnu Pavlovu?

Kad se pavlova ispekla i potpuno ohladila, slijedi zabavni dio – dekoriranja i ukrašavanja prema tvojim željama i ukusu! Bobicama i kriškama voća ukrasi vrh vijenca. Borovnice, maline i jagode su odličan izbor, ali možeš koristiti i kriške banana, manga ili kivija. Pavlovu možeš ukrasiti i sirupima u boji, laticama ruže ili nasjeckanim orašastim plodovima. 

Može li se pripremiti unaprijed?

Ako si u potrazi za ukusnim svečanim receptom koji možeš pripremiti unaprijed, pavlova je savršen izbor! Božićnu pavlovu možeš napraviti i do mjesec dana unaprijed! Samo zamotaj beze koru u prozirnu foliju i ostavi je na hladnom i suhom mjestu. Neposredno prije posluživanja pavlovu premaži tučenim slatkim vrhnjem i voćem. 


Sastojci: 

  • 6 velikih bjelanjaka
  • 350 g šećera
  • 1 žličica vinskog octa
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • 600 ml slatkog vrhnja 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 700 g voća po izboru
  • Listovi mente i šećer u prahu za dekoraciju

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 160˚C.
  2. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na papir nacrtaj krug od 30 cm i unutar njega krug od 15 cm. 
  3. Bjelanjke stavi u veliku posudu i miksaj dok ne postanu čvrsti. Postupno dodaj šećer dok se bjelanjci miksaju na najvećoj brzini. Smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
  4. U šalici izmiješaj brašno s octom te smjesu dodaj bjelanjcima.  
  5. Pažljivo žlicom stavljaj beze  smjesu na prsten nacrtan na papiru za pečenje.
  6. Smjesu pažljivo poravnaj kako bi se kasnije na nju mogli staviti šlag i voće. Imaj na umu da će se beze u pećnici širiti u svim smjerovima.
  7. Stavi beze u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 140 stupnjeva.
  8. Peci 1 do 1 sat i 15 minuta. 
  9. Pavlovu možeš ostaviti preko noći da se osuši ili najmanje jedan sat da odmori. 
  10. Izmiksaj slatko vrhnje i ekstrakt vanilije sve do željene teksture 
  11. Žlicom premaži beze koru tučenim slatkim vrhnjem, a zatim posloži voće. 
  12. Ukrasi s listićima mente i šećerom u prahu.

Sretni blagdani!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.