Recepti Božić 07. prosinca 2024.

Božićna Pavlova je najukusniji ukras tvog stola

Božić
31 MIN
80 MIN
12
SREDNJE
božićna pavlova
Božićna Pavlova
foto: The Happy Foodie/Pinterest
Božićna Pavlova napravljena je u obliku vijenca, a prekrasnim izgledom i dekoracijom uljepšat će svaki blagdanski stol!

Pavlova je voćni beze desert, hrskavog vanjskog sloja, i mekane unutrašnjosti. Obložena je tučenim slatkim vrhnjem i voćem. Uobičajeno se smatra ljetnom slasticom, ali napravljena u obliku vijenca čini prekrasnu i ukusnu božićnu slasticu.

Zapravo, božićna Pavlova postaje najpopularnija vrsta Pavlove! Nije ni čudo - samo jedan pogled na ovu neodoljivu slasticu dovoljan je da se rastope i najtvrđa srca!

Ime Pavlova slastica je dobila po poznatoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Smatra se da su Novozelanđani počeli praviti ovaj kolač nakon njenog obilaska tog dijela svijeta tijekom 1920-ih.

Pavlova torta Možda vas zanima... Pavlova: Priča o najpoznatijoj slastici od bjelanjaka i voća Recepti

Kako ukrasiti božićnu Pavlovu?

Kad se Pavlova ispekla i potpuno ohladila, slijedi zabavni dio dekoriranja i ukrašavanja prema tvojim željama i ukusu! Bobicama i kriškama voća ukrasi vrh vijenca. Borovnice, maline i jagode su odličan izbor, ali možeš koristiti i kriške banana, manga ili kivija.

Pavlovu možeš ukrasiti i sirupima u boji, laticama ruže ili nasjeckanim orašastim plodovima. 

Može li se božićna Pavlova pripremiti unaprijed?

Ako si u potrazi za ukusnim svečanim receptom koji možeš pripremiti unaprijed, Pavlova je savršen izbor! Božićnu Pavlovu možeš napraviti i do mjesec dana unaprijed! Samo zamotaj beze koru u prozirnu foliju i ostavi je na hladnom i suhom mjestu. Neposredno prije posluživanja Pavlovu premaži tučenim slatkim vrhnjem i voćem. 

božićna pavlova | Author: The Happy Foodie/Pinterest Božićna Pavlova foto: The Happy Foodie/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Božićna Pavlova
31 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bjelanjak 6 kom
  • Šećer 350 g
  • Vinski ocat 1 žlica
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 1 žlica
  • Slatko vrhnje 600 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Voće po izboru 700 g
  • Listići mente
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 160˚C.


  2. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i na papir nacrtaj krug od 30 cm i unutar njega krug od 15 cm. 


  3. Bjelanjke stavi u veliku posudu i miksaj dok ne postanu čvrsti. Postupno dodaj šećer dok se bjelanjci miksaju na najvećoj brzini. Smjesa treba biti čvrsta i sjajna.


  4. U šalici izmiješaj brašno s octom te smjesu dodaj bjelanjcima.  


  5. Pažljivo žlicom stavljaj beze smjesu na prsten nacrtan na papiru za pečenje.


  6. Smjesu pažljivo poravnaj kako bi se kasnije na nju mogli staviti šlag i voće. Imaj na umu da će se beze u pećnici širiti u svim smjerovima.


  7. Stavi beze u pećnicu i odmah smanji temperaturu na 140 stupnjeva.


  8. Peci 60-75 minuta. 


  9. Pavlovu možeš ostaviti u ugašenoj pećnici preko noći da se osuši ili najmanje jedan sat da odmori. 


  10. Izmiksaj slatko vrhnje i ekstrakt vanilije sve do željene teksture.


  11. Žlicom premaži beze koru tučenim slatkim vrhnjem, a zatim posloži voće. 


  12. Ukrasi s listićima mente i šećerom u prahu.


Imamo mi još super ukusnih varijanti Pavlove...

Možda vas zanima... Pavlova u čaši - nova verzija slatkog klasika Recepti Možda vas zanima... Slatko osvježenje: Pavlova od limuna Recepti Možda vas zanima... Slatka kao ljubav - Pavlova torta s jagodama, malinama i kupinama Recepti Pavlova sa smokvama Možda vas zanima... Pavlova od smokava: Apsolutni hit za kraj ljeta Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:58 10. Prosinac 2023.

    super