Recepti Piletina 15. listopada 2024.

Chef Melkior Bašić dao nam je 3 odlična recepta u kojima se koriste ostaci hrane

Piletina
15 MIN
8 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Safe2Eat
Lucija Lugomer, Doris Pinčić Guberović i Melkior Bašić
foto: Ratko Mavar
Ostaci hrane uz malo truda i mašte postaju ukusni, brzi i jednostavni obroke, a kako ih pripremiti naučili smo od chefa Melkiora Bašića na odličnoj kulinarskoj radionici koju su zajednički organizirali EFSA i HAPIH uoči Svjetskog dana hrane 16. listopada

Arancini od ostataka rižota u brzom umaku od rajčice, pašteta od ostataka pečene ribe i kuhanog krumpira ili pak club sendviči u kojima je glavna zvijezda pečena piletina koja nam je ostala od ručka? A zašto ne sva tri jela?! Jer sva tri smo probali i sva tri su nam jako, jako ukusna.

Ovi odlični zalogaji pravi su dokaz kako ostaci hrane uz malo truda i mašte postaju ukusni, brzi i jednostavni obroci, a kako ih pripremiti naučili smo od chefa Melkiora Bašića na odličnoj kulinarskoj radionici koju su zajednički organizirali Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uoči Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada.

Iskoristi ostatke Možda vas zanima... Nov način kuhanja - jela od onog što ti je pri ruci! Špajza pileći curry Možda vas zanima... Brzi curry od ostataka pečene piletine Recepti

Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Sudionici kulinarske radionice EFSA-e i HAPIH-a foto: Ratko Mavar

Najviše hrane u Hrvatskoj baca se u kućanstvima

Radionica je održana kao dio EFSA-ine kampanje Safe2Eat, s ciljem educiranja potrošača o sigurnom rukovanju hranom i smanjenju bacanja hrane, a sudionici su učili kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane. 

Svi se žalimo kako je hrana sve skuplja no to nas ne sprječava da i dalje bacamo velike količine hrane. Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj se na godišnjoj razini baci oko 280.000 tona hrane, odnosno oko 72 kilograma hrane po stanovniku. Iako je svaki kilogram bačene hrane kilogram previše, možemo se pohvaliti kako Hrvatska stoji bolje od europskog prosjeka od 131 kilograma, pozicionirajući se kao druga zemlja EU-a s najmanje otpada od hrane po stanovniku, odmah nakon Slovenije.

Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Radionicu je vodio chef Melkior Bašić foto: Ratko Mavar Sourdough krug Možda vas zanima... Slavni chef savjetuje kako iskoristiti stari kruh Špajza

Međutim, od ukupne količine otpada od hrane na godišnjoj razini u Hrvatskoj, čak 76% dolazi iz kućanstava - znatno više u usporedbi s prosjekom EU-a od 54%. To Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane bačene u domaćinstvima. Dokaz da je bacanje hrane ne samo ekološki već i golem ekonomski problem jest činjenica da se tržišna vrijednost hrane bačene u EU-u procjenjuje na ukupno 132 milijarde eura.

Najčešće se bacaju namirnice s kratkim rokom trajanja poput svježeg mlijeka, mesa i ribe, voća i povrća te pekarskih proizvoda. I zato su dobrodošle ovakve edukativne radionice na kojima možemo naučiti koja je hrana sigurna za jesti i kako iskoristiti ostatke od, primjerice, jučerašnjeg ručka. 

Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Sandra Rončević, Morana Zibar, Maja Jalšovec i Igor Jadan pripremali su arancine od ostataka riže i brzi umak od rajčice foto: Ratko Mavar

Ne gasi ekran dok kuham

Arancini di riso u umaku od rajčice - recept by Melkior Bašić
30 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
ARANCINI
Sastojci
  • Hladni rižoto iz hladnjaka (ostaci rižota)
  • Brašno
  • Jaje
  • Krušne mrvice
Postupak
  1. Od preostalog hladnog rižota iz hladnjaka (od gljiva, povrća ili čak samo obična riža) oblikujte loptice


  2. Loptice panirati po bečkom receptu: uvaljati u brašno, jaja i prezle.


  3. Kuglice pržite u dubokom ulju do zlatno-žute boje, da postanu hrskave izvana i kremaste iznutra.


BRZI DOMAĆI UMAK OD RAJČICE
Sastojci
  • Maslinovo ulje
  • Luk
  • Pelati iz konzerve
  • Češnjak
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Popržite luk na maslinovom ulju.


  2. Dodajte češnjak i pelate te kuhajte pola sata do 45 minuta.


  3. Izmiksajte umak, vratite ga u tavu, dodajte sol i papar.


Poznate osobe i influenceri stečeno znanje prenose dalje

Tijekom edukativne kulinarske radionice, uz vodstvo chefa Melkiora Bašića i pratnju stručne savjetnice iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane Vlatke Buzjak Služek, sudionici su učili o iskoristivosti ostataka od hrane, ali i o pravilima sigurnosti hrane kojih se treba pridržavati prilikom pripreme obroka.

U radionici su sudjelovale osobe iz javnog života, food blogeri i influenceri, uključujući Doris Pinčić Guberović, Moranu Zibar, Luciju Lugomer, Nanu Nadarević, Milu Butorca, Sandru Rončević, Maju Jalšovec, Sonju Švajhler, Slađanu Ostić i Igora Jadana. Učili su kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane, poput arancina od ostataka riže u umaku od rajčice, club sendviča i riblje paštete, ali i kako ispravno rukovati hranom, pripremati je i skladištiti, a sve s ciljem da opremljeni novim znanjima i vještinama nastave educirati građane koji na društvenim mrežama prate njihov kulinarski i drugi sadržaj.

Možda vas zanima... Jamie Oliver: Nema bacanja! Kako iskoristiti ostatke hrane Špajza Čarobni umaci Možda vas zanima... Ne bacaj ostatke mesa, oživi ga finim umacima Špajza Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Slađana Ostić, Lucija Lugomer, Doris Pinčić Guberović i Sonja Švajhler pripremali su club sendvič s ostacima pečene piletine foto: Ratko Mavar

Ne gasi ekran dok kuham

Club sendvič od ostataka pečene piletine - recept by Melkior Bašić
15 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Pečena piletina - ostaci
  • Zelena salata
  • Majoneza
  • Sol
  • Papar
  • Sok od limuna
  • Kruh
  • Panceta
  • Rajčica
  • Jaje
Postupak
  1. Pečenu piletinu narežite na tanke trakice i pomiješajte s nasjeckanom zelenom salatom, majonezom, soli, paprom i malo limunovog soka za svježinu.


  2. Nadjev složite na prvu šnitu tostiranog kruha.


  3. Na drugu šnitu dodajte prženu pancetu, narezane rajčice i jaje na oko.


  4. Sve složite u troslojni sendvič i prerežite dijagonalno.


Potrebno je malo kreativnosti i malo dobre volje

"Previše hrane se nepotrebno baca, ali uz malo kreativnosti svaku namirnicu možemo iskoristiti do maksimuma te ostatke hrane transformirati u ukusne obroke.

Preporuke su jednostavne, i njih se svi možemo pridržavati – kupite što vam treba i koliko vam treba, poslužite manje količine hrane, svi ostaci se mogu pohraniti u hladnjak i iskoristiti drugi dan, zamrzavajte ostatke hrane, pretvorite ostatke u kompost i naučite razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Ovo je prilika da promijenimo naše navike i pokažemo kako svaki komadić hrane ima svoju vrijednost", rekao je chef Melkior Bašić.

Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Nana Nadarević i Mile Butorac pripremali su brzu riblju paštetu od ostataka pečene ribe i kuhanog krumpira foto: Ratko Mavar

Ne gasi ekran dok kuham

Jednostavna pašteta od ostataka pečene ribe - recept by Melkior Bašić
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Ostaci ribe - očišćeni od kostiju
  • Krumpir
  • Češnjak
  • Kapare
  • Sok od limuna
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Kruh
Postupak
  1. Skuhajte krumpir te ga procijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja krumpira).


  2. Skuhanom krumpiru dodajte očišćenu ribu, češnjak, kapare, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar.


  3. Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


  4. Po potrebi prilagodite okus dodavanjem kapara ili limunovog soka.


  5. Riblju paštetu poslužite uz tostirani kruh. Ako imate stari kruh, narežite ga na kriške, lagano ga posolite, pouljite maslinovim uljem i pecite na 250 °C dok ne postane zlatno-smeđ.


Koja je hrana sigurna za konzumaciju?

"Svijest o sigurnosti hrane ključna je za zdravlje svakoga od nas. Zato putem ove radionice, kao i drugih aktivnosti u okviru kampanje Safe2Eat, želimo osnažiti pojedince da prepoznaju i primijene najbolje metode očuvanja kvalitete i sigurnosti svoje hrane te osigurati da pravilne prakse postanu norma u svakom kućanstvu", istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a.

Više informacija o sigurnosti hrane i savjeta kako smanjiti otpad od hrane može se pronaći na web stranici kampanje Safe2Eat.

Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a i chef Melkior Bašić foto: Ratko Mavar Safe2Eat | Author: Ratko Mavar Sandra Rončević i Morana Zibar foto: Ratko Mavar riža Možda vas zanima... Je li sigurno jesti i podgrijavati ostatke riže? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.