Arancini od ostataka rižota u brzom umaku od rajčice, pašteta od ostataka pečene ribe i kuhanog krumpira ili pak club sendviči u kojima je glavna zvijezda pečena piletina koja nam je ostala od ručka? A zašto ne sva tri jela?! Jer sva tri smo probali i sva tri su nam jako, jako ukusna.
Ovi odlični zalogaji pravi su dokaz kako ostaci hrane uz malo truda i mašte postaju ukusni, brzi i jednostavni obroci, a kako ih pripremiti naučili smo od chefa Melkiora Bašića na odličnoj kulinarskoj radionici koju su zajednički organizirali Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uoči Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada.
Najviše hrane u Hrvatskoj baca se u kućanstvima
Radionica je održana kao dio EFSA-ine kampanje Safe2Eat, s ciljem educiranja potrošača o sigurnom rukovanju hranom i smanjenju bacanja hrane, a sudionici su učili kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane.
Svi se žalimo kako je hrana sve skuplja no to nas ne sprječava da i dalje bacamo velike količine hrane. Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj se na godišnjoj razini baci oko 280.000 tona hrane, odnosno oko 72 kilograma hrane po stanovniku. Iako je svaki kilogram bačene hrane kilogram previše, možemo se pohvaliti kako Hrvatska stoji bolje od europskog prosjeka od 131 kilograma, pozicionirajući se kao druga zemlja EU-a s najmanje otpada od hrane po stanovniku, odmah nakon Slovenije.
Međutim, od ukupne količine otpada od hrane na godišnjoj razini u Hrvatskoj, čak 76% dolazi iz kućanstava - znatno više u usporedbi s prosjekom EU-a od 54%. To Hrvatsku smješta na vrh ljestvice po udjelu hrane bačene u domaćinstvima. Dokaz da je bacanje hrane ne samo ekološki već i golem ekonomski problem jest činjenica da se tržišna vrijednost hrane bačene u EU-u procjenjuje na ukupno 132 milijarde eura.
Najčešće se bacaju namirnice s kratkim rokom trajanja poput svježeg mlijeka, mesa i ribe, voća i povrća te pekarskih proizvoda. I zato su dobrodošle ovakve edukativne radionice na kojima možemo naučiti koja je hrana sigurna za jesti i kako iskoristiti ostatke od, primjerice, jučerašnjeg ručka.
Poznate osobe i influenceri stečeno znanje prenose dalje
Tijekom edukativne kulinarske radionice, uz vodstvo chefa Melkiora Bašića i pratnju stručne savjetnice iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane Vlatke Buzjak Služek, sudionici su učili o iskoristivosti ostataka od hrane, ali i o pravilima sigurnosti hrane kojih se treba pridržavati prilikom pripreme obroka.
U radionici su sudjelovale osobe iz javnog života, food blogeri i influenceri, uključujući Doris Pinčić Guberović, Moranu Zibar, Luciju Lugomer, Nanu Nadarević, Milu Butorca, Sandru Rončević, Maju Jalšovec, Sonju Švajhler, Slađanu Ostić i Igora Jadana. Učili su kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane, poput arancina od ostataka riže u umaku od rajčice, club sendviča i riblje paštete, ali i kako ispravno rukovati hranom, pripremati je i skladištiti, a sve s ciljem da opremljeni novim znanjima i vještinama nastave educirati građane koji na društvenim mrežama prate njihov kulinarski i drugi sadržaj.
Potrebno je malo kreativnosti i malo dobre volje
"Previše hrane se nepotrebno baca, ali uz malo kreativnosti svaku namirnicu možemo iskoristiti do maksimuma te ostatke hrane transformirati u ukusne obroke.
Preporuke su jednostavne, i njih se svi možemo pridržavati – kupite što vam treba i koliko vam treba, poslužite manje količine hrane, svi ostaci se mogu pohraniti u hladnjak i iskoristiti drugi dan, zamrzavajte ostatke hrane, pretvorite ostatke u kompost i naučite razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Ovo je prilika da promijenimo naše navike i pokažemo kako svaki komadić hrane ima svoju vrijednost", rekao je chef Melkior Bašić.
Koja je hrana sigurna za konzumaciju?
"Svijest o sigurnosti hrane ključna je za zdravlje svakoga od nas. Zato putem ove radionice, kao i drugih aktivnosti u okviru kampanje Safe2Eat, želimo osnažiti pojedince da prepoznaju i primijene najbolje metode očuvanja kvalitete i sigurnosti svoje hrane te osigurati da pravilne prakse postanu norma u svakom kućanstvu", istaknuo je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a.
Više informacija o sigurnosti hrane i savjeta kako smanjiti otpad od hrane može se pronaći na web stranici kampanje Safe2Eat.