Recepti Morski plodovi 19. prosinca 2025.

Cioppino – kalifornijski klasik od morskih plodova na žlicu

Morski plodovi
20 MIN
47 MIN
6
JEDNOSTAVNO
cioppino
Cioppino
foto: Vicky Nathan/Pinterest
Jednostavna riblja juha od školjki i bijele ribe kuhana u bogatom umaku od rajčice, vina i aromatičnog povrća kao stvorena za one koji vole kad more završi u tanjuru

Cioppino nije samo recept nego i priča o imigrantima, o ribarima talijanskog i portugalskog podrijetla koji su krajem 19. stoljeća u San Franciscu nostalgiju liječili upravo ovom gustom, slasnom i zasitnom ribljom juhom.

U nju su stavljali ono što su taj dan ulovili – školjke, rakove, škampe, ribu – i kuhali s vinom, rajčicama, češnjakom i začinskim biljem. Danas je cioppino simbol domaće kuhinje s obale Kalifornije, ali i primjer kako jednostavno spojiti Mediteran i Ameriku u jednom loncu.

školjke, jakobove kapice Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li školjke svježe? Špajza

Pravi okus mora, bez komplikacija

Cioppino zvuči komplicirano, ali se zapravo radi o receptu koji traži vrlo malo pripreme. Većina kuhanja događa se u jednoj posudi, uz minimalno kuhanje. Ključno je poštovati redoslijed dodavanja sastojaka kako bi sve vrste morskih plodova bile savršeno kuhane – školjke se samo otvaraju, riba ostaje cijela, a škampi ostaju sočni.

Recept za cioppino je u nastavku...

cioppino | Author: Vicky Nathan/Pinterest Cioppino​ foto: Vicky Nathan/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Cioppino
20 MIN
pripreme
47 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Komorač 1 kom
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 4 režanj
  • Chili pahuljice 0,25 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Koncentrat rajčice 170 g
  • Bijelo vino 0,75 šalica
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 1 kom
  • Voda 2 šalica
  • Lovorov list 2 kom
  • Vongole 12 kom
  • Dagnje 500 g
  • Kozice 12 kom
  • Fileti bijele ribe 2 kom
  • Svježi peršin
  • Sourdough kruh
Postupak
  1. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckane komorač, luk i češnjak, chili pahuljice i sol. Pirjaj 6–8 minuta dok povrće ne omekša i zamiriše.


  2. Umiješaj koncentrat rajčice i kuhaj 3 minute, dok ne potamni (do boje cigle) i prestane se lijepiti za dno lonca.


  3. Dodaj suho bijelo vino i kuhaj 1 minutu da alkohol ispari. Zatim dodaj sjeckane rajčice, vodu i lovor. Pokrij i kuhaj na laganoj vatri 20–25 minuta kako bi se okusi povezali. Po potrebi dolij još tekućine za željenu gustoću.


  4. Ubaci vongole i dagnje. Pokrij i kuhaj 5–6 minuta dok se ne otvore. Zatim dodaj kozice i ribu, pokrij i kuhaj još 8–10 minuta, uz jedno okretanje, dok kozice ne postanu ružičaste, a riba ne bude posve kuhana. Ukloni sve školjke koje se nisu otvorile i izvadi lovor.


  5. Po vrhu pospi sjeckani peršin ili listove komorača. Posluži toplo, uz kruh za umakanje ili preko kuhane tjestenine, ako želiš obilniji obrok.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

265 kcal

13 %

MASTI

1,00 g

1 %

KOLESTEROL

0,83 g

0 %

UH

27,00 g

9 %

PROTEINI

28,00 g

56 %

Recept je fleksibilan: koristi školjke i ribu koje nađeš svježe, zamijeni vino temeljcem ako trebaš bezalkoholnu verziju, dodaj repove jastoga, lignje ili Jakobove kapice ako želiš svečanu varijantu.

 ​​​​​​​Otisni se na pučinu uz ove recepte!

Bakalar na bijelo s krumpirom Možda vas zanima... Tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom Recepti riblja juha Možda vas zanima... Ideja za Badnjak - divna, a jednostavna riblja juha Recepti Dagnje na buzaru Možda vas zanima... Dagnje na buzaru: Jednostavan recept za pripremu najbolje buzare na crveno Recepti Tjestenina s kozicama Možda vas zanima... Mediteranska tjestenina s kozicama gotova u trenu Recepti Možda vas zanima... Rižoto od kozica, koromača i sušenih rajčica Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.