Recepti 06. travnja 2020.

Danas kuhamo: Mesne okruglice u umaku od rajčice

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mesne okruglice u umaku od rajčice sa špagetima u kratkom će roku postat tvoj omiljeni recept.

Ako si ovih dana 'pretjerala' s bolognese ili kremastim receptima s tjesteninom, ali i dalje ju obožavaš, pogotovo špagete, ovaj recept odlična je alternativa.

Osim toga, mesne okruglice su odlična podloga za uvođenje izmjena po volji. Obično mlijeko možeš zamijeniti onim bez laktoze ili ga u potpunosti možeš zamijeniti ricottom. Meso također možeš izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ti se možeš odlučiti na mljevenu piletinu ili puretinu.

Također, možeš napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želiš nešto fino, ali brzo.

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Sastojci:

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 15 g krušnih mrvica
  • 80 mL mlijeka 
  • 2 žlice nasjeckanog peršina 
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 2 žličice soli 
  • papar, kajenska paprika po želji
  • jedan manji sitno nasjeckani luk
  • 2 velika jaja
  • 3 mljevena režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 700 g pelata
  • 450 g špageta

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. U velikoj posudi zakuhaj vodu i skuhaj špagete. Ocijedi ih, ali uzmi 250 mL vode u kojoj su se kuhale.
  2. Dok čekaš da voda zakipi ili dok se špagete kuhaju lim za pečenje obloži masnim papirom za pečenje. Upali pećnicu i zagrij na 200 stupnjeva.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj meso, mrvice, mlijeko, peršin, sir, žličicu soli, papar, luk, jaja i jednu trećinu mljevenog češnjaka. Sve zajedno dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu oblikuj u kuglice promjera pet centimetara.
  4. Posloži kuglice na lim i peci ih 12 minuta na 200 stupnjeva.
  5. Zatim u većoj, dubljoj tavi zagrij dvije žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj preostale dvije trećine češnjaka i malo papra ili kajenske paprike po želji te pirjaj dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 30 sekundi do minute. Dodaj rajčicu i začini ju preostalom žlicom soli. Ostavi da smjesa lagano krčka, oko pet minuta, povremeno miješajući. Ako u ovo vrijeme mesne okruglice nisu još gotove, nakon pet minuta krčkanja, smanji plin na laganu vatru.
  6. Kad mesne okruglice budu gotove, dodaj ih u umak i dobro promiješaj. Smanji na laganu vatru i pirjaj mesne okruglice u umaku oko 10 minuta. 
  7. Posluži toplo i po želji dodatno posipaj sirom i peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.