Recepti 31. siječnja 2021.

Danas kuhamo: Mesne okruglice u umaku od rajčice

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mesne okruglice u umaku od rajčice sa špagetima u kratkom će roku postat tvoj omiljeni recept.

Ako si ovih dana 'pretjerala' s bolognese ili kremastim receptima s tjesteninom, ali i dalje ju obožavaš, pogotovo špagete, ovaj recept odlična je alternativa.

Osim toga, mesne okruglice su odlična podloga za uvođenje izmjena po volji. Obično mlijeko možeš zamijeniti onim bez laktoze, a možeš upotrijebiti i ricottu. Meso također možeš izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ti se možeš odlučiti na mljevenu piletinu ili puretinu.

Također, možeš napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želiš nešto fino, ali brzo.

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Sastojci:

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 15 g krušnih mrvica
  • 80 mL mlijeka 
  • 2 žlice nasjeckanog peršina 
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 2 žličice soli 
  • papar, kajenska paprika po želji
  • jedan manji sitno nasjeckani luk
  • 2 velika jaja
  • 3 mljevena režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 700 g pelata
  • 450 g špageta

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. U velikoj posudi zakuhaj vodu i skuhaj špagete. Ocijedi ih, ali uzmi 250 mL vode u kojoj su se kuhale.
  2. Dok čekaš da voda zakipi ili dok se špagete kuhaju lim za pečenje obloži masnim papirom za pečenje. Upali pećnicu i zagrij na 200 stupnjeva.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj meso, mrvice, mlijeko, peršin, sir, žličicu soli, papar, luk, jaja i jednu trećinu mljevenog češnjaka. Sve zajedno dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu oblikuj u kuglice promjera pet centimetara.
  4. Posloži kuglice na lim i peci ih 12 minuta na 200 stupnjeva.
  5. Zatim u većoj, dubljoj tavi zagrij dvije žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj preostale dvije trećine češnjaka i malo papra ili kajenske paprike po želji te pirjaj dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 30 sekundi do minute. Dodaj rajčicu i začini ju preostalom žlicom soli. Ostavi da smjesa lagano krčka, oko pet minuta, povremeno miješajući. Ako u ovo vrijeme mesne okruglice nisu još gotove, nakon pet minuta krčkanja, smanji plin na laganu vatru.
  6. Kad mesne okruglice budu gotove, dodaj ih u umak i dobro promiješaj. Smanji na laganu vatru i pirjaj mesne okruglice u umaku oko 10 minuta. 
  7. Posluži toplo i po želji dodatno posipaj sirom i peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.