Recepti Desert 22. travnja 2025.

Eton mess - neuredna, ali jako fina delicija s jagodama

Desert
15 MIN
75 MIN
6
SREDNJE
eton mess, jagode
Eton mess - neuredan, ali divan desert s jagodama
foto: Our Modern Kitchen/Pinterest
U tradicionalnom obliku Eton mess se sastoji od mješavine razlomljenih komada meringe, tučenog vrhnja i jagoda, dok je ime dobilo po prestižnoj privatnoj školi za dječake Eton College i engleskoj riječi mess što znači nered

Mnoštvo je priča o nastanku deserta Eton mess, zasigurno najpoznatije engleske slatke kreacije. No iako se radi samo o zabavnim pripovijestima, a ne činjenicama, one su ovu ukusnu gastro izmišljotinu obavile velom šarma.

U tradicionalnom obliku Eton mess se sastoji od mješavine razlomljenih komada meringe, tučenog slatkog vrhnja i jagoda, dok je ime dobio po prestižnoj privatnoj školi za dječake Eton College i engleskoj riječi mess što znači nered.

deserti s jagodama Možda vas zanima... Imamo popis top 5 najfinijih recepata s jagodama Špajza

Još jedan desert koji je nastao kao "sretna nesreća"

Prema najpoznatijoj priči Eton mess je nastao sasvim slučajno na kampusu spomenutog elitnog koledža negdje 1920-ih godina. Tijekom godišnje utakmice kriketa koja se održavala upravo između polaznika ove škole te tima iz Harrow School, u jednoj od pripremljenih košara za piknik nalazila se torta Pavlova, slavna delicija od meringe, tučenog vrhnja i jagoda.

Jedan labrador koji se našao u blizini, u uzbuđenju je slučajno sjeo na košaru zgnječivši desert. Ta nezgoda nije omela dječake koji su sakupili razmrvljene komade slastice, stavili ih u zdjelice i tako pojeli.

 | Author: Shutterstock Eton College foto: Shutterstock

No koliko god ova priča bila zabavna, u prilog joj ne ide činjenica da se Eton mess spominje još 1896. godine. Tada je povjesničar Arthur Beavan napisao kako se taj desert poslužio tri godine ranije na kraljevskoj vrtnoj zabavi kojoj su prisustvovali kraljica Victoria, njezin unuk George (kasnije kralj George V) te njegova zaručnica, princeza Mary of Teck, buduća kraljica i baka sadašnje britanske kraljice Elizabethe II.

Autor tako navodi da je na zabavi poslužen „Eton Mess aux Fraises“ (na francuskom „Eton mess sa jagodama“). Ipak, poveznica Eton Collegea, kriketa i ovog deserta je točna jer je Eton mess uistinu poslužen 1920-godina tijekom ranije spomenute utakmice, postavši s vremenom slatkim zaštitnim znakom tog događanja tijekom kojeg se poslužuje svake godine.

dubai jagode Možda vas zanima... Dubai jagode novi su slatki hit, imamo odličan recept! Recepti Mini Pavlove Možda vas zanima... Mini Pavlove oduševit će i najzahtjevnija nepca Recepti

Riječ mess u nazivu isto tako može imati više značenja. Prema nekim tumačenjima ta engleska riječ za nered je samo referenca na neuredni izgled deserta, dok je drugo objašnjenje da riječ dolazi od latinskog „missum“ što bi se moglo prevesti kao „porcija hrane“. Treće tumačenje kaže da se ta riječ odnosi na desert koji se iz jedne zdjele poslužuje svima.

Kako je imenom asocijacija na ekskluzivni college, a izgledom na zbrku i disfunkcionalnost, zanimljivo je da su naziv ovog deserta često upotrebljavali politički komentatori kao metaforu za Konzervativnu stranku i sukobe unutar iste, upravo zato jer su njeni članovi u većini slučajeva bili polaznici Eton Collegea.

Eton mess | Author: Thinkstock Eton mess foto: Thinkstock

Postoji nekoliko inačica Eton messa

Do 1920-ih godina, The Times piše o bezbroj varijanti Eton messa, a tijekom 1930-ih posluživao se i u prodavaonici na kampusu Eton Collegea. Isti desert se radi i u Harrow School pod nazivom Harrow mess, dok je Lancing mess inačica Lancing Collegea u Sussexu koja se umjesto s jagodama priprema s komadima banane.

S druge strane, Clare College Sveučilišta u Cambridgeu tvrdi da je njihov Clare College Mush, koji uz tučeno vrhnje sadrži i jogurt, makar prema pisanju Sare Paston-Williams, autorice knjige „Traditional Puddings“, originalni recept ove tradicionalne slastice.

Knjiga „The Oxford Companion to Sugar and Sweets“ navodi da je varijanta Eton messa poslužena upravo sa jagodama i bananama, ali sa sladoledom ili šlagom. Također je poslužena tijekom konjskih utrka Royal Ascot 1935. godine.

 | Author: Shutterstock Eton mess - varijanta s borovnicama foto: Shutterstock

Jagode su najčešći odabir, no Eton mess ukusan je i s drugim voćem

U svakom slučaju, ovaj se desert Eton mess može raditi sa različitim voćem. I dok su jagode najčešći odabir, može se koristiti bilo koje bobičasto voće, ali gastro avanturisti se neće ustručavati upotrijebiti i ananas, mango, pa čak i šljive, marelice i breskve. Lagan, prozračan i osvježavajući, idealna je slastica za konzumaciju „al fresco“.

I dok je povijest Eton messa jednako zbrkana poput njegovog izgleda, činjenica ostaje da se u više od stoljeća etablirao kao najpopularnija engleska slastica. U svojoj tradicionalnoj varijanti s jagodama, Eton mess je izdržao test vremena te je i dalje rado pripreman desert koji idealno utjelovljuje ljeto.

 | Author: Shutterstock Eton mess foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Eton mess
15 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šećer 175 g
  • Bjelanjak 3 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Jagode 500 g
  • Vrhnje za šlag 500 ml
  • Šećer u prahu 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 110˚ C, a 2 lima za pečenje obloži masnim papirom.


  2. U veliku zdjelu stavi bjelanjke i prstohvat soli te lagano tuci pjenjačom (ili koristite električni mikser). Dok se smjesa tuče, postepeno dodaj šećer i miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg.


  3. Špatulom smjesu raširi na pripremljenim limovima za pečenje. Ne mora biti savršenog oblika jer će se dobivena meringa kasnije ionako lomiti.


  4. Limove stavi u pećnicu dok se meringa ne stvrdne i ne postane hrskava. Ovo može potrajati oko 75 minuta. Kad je gotova, meringu izvadi iz pećniće i ostavi je da se ohladi.


  5. Slatko vrhnje lagano izmiksja mikserom. Po želji sjsmnke iz mahune vanilije i šećer u prahu.


  6. Razmrvi meringu na komade veličine zalogaja i lagano ih pomiješaj s tučenim slatkim vrhnjem dok se sve ne prožme, a komadi meringe zadrže svoj oblik. Dodaj polovicu narezanih jagoda i lagano pomiješaj.


  7. U zdjelice, koktel čaše, duboke tanjure... prvo stavi sloj dobivene mješavine, a potom pospi preostalim jagodama i ostatkom razmrvljene meringe. Odmah posluži.


Možda vas zanima... Ruske palačinke koje simboliziraju zlato sunca na tanjuru Kolumne Možda vas zanima... Crème Chantilly - francuski desert sa zanimljivom legendom Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:10 23. Srpanj 2022.

    Prekrasno