Sezona je medvjeđeg luka i prava je šteta ne iskoristiti njegovu svježinu za pripremu prefinih jela. Iako je možda najpopularniji u raznim pecivima, nadjevima ili u, primjerice, quichevima, ovaj proljetni izdanak savršeno ide i u omlete, variva i salate, a često je zvijezda popularnog talijanskog umaka - pesta.
Jelima s tjesteninom pruža jedinstven okus i aromu, kao i namazima od sira, no želiš li njegov okus dignuti na istančaniju razinu onda ga definitivno sljubi s fino kuhanim i mekim mesom – poput ovog iz našeg recepta. Uz savršenu govedinu prelivenu kremastim umakom tvoji će gosti uzdisati od zadovoljstva pri svakom zalogaju.
Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g govedine za juhu
- 2 svežnjića medvjeđeg luka (oko 60 g)
- 1,5 l mesnog temeljca
- 2 žličice crnog papra u zrnu
- 500 ml nezaslađenog slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- 2 žličice jestivog škroba
- 3 žlice bijelog vina
- muškatni oraščić
- sol i papar
Postupak:
- U mesni temeljac stavi papar, zakuhaj i dodaj govedinu u komadu. Smanji vatru na minimum, poklopi i kuhaj meso oko 90 minuta. Juha više ne smije kipjeti.
- Malo prije kraja kuhanja očisti, operi i posuši medvjeđi luk te sitno nasjeckaj tvrde peteljke. Zakuhaj 250 ml vrhnja, dolij oko 200 ml juhe od kuhanja mesa pa kuhaj umak na jakoj vatri dok se ne reducira na pola. Tada umuti škrob s bijelim vinom, umiješaj ga u umak te prokuhaj 10-tak minuta dok se ne zgusne. Umak začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Izmiksaj ostatak vrhnja pa ga s medvjeđim lukom umiješaj u umak i kratko izmiksaj štapnim mikserom. Kuhano meso izvadi iz juhe, nareži na odreske i posluži uz umak od medvjeđeg luka. Stavi i nekoliko listova za dekoraciju.
- Uz ovako pripremljeno meso najbolje godi kuhani slani krumpir.