Recepti 25. travnja 2023.

Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka

Umak od medvjeđeg luka
Umak od medvjeđeg luka foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz savršeno kuhane odreske prelivene kremastim umakom tvoji će gosti uzdisati od zadovoljstva pri svakom zalogaju

Sezona je medvjeđeg luka i prava je šteta ne iskoristiti njegovu svježinu za pripremu prefinih jela. Iako je možda najpopularniji u raznim pecivima, nadjevima ili u, primjerice, quichevima, ovaj proljetni izdanak savršeno ide i u omlete, variva i salate, a često je zvijezda popularnog talijanskog umaka - pesta.

Jelima s tjesteninom pruža jedinstven okus i aromu, kao i namazima od sira, no želiš li njegov okus dignuti na istančaniju razinu onda ga definitivno sljubi s fino kuhanim i mekim mesom – poput ovog iz našeg recepta. Uz savršenu govedinu prelivenu kremastim umakom tvoji će gosti uzdisati od zadovoljstva pri svakom zalogaju.

 

Sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Možda vas zanima... Mekani sconesi s medvjeđim lukom i cheddar sirom Recepti

 

 | Author: Getty Images Medvjeđi luk foto: Getty Images

Fina kuhana govedina u umaku od medvjeđeg luka

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g govedine za juhu
  • 2 svežnjića medvjeđeg luka (oko 60 g)
  • 1,5 l mesnog temeljca
  • 2 žličice crnog papra u zrnu
  • 500 ml nezaslađenog slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 2 žličice jestivog škroba
  • 3 žlice bijelog vina
  • muškatni oraščić
  • sol i papar

 

Ravioli Možda vas zanima... Jastučići s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka Recepti

 

Postupak:

  1. U mesni temeljac stavi papar, zakuhaj i dodaj govedinu u komadu. Smanji vatru na minimum, poklopi i kuhaj meso oko 90 minuta. Juha više ne smije kipjeti.
  2. Malo prije kraja kuhanja očisti, operi i posuši medvjeđi luk te sitno nasjeckaj tvrde peteljke. Zakuhaj 250 ml vrhnja, dolij oko 200 ml juhe od kuhanja mesa pa kuhaj umak na jakoj vatri dok se ne reducira na pola. Tada umuti škrob s bijelim vinom, umiješaj ga u umak te prokuhaj 10-tak minuta dok se ne zgusne. Umak začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  3. Izmiksaj ostatak vrhnja pa ga s medvjeđim lukom umiješaj u umak i kratko izmiksaj štapnim mikserom. Kuhano meso izvadi iz juhe, nareži na odreske i posluži uz umak od medvjeđeg luka. Stavi i nekoliko listova za dekoraciju.
  4. Uz ovako pripremljeno meso najbolje godi kuhani slani krumpir.

 

medvjeđi luk Možda vas zanima... Niknuo je medvjeđi luk, krećemo u berbu i od njega pripremamo razna čuda Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.