Recepata za dobar rižoto nikad dosta, a posebno kada su s divnim sezonskim namirnicama kao što je medvjeđi luk. Rižoto je odlično, kremasto, utješno, slasno i brzo gotovo jelo, a kad se spoji s finim i zdravim medvjeđim lukom još nam je draži.
Medvjeđi luk - omiljena proljetna namirnica
Medvjeđi luk omiljen je proljetna, zdrava i samonikla namirnica u kojoj je najbolje uživati dok je u sezoni, no postoje i načini kako ga sačuvati za ostatak godine - najbolje je blanširanjem i zamrzavanjem ili pak u obliku pesta.
Kada je sezona medvjeđeg luka?
Medvjeđi luk pojavljuje se u šumama na kontinentu od kraja veljače (naravno, ovisi i o vremenu) i može ga se brati otprilike sve do sredine travnja. Može ga se brati i kasnije, nakon cvatnje, ali tada mu je okus puno blaži.
Kakav je okus medvjeđeg luka?
Listovi medvjeđeg luka imaju snažan okus koji najviše nalikuje na češnjak. Kad je sirov, okus mu je puno intenzivniji nego nakon što se medvjeđi luk termički obradi.
Kako skladištiti medvjeđi luk?
Ubrani listovi medvjeđeg luka ostaju svježi nekoliko dana, no dobro ih je vrlo kratko (15 sekundi) blanširati u kipućoj vodi te odmah ohladiti u ledenoj vodi. Nakon toga listove medvjeđeg luka treba dobro ocijediti i osušiti, potom nasitno nasjeckati ili usitniti u sjeckalici.
Tako pripremljen medvjeđi luk može se zamrznuti, najbolje u kalupima za led da dobiješ pojedinačne porcije, te ga kasnije možeš vaditi iz zamrzivača prema potrebi. U zamrzivaču medvjeđi luk zadržava sve svoje blagodati do 4 mjeseca, nakon toga kreće gubiti boju i okus.
Odličan recept za rižoto s medvjeđim lukom
Imamo super recept za rižoto s medvjeđim lukom kojem medvjeđi luk daje svježinu i svoj karakterističan okus, a o živoj zelenoj boji koja mami na još, i asocira na ukusan i zdrav obrok, da i ne govorimo!
Isprobaj i ove divote u kojima je medvjeđi luk glavna zvijezda!