Recepti Desert 20. studenoga 2025.

Hrskavi zgužvani tart s brusnicama

Desert
10 MIN
65 MIN
8
JEDNOSTAVNO
hrskavi zgužvani tart s brusnicama
Hrskavi zgužvani tart s brusnicama
foto: Uncomplicated Chef/Pinterest
Hrskavi zgužvani tart s brusnicama odličan je blagdanski deset, koji se vrlo jednostavno priprema i lako može postati zvijezda tvog slatkog božićnog stola - donosimo super recept!

Svi se mi polako prebacujemo u božićni mode, planiramo što ćemo kuhati, i koje ćemo slastice peći. I zato nam je ovaj hrskavi zgužvani tart s brusnicama uletio u pravome trenutku. Jednostavan za pripremu (vjerujem jednom kad kreneš gužvati kore, taj će ti postupak postati savršeno jasan!), a jako ukusan, lako može postati zvijezda božićnog slatkog stola.

Zlaćani  slojevi hrskavih kora za savijače natopljeni maslacem, odlična krema od naranče i umak od brusnice tvore savršen slatki spoj koji će zagolicati i najzahtjevnija nepca.

Recept za hrskavi zgužvani tart s brusnicama je u nastavku...

hrskavi zgužvani tart s brusnicama | Author: Uncomplicated Chef/Pinterest Hrskavi zgužvani tart s brusnicama foto: Uncomplicated Chef/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Zgužvani tart s brusnicama
10 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Kore za savijače 16 kom
  • Rastopljeni maslac 0,75 šalica
  • Umak od brusnica 6 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Mlijeko 190 ml
  • Sol 0,25 žličica
  • Šećer 350 g
  • Naranča 3 kom
  • Voda 125 ml
Postupak
  1. Postavi rešetku u sredinu pećnice; zagrij pećnicu na 175 °C.

    Namasti kalup za tart promjera 25 cm uljem. Stavi ga na lim obložen aluminijskom folijom.


  2. Razmotaj kore i složi listove na čistu radnu površinu. Uzmi 1 list s vrha i položi ga preko pripremljenog kalupa za tart. Pritisnitga na dno i uz stranice, ostavljajući krajeve da vise preko ruba.

    Premažite koru rastoljenim maslacem, zatim preko nje stavite drugu koru; ponovno premaži maslacem. Treću koru postavi okomito u odnosu na prve 2; premaži i nju maslacem. Četvrtu koru položi u smjeru treće; premaži maslacem.

    Kuhinjskim škarama odrežite višak tako da tijesto završava na vrhu kalupa, stvarajući naborani obrub.


  3. Uzmi još jednu koru i položi je na čistu radnu površinu tako da duga strana bude okrenuta prema tebi. (Prekrij preostale kore vlažnom krpom kako se ne bi osušile.)

    Savij donji rub prema gore oko 2 cm da napraviš rub, zatim list naboraj prema gore (kao harmoniku), držeći rub najbliže sebi, dok ne dobijš dugi, uski trak.


  4. Poredaj naborane kore, s naborima okrenutima prema gore, uz rub kalupa. Naboraj drugu koru i položi ju u kalup tako da se nadovezuje na kraj da formiraš neprekinutu spiralu. Ponovi s preostalih 10 kora dok kalup ne bude ispunjen spiralno naboranim tijestom.


  5. Peci kore dok ne porumene po rubovima i ne postanu hrskave na vrhu, 10-15 minuta. Premaži rastopljenim maslacem. (Činit će se kao da ga je puno, ali ne brini—tijesto će ga upiti.)

    Nastavi peći dok se maslac uglavnom ne upije, još oko 10 minuta.


  6. U međuvremenu promiješaj umak od brusnica da ga malo razrijediš. Prebaci umak u slastičarsku vrećicu s nastavkom srednje veličine (ili ga prebaci u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti, istisni zrak, dobro zatvori i odreži mali kut).


  7. U velikoj zdjeli lagano umuti jaja, mlijeko, sol, 3/4 šalice šećera i naribanu koricu 1 naranče. (Nemoj miješati previše energično; ne želiš stvoriti puno mjehurića.)


  8. Umaku od brusnica istisni u nabore tarta u ravnomjernim razmacima, ciljajući mjesta gdje su praznine. Prelij kremu od naranče preko svega.


  9. Nastavi peći tart dok vrh ne porumeni i lagano se ne napuhne, još 30 do 40 minuta.


  10. Gulilicom nareži duge trake korice s preostale 2 naranče. Prebaci koricu u lončić. Dodaj vodu i preostalu 1 šalicu šećera. Zakuhaj na srednje jakoj vatri i kuhaj, često miješajući, dok se ne zgusne i termometar ne pokaže 105 °C, 5-6 minuta.

    Makni s vatre, ali sirup drži toplim.


  11. Premaži tart sa svih strana sirupom od naranče i posluži topao ili na sobnoj temperaturi.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

534 kcal

26 %

MASTI

24,00 g

33 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

75,00 g

27 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove blagdanske slastice s brusnicama:

Sočni kruh s brusnicama i narančom Možda vas zanima... Sočni kruh s brusnicama i narančom Recepti Tart od brusnica i bijele čokolade Možda vas zanima... SLATKI BOŽIĆ Tart od brusnica i bijele čokolade Recepti gingerbread torta Možda vas zanima... Gingerbread torta s mascarponeom i brusnicama Recepti Keksi s brusnicama u obliku srca Možda vas zanima... Prhki keksići s brusnicama u obliku srca Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.