Hrskavi zgužvani tart s brusnicama odličan je blagdanski deset, koji se vrlo jednostavno priprema i lako može postati zvijezda tvog slatkog božićnog stola - donosimo super recept!
Svi se mi polako prebacujemo u božićni mode, planiramo što ćemo kuhati, i koje ćemo slastice peći. I zato nam je ovaj hrskavi zgužvani tart s brusnicama uletio u pravome trenutku. Jednostavan za pripremu (vjerujem jednom kad kreneš gužvati kore, taj će ti postupak postati savršeno jasan!), a jako ukusan, lako može postati zvijezda božićnog slatkog stola.
Zlaćani slojevi hrskavih kora za savijače natopljeni maslacem, odlična krema od naranče i umak od brusnice tvore savršen slatki spoj koji će zagolicati i najzahtjevnija nepca.
Recept za hrskavi zgužvani tart s brusnicama je u nastavku...
Hrskavi zgužvani tart s brusnicama
foto: Uncomplicated Chef/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zgužvani tart s brusnicama
10 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Kore za savijače
16
kom
Rastopljeni maslac
0,75
šalica
Umak od brusnica
6
žlica
Jaje
2
kom
Mlijeko
190
ml
Sol
0,25
žličica
Šećer
350
g
Naranča
3
kom
Voda
125
ml
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice; zagrij pećnicu na 175 °C.
Namasti kalup za tart promjera 25 cm uljem. Stavi ga na lim obložen aluminijskom folijom.
Razmotaj kore i složi listove na čistu radnu površinu. Uzmi 1 list s vrha i položi ga preko pripremljenog kalupa za tart. Pritisnitga na dno i uz stranice, ostavljajući krajeve da vise preko ruba.
Premažite koru rastoljenim maslacem, zatim preko nje stavite drugu koru; ponovno premaži maslacem. Treću koru postavi okomito u odnosu na prve 2; premaži i nju maslacem. Četvrtu koru položi u smjeru treće; premaži maslacem.
Kuhinjskim škarama odrežite višak tako da tijesto završava na vrhu kalupa, stvarajući naborani obrub.
Uzmi još jednu koru i položi je na čistu radnu površinu tako da duga strana bude okrenuta prema tebi. (Prekrij preostale kore vlažnom krpom kako se ne bi osušile.)
Savij donji rub prema gore oko 2 cm da napraviš rub, zatim list naboraj prema gore (kao harmoniku), držeći rub najbliže sebi, dok ne dobijš dugi, uski trak.
Poredaj naborane kore, s naborima okrenutima prema gore, uz rub kalupa. Naboraj drugu koru i položi ju u kalup tako da se nadovezuje na kraj da formiraš neprekinutu spiralu. Ponovi s preostalih 10 kora dok kalup ne bude ispunjen spiralno naboranim tijestom.
Peci kore dok ne porumene po rubovima i ne postanu hrskave na vrhu, 10-15 minuta. Premaži rastopljenim maslacem. (Činit će se kao da ga je puno, ali ne brini—tijesto će ga upiti.)
Nastavi peći dok se maslac uglavnom ne upije, još oko 10 minuta.
U međuvremenu promiješaj umak od brusnica da ga malo razrijediš. Prebaci umak u slastičarsku vrećicu s nastavkom srednje veličine (ili ga prebaci u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti, istisni zrak, dobro zatvori i odreži mali kut).
U velikoj zdjeli lagano umuti jaja, mlijeko, sol, 3/4 šalice šećera i naribanu koricu 1 naranče. (Nemoj miješati previše energično; ne želiš stvoriti puno mjehurića.)
Umaku od brusnica istisni u nabore tarta u ravnomjernim razmacima, ciljajući mjesta gdje su praznine. Prelij kremu od naranče preko svega.
Nastavi peći tart dok vrh ne porumeni i lagano se ne napuhne, još 30 do 40 minuta.
Gulilicom nareži duge trake korice s preostale 2 naranče. Prebaci koricu u lončić. Dodaj vodu i preostalu 1 šalicu šećera. Zakuhaj na srednje jakoj vatri i kuhaj, često miješajući, dok se ne zgusne i termometar ne pokaže 105 °C, 5-6 minuta.
Makni s vatre, ali sirup drži toplim.
Premaži tart sa svih strana sirupom od naranče i posluži topao ili na sobnoj temperaturi.