Recepti 08. studenoga 2022.

Juha od bundeve i krušaka - iznenađujući jesenski spoj

Juha od kruške i muškatne tikve foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisna juha ugrijat će svaki prohladni jesenski dan, a bundeva je već klasični odabir kojeg jednostavno obožavamo. Sama bundeva nam je dovoljna, ali zašto ne probati i ovu neočekivanu kombinaciju?

I bundeve i kruške obožavamo pripremati ujesen na uistinu brojne načine, ali što kažeš na ovakav spoj u jednom receptu? Bundevu, odnosno točnije muškatnu (butternut) bundevu ili tikvu, navikli smo koristiti u slanim i slatkim receptima, dok kruške gotovo uvijek koristimo u slatkim receptima. No, rezultat ovog spoja mogao bi te iznenaditi. Nas je iznenadio! Juha od bundeve i krušaka uistinu je nešto drukčije. 

Ova kremasta juha s mirisom jeseni savršena je kombinacija aromatične tikve i osvježavajućih krušaka, a začini će dodatno istaknuti okus. Ako voliš juhe i ne libiš se eksperimentirati, nema razloga da se ova juha od bundeve i krušaka ne nađe na tvom tanjuru. 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi sezonsku tjesteninu s bučom i pancetom Recepti

Možda možeš potpuno iznenaditi goste ili ukućane, pa im pripremiti ovu juhu i ne otkriti od čega je. Kad probaju, neka nagađaju! Sigurni smo da neće biti točnih odgovora iz prve. 

 

Juha od bundeve i krušaka

Sastojci:

  • 1 muškatna tikva 
  • 3 žlice maslaca
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice suhog đumbira
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica soli
  • 1 l temeljca po izboru
  • 2 zrele kruške
  • 100 g milerama

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. 
  2. Muškatnu tikvu nareži na polovice i zatim ukloni sjemenke iz sredine. Tikvu stavi na lim za pečenje i peci dok ne bude potpuno meka, oko 45 minuta. Pomoću žlice izvadi meso tikve iz kore. 
  3. U loncu zagrij maslac te dodaj nasjeckani luk, češnjak i đumbir te muškatni oraščić. Kada luk postane staklast podlij ga temeljcem te dodaj pečenu tikvu i kruške nasjeckane na kockice. Kuhaj dok kruške ne postanu mekane, oko 30 minuta. 
  4. Juhu usitni štapnim mikserom. Kada je kremasta i bez grudica, umiješaj mileram te dodaj soli po želji. Juhu posluži toplu s pečenim kockicama kruha. 

Isprobaj i ove jesenske recepte:

Možda vas zanima... Jesensko varivo od leće i slanutka uz flatbread Recepti Možda vas zanima... Povrtno varivo s bundevom, batatom i kurkumom za jesen u punom jeku Recepti Možda vas zanima... Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom – obrok „na jesenski“ Recepti Brownies Možda vas zanima... Brownies s kestenom - miris čokolade i jeseni Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.