gastro postao
Donedavno nismo tako često viđali strašne bundeve na ovim našim prostorima na tu strašnu noć – Halloween ili Noć vještica, ali sad su sve češće. Ako i ti ukrašavaš jednu, evo kako iskoristiti ostatke bundeve
Samo na tu noć, Halloween, odnosno Noć vještica će ono što inače jedino trebamo, postati – ostatak. Dok inače redovno koristimo samo 'meso' bundeve, sad nam to meso najmanje treba. Važna nam je kora i kako ju izrezbariti tako da izgleda strašno i zabavno. No, kako iskoristiti ostatke bundeve izrezbarene za Halloween?
Imamo 3 jednostavna načina, a sigurni smo da će ti biti prihvatljivi!
Mekani brownie zalogaji od bundeve
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 3/4 šalice šećera
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 šalica bundeve
- 1 jaje, lagano tučeno
- 1/4 šalice uljane repice
- 1 žličica vanilije
- 1/4 šalice sitno nasjeckanih oraha ili pekan oraha i/ili malih komadića čokolade (po izboru)
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180°stupnjeva Celzijusa. Lagano premaži trideset i dvije čašice za muffine uljem ili ih obloži papirnatim čašama za pečenje.
- U srednjoj posudi pomiješaj brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umuti bundevu, jaje, ulje i vaniliju. Dodaj smjesi brašna i miješaj samo dok se ne sjedini.
- Žlicom stavljaj u pripremljene kalupe za muffine, puneći dvije trećine do tri četvrtine. Po želji pospi orasima i/ili komadićima čokolade.
- Peci 12 do 15 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi u tavi na rešetki najmanje 20 minuta. Posluži toplo ili izvadi iz posude i potpuno ohladi.
Umak od bundeve i parmezana
Sastojci:
- 1 češanj češnjaka, samljeven
- 220 g krem sira, omekšanog
- 3/4 šalice pirea od bundeve
- 3/4 šalice ribanog parmezana
- 1 žličica sitno nasjeckane svježe kadulje
- 1/4 žličice mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice paprike
Postupak:
- U srednjoj posudi umuti češnjak, krem sir, bundevu, parmezan, kadulju, papar i papriku dok se dobro ne sjedine.
- Za najbolji okus, hladi sat vremena u hladnjaku, a najduže 3 dana.
Slasni kruh od bundeve
Sastojci:
- 1/3 šalice suncokretovog ulja
- 3/4 šalice javorovog sirupa
- 2 jaja
- 1 šalica pirea od bundeve
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice običnog nemasnog grčkog jogurta
- 1 šalica brašna
- 3/4 šalice integralnog pšeničnog brašna
- 2 žličice začina za pitu od bundeve
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 2-3 žlice bundevinih sjemenki
Postupak:
- Zagrij pećnicu 180 ° C.
- Umuti ulje i javorov sirup u velikoj zdjeli dok se ne sjedine. Zatim dodaj jaja i pire od bundeve, ekstrakt vanilije i grčki jogurt. Umutite dok ne postane glatko.
- U drugoj posudi za miješanje pomiješaj integralno pšenično brašno, začin od bundeve, sodu bikarbonu i sol.
- Dodaj suhe sastojke mokrima i miješaj dok se tek ne sjedine. Ako ima grudica, to je u redu!
- Namaži kalup za kruh maslacem ili premažu uljem, pa prebaci smjesu u kalup i poravnaj vrh. Pospi bundevinim sjemenkama.
- Peci u pećnici 50 do 60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Pusti da se hladi 5 do 10 minuta prije nego što izvadiš iz kalupa.
Isprobaj i ove recepte s bundevom...