Donedavno nismo tako često viđali strašne bundeve na ovim našim prostorima na tu strašnu noć – Halloween ili Noć vještica, ali sad su sve češće. Ako i ti ukrašavaš jednu, evo kako iskoristiti ostatke bundeve
Samo na tu noć, Halloween, odnosno Noć vješticaće ono što inače jedino trebamo, postati – ostatak. Dok inače redovno koristimo samo 'meso' bundeve, sad nam to meso najmanje treba. Važna nam je kora i kako ju izrezbariti tako da izgleda strašno i zabavno. No, kako se najbolje mogu iskoristitiostacibundeveizrezbarene za Halloween?
Imamo 3 jednostavna načina, a sigurni smo da će ti biti prihvatljivi!
Brownie s bundevom (i, naravno, čokoladom!)
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Mekani brownie od bundeve
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
1
šalica
Šećer
0,75
šalica
Kakao prah
0,25
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Pire od bundeve
1
šalica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Orasi
0,25
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°stupnjeva Celzijusa. Lagano naulji pleh ili ga obloži papirom za pečenje.
U srednjoj posudi pomiješaj brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umuti bundevu, jaje, ulje i vaniliju. Dodaj smjesi brašna i miješaj samo dok se ne sjedini.
Žlicom stavljaj u pripremljeni pleh. Po želji pospi orasima i/ili komadićima čokolade.
Peci 15-20 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi na rešetki najmanje 20 minuta. Posluži toplo ili izvadi iz posude i potpuno ohladi.
Umak od bundeve i parmezana
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Umak od bundeve i parmezana
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Češnjak
1
režanj
Krem sir
220
g
Pire od bundeve
0,75
šalica
Parmezan
0,75
šalica
Kadulja
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Mljevena paprika - slatka
0,25
žličica
Postupak
U srednjoj posudi umuti češnjak, krem sir, bundevu, parmezan, kadulju, papar i papriku dok se dobro ne sjedine.
Za najbolji okus, ohladi minimalno sat vremena u hladnjaku, a najduže 3 dana.
Kruh od bundeve
foto: Mara Cotta/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Slasni kruh od bundeve
25 MIN
pripreme
51 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Suncokretovo ulje
0,33
šalica
Javorov sirup
0,75
šalica
Jaje
2
kom
Pire od bundeve
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Grčki jogurt
0,25
šalica
Glatko brašno
1
šalica
Integralno brašno
0,75
šalica
Začin za bundevu (mješavina "pumpkin spice")
2
žličica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Bučine sjemenke
3
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu 180 ° C.
Umuti ulje i javorov sirup u velikoj zdjeli dok se ne sjedine. Zatim dodaj jaja i pire od bundeve, ekstrakt vanilije i grčki jogurt. Muti dok ne postane glatko.
U drugoj posudi za miješanje pomiješaj integralno pšenično brašno, začin od bundeve, sodu bikarbonu i sol.
Dodaj suhe sastojke mokrima i miješaj dok se tek ne sjedine. Ako ima grudica, to je u redu!
Namaži kalup za kruh maslacem ili premaži uljem, pa prebaci smjesu u kalup i poravnaj vrh. Pospi bundevinim sjemenkama.
Peci u pećnici 50-60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Pusti da se hladi 5-10 minuta prije nego što izvadiš iz kalupa.
Bundeve
foto: Aaron Burden/Unsplash
Isprobaj i ove recepte u kojima je bundeva glavni sastojak...