Punjene tikvice mogu biti i slasno predjelo, zasitno glavno jelo, ali i ukusan zalogaj na ljetnim zabavama na otvorenom. Sama priprema početnicima može biti nešto zahtjevna, no jednom kada se savlada osnovni recept punjene tikvice su gotove u otprilike pola sata.
Za početak - zagrij pećnicu!
Za početak, zagrij pećnicu na 200°C. Tikvice operite, odreži im krajeve i po dužini prepolovi na polovice. Po želji svaki polovicu možeš narezati na manje komade (cca 10 cm).
Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne ogoliš do kore – ostavi oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima kako punjenje i umak ne bi procurili kroz tikvicu. Lađice od tikvica možeš kratko blanširati, iako ovaj korak nije nužan.
Kod punjenja daj mašti na volju
Slijedi priprema punjena. Ovdje možeš dati mašti na volju i upotrijebiti namirnice po želji.
Pripremaš li vegetarijansko punjene jednostavno na ulju pirjaj luk dok ne omekša. U posudi pomiješajte pirjani luk, meso tikvice i malo rajčice. Po želji, smjesu povrća posoli, popapri i začini svježim timijanom, dodaj smjesi žlicu kiselog vrhnja i sve dobro pomiješaj.
Pripazi da povrće ne pusti previše soka jer će se tikvice napuniti tekućinom i postati mljackave. Namaži lim za pečenje maslacem, posloži tikvice i žlicom ih napuni. Pospi tvrdim aromatičnim sirom i peci 20-25 minuta.
Odlično nam je i mesno punjene za tikvice
Sličan je postupak pripreme i tikvica punjenih mesom, iako možda nešto zahtjevniji. Na ulju pirjaj nasjeckani luk i kockice paprike dok ne omekšaju i zatim im dodaj mljeveno meso.
Nakon nekoliko minuta smjesi dodaj umak od rajčice, ali tek toliko da meso dobije potrebnu sočnost. Začini po želji. Pirjaj 10 minuta, te zatim ostavi meso da se ohladi. Kada se punjene ohladilo dodaj mu mozzarellu nasjeckanu na trakice.
Izdubljene tikvice posloži na nauljenu posudu za pečenje, napuni ih smjesom mesa i sira i peci 30-35 minuta. Punjene tikvice serviraj tople.
Tražiš li dodatnu inspiraciju za jela s tikvicama isprobaj neki od naših recepata: