Još ne znaš koje ćeš kekse ispeći za Božić? Oni koje obično pečeš već su ti dosadili? Imamo tri nove ideje za tebe, a jedni su slađi od drugih, i zato je najbolje da ispečeš sve tri vrste!
Prvi sastojcima podsjećaju na jedna tradicionalni talijanski desert – slatki kruh, panettone. U njima ima suhog voća i umočeni su u neodoljivu bijelu čokoladu. Kod ovih keksa važno je pridržavati se upute da se koristi brašno tipa 00 jer se tako dobiju puno mekši keksi.
Drugi, talijanski božićni keksi, preslatki su keksići koji savršeno prenose blagdanski ugođaj Božića, baš kao i treći - čokoladni keksi posuti razmrvljenim blagdanskim slatkišima. Na kraju krajeva, koje god od ovih keksa da odabereš – sigurno nećeš pogriješiti!
Panettone keksi
Sastojci:
- 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 100 g šećera
- 2 žumanjka, od velikih jaja
- 330 g brašna tipa 00
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice mlijeka
- ½ žličice ekstrakta naranče
- 3 žlice listića badema, plus dodatno za posipanje
- 3 žlice kandirane narančine korice
- 3 žlice sušenih borovnica
- 3 žlice sitno sjeckanih sušenih marelica, plus dodatno za posipanje
- 3 žlice komadića čokolade
- 300 g bijele čokolade
Postupak:
- U velikoj zdjeli izmiksaj maslac sa šećerom na srednjoj brzini, dok ne dobiješ pahuljastu svijetlu smjesu.
- Smanji brzinu miksera, dodaj žumanjke, jedan po jedan uz stalno miksanje. Dodaj brašno i sol i miksaj na slaboj brzini dok se sve ne sjedini. Dodaj mlijeko, ekstrakt naranče i miksaj dalje. Umiješaj i bademe, kandiranu koricu naranče, borovnice, marelice i komadiće čokolade.
- Tijesto stavi na plastičnu foliju i od njega napravi dvije „kobasice“ debljine oko 4 centimetra. Stavi u hladnjak na najmanje 2 sata da se dobro stisne.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i peci kekse u dva pleha istodobno 25 do 30 minuta, s tim da zamijeniš mjesta plehovima na pola vremena pečenja.
- Rastopi bijelu čokoladu, te pečene kekse umoči u rastopljenu čokoladu do pola te ih pospi komadima badema i suhog voća.
Talijanski božićni keksi
Sastojci – za kekse:
- 2 šalice oštrog brašna
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ¼ šalice maslaca (65 g)
- 1 šalica šećera
- 250 g ricotta sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice ekstrakta badema
- 1 jaje
Sastojci – za glazuru:
- 1 šalica šećera u prahu
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- ¼ žličice ekstrakta badema
- šarene mrvice za posipanje
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Dva pleha obloži papirom za pečenje.
- Izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli izmiksaj maslac i šećer te dodaj ricottu, ekstrakt vanilije i badema, i jaje te miksaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj u to suhe sastojke.
- Uzimaj po cca žlicu i pol tijesta te ga oblikuj u kuglice koje postavi u pleh, s oko 3 cm razmaka jer će se tijekom pečenja spljoštiti. Peci oko 15 minuta.
- Kekse dobro ohladi te premaži glazurom i pospi šarenim mrvicama. Pusti da se glazura dobro osuši prije nego što ih pospremiš.
Čokoladni keksi s komadićima slatkiša
Sastojci:
- 55 g čokolade bez šećera
- 120 g oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 2 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 50 g ulja
- ¼ žličice ekstrakta metvice
- 30 g čokolade
Postupak:
- Rastopi čokoladu bez šećera i pusti da se malo ohladi.
- Izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli izmiksaj jaja, šećer i ulje dok se dobro ne sjedini. Umiješaj ekstrakt metvice i rastopljenu čokoladu. U to dodaj suhe sastojke i dobro izmiješaj. Stavi u hladnjak na minimalno 3 sata, idealno na jedan dan.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, dva pleha obloži papirom za pečenje.
- Tijesto oblikuj u kuglice (za jedan keks ide jedna žlica tijesta) i stavi ih u pleh s razmakom od cca 3 cm kako se ne bi slijepili tijekom pečenja. Peci 10 do 12 minuta. Pusti da se potpuno ohlade.
- Čokoladu za glazuru rastopi, te polovice keksa umoči u čokoladu te pospi razbijenim slatkišima s okusom peperminta.