Tarator je poznata balkanska juha od krastavaca, karakteristična za bugarsku, makedonsku i albansku kuhinju. Zanimljivu notu daje joj aromatizirani med, a dodatnu svježinu limun i grčki jogurt
Kad nam je vruće posebno žudimo za hladnim jelima. Gazpacho je kralj hladnih juha, no danas ti donosimo tipičnu alternativu s područja Balkana.
Tarator je hladna juha od krastavaca, oraha i jogurta, koja je tradicionalna u zemljama poput Bugarske, Makedonije ili Albanije. Priprema se vrlo jednostavno i brzo - nije potrebno kuhanje - a uz to je zdrava i vrlo osvježavajuća.
Zabilježi ovaj recept jer ćeš ga sigurno htjeti isprobati još danas.
Tarator - hladna juha od krastavaca
foto: Instagram @dave82rico
Ne gasi ekran dok kuham
Tarator - hladna juha od krastavaca
12 MIN
pripreme
1 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krastavac
4
kom
Grčki jogurt
200
ml
Voda
250
ml
Češnjak
1
režanj
Kopar
1
svežanj
Mladi luk
4
kom
Limun
1
kom
Maslinovo ulje
2
žlica
Orasi
100
g
Zvjezdasti Anis
1
kom
Med
2
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Operi krastavce i odreži im krajeve. 2 krastavca naribaj, a druga 2 nareži na sitne kockice. Sve skupa izmiješaj u zdjeli.
Ulij med u malu posudu i dodaj zvjezdasti anis. Kratko zagrijavaj na laganoj vatri da med upije arome zvjezdastog anisa, Ukloni zvjezdasti anis, potom aromatizirani med prelij preko krastavaca.
Nasitno nasjeckaj češnjak i dodaj krastavcima, zajedno sa sokom i koricom jednog limuna.
Nasitno nasjeckaj mladi luk, kopar i orahe, s tim da orahe prije toga možeš i tostirati za jaču aromu. Dodaj u zdjelu s krastavcima.
Dodaj grčki jogurt, sve dobro izmiješaj te posoli i popapri prema ukusu.
Dodaj vodu i maslinovo ulje. Dobro izmiješaj i drži u hladnjaku 3 sata da se dobro ohladi i svi okusi prožmu.
Juhu možeš poslužiit s ledom da bude još hladnija i više osvježavajuća.
Za dodatno inspiraciju donosimo nekoliko tarator juha s društvenih mreža...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.