Njoki zapečeni na grillu? O da, i oduševit će se, posebno u ovoj slasnoj kombinaciji s raznim grilanim ljetnim povrćem! Imamo odličan recept!
Priznajem, kad sam prvi put čula za grilanje njoka, zvučalo mi je kao kulinarski grijeh. Svaka talijanska nona koja drži do tradicije bi me vjerojatno izbacila iz kuhinje samo zbog pomisli na to.
Ipak, grilani njoki prava su mala slasna čarolija, a kad ih spojiš s mirisnim, lagano pougljenjenim ljetnim povrćem i dvjema vrstama sira, dobiješ kombinaciju koju jednostavno moraš probati još ovog ljeta. Dame i gospodo, ovo je najbolja salata ovog ljeta - salata s grilanim povrćem i njokima!
Kako komade povrća tijekom grilanja ne bi 'progutale' rešetke roštilja, povrće prije stavljanja na grill, stavi na aluminijsku foliju ili ih naniži na ražnjiće. Isto napravi i s njokima. Nakon pečenja, ostavi povrće da se malo ohladi – želiš toplu, a ne vruću ili hladnu salatu. Tek tada povrće pomiješaj s preljevom i svježim kozjim sirom.
Za pripremu povrća i njoka poslužit će i grill tava na štednjaku. isprobaj naš recept za salatu s grilanim povrćem i njokima i javi nam svoje dojmove!
Salata s grilanim povrćem i njokima
foto: EatingWell/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata s grilanim povrćem i njokima
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sol
Njoki
450
g
Maslinovo ulje
10
žlica
Tikvice
1
kom
Ljubičasti luk
1
kom
Žuta paprika
1
kom
Kukuruz
2
kom
Mladi luk
2
kom
Parmezan
3
žlica
Sok od limuna
3
žlica
Kozji sir
60
g
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Njoke skuhaj prema uputama na pakiranju, u obilno posoljenoj vodi. Ocijedi ih i u njih umiješaj 2 žlice maslinova ulja,stavi sa strane da se ohlade.
Zagrij grill na srednju vatru. U velikoj zdjelu pomiješaj narezane tikvice, luk papriku, 3 žlice maslinova ulja i 2 žličice soli.
Grilaj mješavinu povrća i kllipove kukuruza 8-10 minuta. Prebaci na veliki tanjur, zrna kukuruza nožem okloni s klipa. Pomiješaj povrće.
Grilaj i njoke, 2-3 minute. Radi lakšeg okretanja, možeš ih prije grilanja nabosti na ražnjiće.
U velikoj zdjeli izmiješaj nasjeckani mladi luk, svježe naribani parmezan, sok od limuna i preostalih 5 žlica maslinova ulja. Dodaj soli i papra prema ukusu.
Umiješaj grilano povrće i grilane njoke. Pospi nadrobljenim kozji sirom i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
467 kcal
23 %
MASTI
31,00 g
43 %
KOLESTEROL
0,37 g
0 %
UH
34,00 g
12 %
PROTEINI
12,00 g
24 %
Povrće i preljev možeš pripremiti dan ranije, ali njoke obavezno peci neposredno prije posluživanja. Kad sve spojiš, salata će u zatvorenoj posudi u hladnjaku trajati do 5 dana.